Verslag aflevering 1

Er is nog geen Mol ...

RobbieAzerty

Terwijl vier taxiís een onbekende persoon bij een gebouw ergens in Noord-Ierland afleveren, vertelt Pieter-Jan ons de regels van dit programma. Regels die we allemaal goed kennen. Of toch niet? Meteen verrast hij ons al met de mededeling dat er nog geen Mol is!

Eťn voor ťťn komen de kandidaten ook in het gebouw aan waar de vier mysterieuze personen zijn afgezet. Dennis Storm arriveert als eerste en Pieter-Jan vraagt hem of hij De Mol wil zijn. Dennis zegt Nee en dat antwoord levert de groep 500 euro op. Hij wordt naar een kamer geleid, waar hij moet blijven wachten.
ViviŽnne van den Assem krijgt dezelfde vraag en omdat zij Ja zegt, kost dat de pot 500 euro. Zij mag een andere kamer betreden en komt daar de vier mysterieuze personen tegen. Het zijn niemand minder dan Yvon Jaspers, Milouska Meulens, Inge Ipenburg en Dennis Weening, de vier Mollen sinds dit spel met bekende Nederlanders wordt gespeeld. Zij zijn de Secret Mole Society (SMS) en leggen ViviŽnne op de rooster.

Het antwoord van Rick Engelkes krijgen we niet te horen. De kandidaten die door de SMS gegrild zijn, mogen daarna ook naar de wachtkamer waar Dennis al meteen heen ging. Stuk voor stuk vertellen de kandidaten die graag de Mol wilden zijn de ene leugen na de andere, wat doet vermoeden dat de SMS hen die opdracht gegeven heeft. Mogelijk wordt hun beslissing gebaseerd op wie het beste kan liegenÖ
Anniek Pheifers antwoord horen we ook niet, maar in de wachtkamer geeft ze toe dat ze 500 euro gewonnen heeft. Haar antwoord moet dus Nee geweest zijn.
Sebastiaan Labrie wil graag De Mol zijn, net zoals Vera Mann. Daarmee gaat er dus weer tweemaal 500 euro uit de pot. En na hun bezoekje aan de SMS liegen ze in de wachtkamer alsof het gedrukt staat.
Ook Jon van Eerd, Paula Udondek en Froukje Jansen antwoorden ook Ja in beeld en vermoedelijk heeft ook Hans Schiffers toegezegd. Hij gooit in de wachtkamer echter een interessant balletje op: is het Łberhaupt wel waar dat er nog geen Mol gekozen is?
De SMS kiest de Mol en later mogen de kandidaten ťťn voor ťťn hun naam op een laptop invullen. Als ze een rood scherm krijgen, zijn ze een echte kandidaat. Is het groen, dan is die persoon de Mol. Maar de kandidaten kunnen toekijken en dus is het zaak om met een pokerface naar de uitslag op de laptop te kijken, zodat niets op het gezicht af te lezen valt. Dennis wou niet de Mol zijn en heeft een idee: hij vult de naam van een andere kandidaat in om zo te weten te komen of die kandidaat de Mol is of niet.

Uiteindelijk blijkt dat 8 kandidaten bereid waren de Mol te zijn. Dat kost hen 4.000 euro. Maar omdat 2 van hen wel bereid waren de Mol te zijn, krijgen ze 1.000 euro, zodat de pot nu -3.000 euro bedraagt.

De volgende dag komen de kandidaten bij een grote scheepswerf aan waar 100 jaar geleden ook de Titanic werd gebouwd. De kandidaten kunnen 3000 euro winnen in deze opdracht. De enige informatie die ze krijgen, is dat ze goed moeten herinneren op welke positie ze op de groepsfoto staan die de vorige dag gemaakt werd en dat ze drie kwartier de tijd krijgen van zodra de zware loodsdeur gesloten is. In de loods treffen ze tien tv-schermen aan die zo opgesteld staan dat ze de posities van de kandidaten op de groepsfoto weergeven. In de loods hangen dus tien cameraís en de kandidaten moeten voor de juiste camera gaan staan. Dennis vindt de eerste camera en dat is de plaats van Sebastiaan. Omdat die camera dus terecht is, blijft Sebastiaan bij de tv-schermen achter terwijl de rest zich in de loods verspreidt, op zoek naar de andere cameraís. Sebastiaan heeft een portofoon. Bij elke camera hangt ook een portofoon. Zo kan Sebastiaan hen dus lokken of roepen als hij hen ziet. Anniek vindt een camera en komt van Sebastiaan te weten dat Vera daar moet staan. Zij roept Vera en zo staat, naast Sebastiaan, de volgende kandidaat op de juiste plaats.

Froukje en ViviŽnne lopen onder een camera. Sebastiaan roept hen toe via de portofoon, maar doordat de dames met elkaar lopen te praten, horen ze hem niet.
Jon vindt ook een camera, die voor Paula blijkt te zijn. Zij staat snel juist. Later vindt hij ook een andere camera. Sebastiaan probeert zich verdacht te maken en zegt dat die voor Dennis is, terwijl hij eigenlijk voor Rick is. Er ontstaat even verwarring als Dennis, Jon, Rick en Hans voor de camera staan. Dennis en Jon denken dat Dennis er moet staan, omdat Sebastiaan dat gezegd heeft en Rick weet dat hij voor de camera moet staan. ViviŽnne staat bij de schermen en corrigeert Sebastiaan. Rick gaat uiteindelijk voor de juiste camera staan.
Dennis wordt naar zijn juiste camera geleid, terwijl Jon de camera voor ViviŽnne vindt en Froukje die voor Jon. ViviŽnne staat op de juiste plaats en Froukje fluit en roept door de loods zodat Jon haar kan vinden. Dit duurt echter erg lang. Jon lijkt haar niet te vinden. Vanaf het moment dat ze dan toch samen zijn, beweert hij dat Froukje niet genoeg geschreeuwd heeft.

