Verslag aflevering 10

De ontmaskering van de Mol

Swifty
In aflevering 9 is bekend gemaakt wie de winnaar is van Wie Is ... De Mol 2009: ViviŽnne! Het enige wat nog rest is de ontmaskering van de Mol.
In het bekende kasteel in Lisse komen de kandidaten bij elkaar voor de reŁnie, en de onthulling. Froukje is helaas niet aanwezig.

De eerste drie afvallers praten na. Vera had nog gezegd, het allerergste wat je kan overkomen is dat je als eerste naar huis moet. Hans bekent dat hij in een gat viel, toen hij thuiskwam, en dat hij maar bleef denken 'had ik maar dit, had ik maar dat'. Paula beaamt dat.

De laatste drie afvallers praten nog even na over elkaars streken.
Sebastiaan heeft genoten van zijn streek met de pot en is verbaasd om te horen dat de anderen het wisten. Hij verdacht Rick, en daar moet Rick hard om lachen. Dennis kon zich niet voorstellen dat iemand hem verdacht.

Dan komt ViviŽnne binnen. De anderen zijn nieuwsgierig naar wat zij te vertellen heeft. 'Gewonnen!' zegt ze trots, en ze wordt uitgebreid gefeliciteerd.

Pieter Jan vraagt de kandidaten om plaats te nemen, en nodigt de verliezer en de Mol, of de Mol en de verliezer, uit om binnen te komen. Jon en Anniek nemen met uitgestreken gezichten plaats, en iedereen zit klaar om de onthulling te zien.
Op het grote scherm verschijnen Pieter Jan en ViviŽnne, in de grot in JordaniŽ. Anniek en Jon gaan tegenover hen staan.
Pieter Jan vertelt dat Anniek veel getwijfeld heeft en het pas op het laatst zeker wist. Ze is vooral op haar gevoel is afgegaan, en dat gevoel heeft haar tot in de finale gebracht.
Jon had met zijn chaotische voorkomen een effectief rookgordijn weten op te leggen, en dat heeft ook hem ver gebracht.

Eťn van hen is de Mol, en Pieter Jan vraagt wie. Anniek en Jon kijken elkaar vragend aan, en dan steekt Jon al lachend voorzichtig zijn vinger op. Hij is de Mol van 2009.

In Lisse lachen en joelen de andere kandidaten bij deze onthulling. Rick slaat Jon op de schouder en zegt dat hij al vroeg dat vermoeden had. Er wordt gevraagd waarom Rick er dan toch uit moest, en Rick bekent dat zijn grootste fout was om vaak een kamer te delen met Jon. Iedere keer als hij zijn vermoeden uitsprak, wist Jon argumenten te noemen die Rick toch weer aan het twijfelen brachten. Goed gedaan dus door de Mol.
Pieter Jan laat de molacties van Jon zien.
In aflevering 1 kostte het beantwoorden van de vraag of hij de Mol wou zijn met 'nee' de pot direct al 500 euro.
Bij de camera-opdracht, waarbij ieder op de positie moest staan die ook op de groepsfoto werd ingenomen, gebruikte Jon de tactiek van de vertraging. Hij stuurde Hans drie trappen op die hij niet op moest en deed of hij zijn eigen camera niet kon vinden.
Bij het Topito-spel koos hij heel bewust Dennis als tegenstander, hij wist dat ze er samen niet uit zouden komen.

In het Titanickantoor in aflevering 2 ging Jon als eerste naar binnen, omdat hij bang zou zijn in het donker, wat helemaal niet waar was. Hij haalde veel geld op, omdat hij wist dat het toch maar de helft waard was.
Bij het reuzenrad haalde Jon een goede combinatie uit elkaar en legde hij de opdracht warrig uit aan Anniek terwijl hij het bord zoveel mogelijk volkalkte, over de al geschreven teksten heen.

