Archief molacties

WIDM 9: De molacties van Jon

Jon: "Natuurlijk wist ik in de loods van de Titanic (aflevering 1) een beetje waar alles was. Ik wist waar ik niet moest wezen omdat Froukje voor mijn camera stond. Het enige wat ik kon doen was heel lang uitstellen om Froukje te vinden. Op het gegeven moment had ik Hans zijn camera. Ik heb Hans lekker lang laten zoeken naar de camera en gedaan alsof ik hem heel erg geholpen heb." Jon tegen Hans: "Ik heb je drie trappen opgestuurd die je helemaal niet op moest."

Jon: "Ik wist dat we gingen onderhandelen (aflevering 1) voor een vrijstelling. Dan kan ik maar ťťn ding doen: in de onderhandeling met Dennis gaan. Want ik wist dat ik en Dennis er niet uit zouden komen."
 
Jon doet alsof hij bang is in het donker en wil als eerste de kantoren van de Titanic (aflevering 2) in. Jon: "Natuurlijk vond ik heel veel geld! Ik wist ook dat meer dan de helft van het geld geen reet waard was. Het paste niet bij het geld van de andere groep. O, wat erg."
 
"Toen Rick mij uit de cabine van het reuzenrad (aflevering 2) haalde, wist ik natuurlijk welke vragen er waren en ik wist eigenlijk ook wel wie er bij wie moest zitten. Dus toen ik dacht o, er zitten er al een of twee goed, dan moet ik daar snel wat aan doen want er hoefden maar vier cabines goed te gaan en dan hadden we het maximum bedrag binnen. Dat moest eventjes verknald worden." "Rick, totale paniek, ik begrijp echt niet wat de opdracht is. Dit is echt een grote chaos." "Je wijst op een cijfertje 23, laat 23 naar beneden komen. Ik haal Anniek eruit en krabbel dat bord helemaal met pennenstrepen vol zodat er bijna niets meer van die vragen te zien is en zodat er enige structuur die er misschien nog was op dat bord verdwijnt." Anniek begreep dankzij Jon helemaal niets meer van het spel.
 
Jon vertelt dat Sebastiaan met hem een pact wilde sluiten. Jon: "Maar natuurlijk Sebastiaan, wij gaan samen een pact sluiten, vertel mij alles wat je weet en dan vertel ik jou helemaal niks." "Sebastiaan, ik heb jou nog een kans gegeven, want ik heb het in je boekje geschreven: Het is DOM VEEL RADEN. Maar ja, dan moetje wel je boekje goed lezen en dat doe je niet. Hussel die letters nou eens door elkaar..." (Zie Archief Hints.)
 
"In de telefooncelopdracht (aflevering 3) had ik gekozen om niet verkeerde namen door te geven, dat lag veel te vee lvoor de hand. Ik moet ook niet verkeerde nummers gaan draaien. Mijn strategie lag erin om de tijd een beetje flexibel te nemen. Dus vier minuten was drie minuten. De anderen waren zo druk bezig met bellen en de tijd opnemen van hun eigen kandidaten, dus ik heb veel en vaak gebeld. "Ze zijn er nog niet dus dan zal ik nog maar even naar die eerste telefooncel bellen", en dan ging weer een muntje, en dan ging weer een muntje, en dan ging weer een muntje." Jon laat zijn team als enige team wel binnen de tijd binnenkomen. Het was voor Jon toch al duidelijk dat de andere teams het niet zouden halen, en er zou alleen geld verdiend worden als alle teams op tijd binnen waren.

Jon over zijn rol als Mol: "Het is moeilijk omdat je aan de ene kant zit dat het tegen je gevoel in gaat, mensen je in vertrouwen nemen, mensen je aardig vinden. En aan de andere kant zit je met die opdracht, je bent de Mol, je moet het doen."
 
Jon zorgt ervoor dat hij op het podium terechtkomt door als eerste het theater (aflevering 3) binnen te lopen. Rick stelt zelfs voor dat Jon het podium op gaat. Jon: "God, wat had ik jullie beet. Heerlijk! En niet wetende dat ik de hele 20 minuten daar kon blijven staan en 20 minuten lang de vijfde van Beethoven heb lopen verstieren. Dennis zei nog de Mol heeft niets hoeven doen, die heeft alleen maar lachend toegekeken. Nou Dennis, de Mol heeft wel degelijk geholpen om de minuten te laten verstrijken." Jon roept namen en getallen om de kandidaten op een verkeerd spoor te zetten. Per ongeluk noemt Jon het woordje "maar" en de blauwe lamp licht op. Jon doet alsof hij niet meer weet wat hij zei, maar ViviŽnne heeft goed opgelet. Alleen het woordje "wie" wordt niet gevonden.
 