Sebastiaan merkt dat zijn camera op een helm staat. Dennis lijkt een idee te hebben en verlaat zijn plaats. Ook Rick is plots niet meer op zijn scherm te zien en ViviŽnne verlaat ook nog eens haar plaats om naar de schermen te kijken. Anniek en Jon vinden hun juiste camera intussen. Hans vindt zijn plaats niet en vraagt of Froukje een grid en diagonalen gezien heeft. Zij zegt echter geen idee te hebben. Het is in de buurt van Jon, die de camera even later vindt. Nu moet Hans er naartoe geleid worden. Iedereen roept hem, maar Hans verdwaalt.
Dennis vindt in een oude bus een tweede camera op een helm. Die blijkt voor Froukje te zijn.
Hans blijft ronddolen en belandt bij Jon. Die wijst hem de weg en eindelijk staat iedereen op het juiste scherm. Ze hadden nog maar ťťn minuutje over, maar de opdracht is geslaagd! De pot staat nu op 0 euro.

Na de opdracht uit Dennis zijn wantrouwen tegenover Hans, omdat hij er zo lang over gedaan heeft om zijn plek te vinden. Paula en Sebastiaan lijken het er mee eens te zijn. Het verweer van Hans is dat hij niet vertrouwd is met zoín grote loodsenÖ

Tijd voor een volgende opdracht en hierin kan een vrijstelling gewonnen worden! Pieter-Jan vraagt een vrijwilliger om die te winnen. Paula steekt als eerste haar hand op. Zij is nu al zeker van deelname in het vrijstellingsspel en mag zelf een nieuwe deelnemer kiezen, die dan weer een volgende deelnemer kiest etc. tot er 8 gekozen zijn. Paula kiest Vera, die op haar beurt Froukje kiest. Zij gaat voor Rick, die zelf Jon wil. Hij opteert voor Dennis, die ViviŽnne kiest. Zij moet nu de laatste persoon uit drie kiezen die mee mag dingen naar een vrijstelling en ze kiest voor Anniek.
Pieter-Jan geeft elk van de kandidaten ťťn topito. Wie straks alle acht topitoís heeft, heeft een vrijstelling. In groepjes van twee moeten ze onderhandelen over wie de topito van de andere krijgt. Die gaan dan weer door met onderhandelen, totdat ťťn persoon er 8 heeft. De onderhandeling moet binnen drie minuten plaatsvinden en ze mogen niet loten. Als ze dat wel doen, kost het hen 1.000 euro. En als ze na drie minuten nog geen beslissing hebben, kost het hen 1.000 euro.
Anniek geeft zonder aarzelen haar topito aan ViviŽnne. Sommige kandidaten denken dat uiteindelijk Hans of Sebastiaan, die niet gekozen werden om mee te spelen, met de vrijstelling gaat lopen. Zo ook Froukje, die daarom haar topito aan Rick afstaat.

Vera wil niet dat er geld uit de pot gaat en geeft haar topito aan Paula. Enkel Jon en Dennis moeten nu nog een besluit nemen. Jon belooft om bij elke test te bekennen op wie hij gestemd heeft. Dennis verklapt hem dat hij op de eerste dag een andere naam op de laptop heeft ingegeven om te zien of die kandidaat al dan niet de Mol is. Hij belooft de naam van de kandidaat te geven die niet de Mol blijkt te zijn. Ze spelen het allebei hard en de tijd is om. Ze zijn er niet uitgekomen en dus gaat er 1.000 euro uit de pot. Dennis en Jon liggen nu zelf ook uit het spelletje. Rick zou in de volgende ronde de onderhandelingspartner zijn, maar omdat Jon en Dennis er niet uitgekomen zijn, krijgt Rick hun topitoís zo al en daarmee staat hij al meteen in de finale van dit vrijstellingsspel.
Paula en ViviŽnne moeten nog wel onderhandelen. Beide dames willen geen geld uit de pot en uiteindelijk geeft ViviŽnne haar topitoís aan Paula, tot groot ongenoegen van Rick. Als de twee dames er niet uitgekomen zouden zijn, had hij namelijk alle topitoís en dus de vrijstelling gehad. Maar nu moet hij het opnemen tegen Paula, die van ViviŽnne gehoord heeft dat ze niet wil dat die topitoís naar Rick gaan. Haar besluit staat dus vast. Zij staat haar topitoís niet af. Maar ook Rick doet dit niet. Niemand heeft dus de vrijstelling en bovendien vliegt er nog eens 1.000 euro uit de pot. Die staat op het eind van de aflevering op -2.000 euro.

De eerste test wordt ingevuld, gevolgd door de eerste executie. En daar blijkt dat het eerste slachtoffer van deze negende Mol geworden isÖ Vera Mann!