In de derde aflevering moest Jon het duo Rick en Sebastiaan leiden van telefoon naar telefoon. Hij belde vaak te vroeg naar de volgende telefoon, wat veel kwartjes kostte. Omdat Paula en Froukje hun kandidaten niet snel genoeg leidden, kon Jon zijn kandidaten laten binnenkomen. De opdracht mislukte toch wel door de acties van de anderen.
In het theater manoeuvreerde Jon zich naar de belangrijkste positie, namelijk achter de microfoon. Hij ging tijd rekken door op allerlei onbenullige suggesties in te gaan, en de goede opmerkingen van ViviŽnne zogenaamd niet te horen.
Op het autokerkhof zit Jon bij Anniek in de auto. Anniek is al onzeker, omdat ze nog niet zo lang haar rijbewijs heeft, en Jon maakt daar misbruik van door aan de handrem te trekken en te zeggen dat hij bang is zijn hoofd te stoten als ze hard botst. Verder drukt hij Paula uit de ether via zijn portofoon.
Bij het flipperen in aflevering vier deed Jon zijn best om de kandidaten tegen elkaar uit te spelen, zodat er niet gezamenlijk tot een goede lijn voor de worp werd gekomen. Verder viel er weinig te mollen deze aflevering.

In aflevering 5 komt Jon met ViviŽnne boven op het kasteel terecht. Hij laat het aan ViviŽnne over, en zij zorgt er voor dat de sluipschutters veel mensen kunnen uitschakelen.
Jon geeft een grote hint weg. Als Pieter Jan namelijk aankondigt dat ze de Kruisvaarders achterna gaan, roept Jon een aantal keren uit dat hij het wist. Niemand die hier acht op slaat.
Bij het ganzenborden in Amman volgt Jon het voorbeeld van Anniek, en zegt hij het andere team goed voor. Hierdoor verdienen ze onderweg veel geld, maar omdat ze als eerste aankomen telt dat geld niet.

Tijdens de ontmoeting met de Mol in de zesde aflevering heeft Jon eindelijk de kans om eerlijk te zeggen dat hij de Mol is, tegen Anniek. Aan ViviŽnne vertelt hij echter dat hij de Mol niet is.
Bij de Ben Hur opdracht wint Jon vertrouwen door een aantal puzzelstukken goed te leggen. Een aantal andere stukken legt hij juist verkeerd. Sebastiaan en Anniek hielpen de Mol in deze opdracht door het bord niet ver genoeg op te trekken.
In de supermarkt in aflevering zeven kreeg Jon hulp van Dennis, die de spelregels verkeerd uitlegt aan de anderen, waardoor iedereen zoveel mogelijk producten gaat inslaan. Verder zocht Jon zelf niet mee, want hij kan zonder leesbril niets lezen zegt hij. En hij verwisselde de Duitse en de Belgische producten, zonder dat iemand anders ingreep.
Bij de lunchopdracht sloot hij zich aan bij ViviŽnne, omdat hij van het pact met Dennis wist. Hij had verwacht dat ViviŽnne de opdracht wel zou laten mislukken.

In aflevering acht was Jon in de trein de tijd aan het rekken, hij had zijn antwoord al snel gevonden. Dat Dennis de code 'Ik zie het niet' niet begreep, hielp wel. Uiteindelijk moest hij toch wel de kluis openen, maar van de 300 euro die erin lag, gooide Jon er 200 weg.
Bij de toeristen bij Petra leek Jon erg hard te werken, om alle toeristen te vragen uit beeld te gaan. In werkelijkheid heeft hij een aantal mensen gevraagd om vooral te blijven zitten, zodat de opdracht niet zou lukken.

Tot slot was er in aflevering negen heel goed te mollen bij de opdracht met de geblindeerde auto's. Met name Anniek liet hij rondjes rijden. Iets wat ze zelf ook al opmerkte, maar ze volgde toch braaf Jons aanwijzingen, terwijl hij dubbelgeslagen van het lachen toekeek. Ook ViviŽnne werd wel de woestijn ingestuurd.

De andere kandidaten lachen hartelijk met Jon mee om zijn molacties. ViviŽnne krijgt het totale bedrag van 22.650 euro uitgereikt door Pieter Jan, en terwijl de kandidaten toosten met champagne, vertelt Pieter Jan de kijkers enkele hints.
Het blijkt dat Jon tijdens de tests heel gericht in beeld de letters u,n,l,o en m aanwijst in opeenvolgende afleveringen. Die wijst op de website mol.nu, waar de foto van de Mol al een paar weken op staat. Verder werkte Jon veel met anagrammen van VAN EERD DE MOL. Zo schreef hij in het molboekje van Sebastiaan: Dom veel raden. Hij sprak verder over al vreemd doen en omrand ik de vele.
Voor verdere hints verwijst Pieter Jan de kijker naar de website van Wie Is ... De Mol (zie ook dit topic).