Jon weet op het autokerkhof (aflevering 3) precies waar hij niet moet zijn. "Soms kon je niet anders omdat Anniek een weg insloeg, en daar kon ik niet onderuit. Maar ja, zo nu en dan eens aan de handrem trekken. Dat ik de handrem aantrok was even een eng momentje want Anniek zei wat doe je nou, je trekt aan de handrem. Maar ze was zo zenuwachtig met het rijden in dat wrak, ze heeft nog maar zo kort haar rijbewijs, dat je alleen maar hoeft te zeggen ja dadelijk heb ik die ijzeren balk in mijn oog, daar heb ik niet zo veel zin in. En het lieve was dat ze daarna alleen maar heel voorzichtig ruiten kapot ging maken omdat ze bang was dat ik een autobumper in mijn hoofd kreeg." Bovendien houdt Jon de knop van de portofoon vaak ingedrukt om de communicatie te verstoren.
 
Jon: "Wat moet de Mol doen als hij geen invloed heeft op het spel? Dat is een beetje stoken! En dat ging bij de pinball (aflevering 4) best wel aardig." Jon roept dat iedereen het maar op zijn eigen manier moet doen als niemand naar hem wil luisteren, zodat er geen gezamenlijke strategie bedacht wordt en er niet geleerd wordt van hoe de bal rolt. 

Jon: "Het is heerlijk om als Mol het vertrouwen van de groep te krijgen." Jon laat ViviŽnne alles doen bij Dunluce Castle (aflevering 5). Jon: "Ze wist het zo goed. Maar ze wist het eigenlijk helemaal niet goed. Ze ging behoorlijk de mist in." "Drie dooien en ťťn zonder enige cent over de finish. Dus eh, ťťn op vijf."
 
Pieter Jan in aflevering 5: "Morgen gaan we de kruisvaarders achterna." En in aflevering 6: "Het plotselinge vertrek uit Noord-Ierland was een verrassing voor de hele groep. Op ťťn deelnemer na: die wist al lang dat de karavaan verder zou trekken." Jon: "Ik heb heel hard geroepen ik wist het, ik wist het, ik wist het, ik wist het. Je moet luisteren hŤ, want ik wist het."
 
Bij het ganzenbord (aflevering 5) wordt Jon geholpen door zijn teamgenoten Anniek en Sebastiaan. "En ik dacht als Anniek nou begint met heel dom het andere team te helpen met het beantwoorden van vragen, dan moet ik dat misschien ook maar eens doen. Want dan winnen we veel geld voor hun, en zij krijgen de vrijstelling en niet het geld. (Het groepje dat als tweede finishte kon alleen geld verdienen.)

Jon ziet bij de strijdwagens (aflevering 6) dat het puzzelstuk 'north theatre' al fout ligt. Hij legt de kathedraal nog ongeveer goed maar weet al dat het een verloren zaak is. Jon: "En natuurlijk heerlijk dat die sukkels van een Sebastiaan en ViviŽnne ook nog niet altijd die hele plattegrond omhoog kregen."

"Als ze in de supermarkt (aflevering 7) zo eigenwijs zijn dat ze denken dat ze weten wat de regels zijn, ja dan ga ik ze natuurlijk een slagje helpen." Dennis had gezegd dat ze zoveel mogelijk spullen van een land moesten kopen terwijl de bedoeling was om per land ťťn product te kopen. Jon gaat hierin mee. Ook legt Jon batterijen uit BelgiŽ bij de Duitse vlag.
 
Alleen ViviŽnne durft voor verdubbeling van het geld de juiste hotelgasten (aflevering 7) bij elkaar te zetten. Jon weet van het pact dat ViviŽnne met Dennis heeft en verwacht dat zij de opdracht verknalt, vandaar dat Jon instemt om voor de verdubbeling te gaan. ViviŽnne voert de opdracht goed uit.

In de stoomtrein [aflevering 8] vindt Jon de verwarrende oplossing 'ik zie het niet' en gooit hij 200 euro weg.

Jon legt de bedoeling van de opdracht bij de schatkamer van Petra [aflevering 8] goed uit aan de mensen maar laat hij ook mensen staan zodat ze op de foto komen en de opdracht mislukt.

In de woestijn met de geblindeerde wagens (aflevering 9) is Jon zeer onduidelijk in zijn instructies en klooit hij maar wat raak. Hij laat ViviŽnne een groen bord omverrijden en daarna een rood bord zodat er toch niets verdiend wordt en hij laat Anniek gewoon rondjes rijden.

Bij Hans Schiffers in de studio deed Jon nog meer molacties uit de doeken. Klik hier voor filmpje I en hier voor filmpje II.

>> Terug naar archief molacties. <<