Verslag aflevering 2

De Supervrijstelling

Sprien

Met het vertrek van Vera is het voor iedereen duidelijk: Wie is de Mol is een keihard spel. En dat keiharde spel gaat onverminderd door. De eerste opdracht heeft alles te maken met de bagage van de kandidaten. De kandidaten met de twee lichtste koffers worden apart gehouden. De rest worden met een bus door Belfast gereden. Elke kandidaat wordt op een plek gezet in de stad. Behalve Dennis, hij is de eerste kandidaat en start met de opdracht.

Met een dubbeldekker met open dak, rijden ze door de stad. Bovenop de dubbeldekker hangt een waslijn. Daaraan moeten 100 stuks bagage komen te hangen. Met deze bagage moeten de kandidaten het de komende weken doen.
Froukje is de tweede, en daarna volgt Viviënne. Ook Rick, Jon, Paula en Sebastiaan komen aan de beurt. Met een volle waslijn komen ze aan bij de eerder afgezonderde kandidaten, namelijk Anniek en Hans. Aan hen de taak om zo veel mogelijk bagagestukken van de waslijnen te halen. Voor ieder bagagestuk krijgen ze 100 euro. Dit alles moet binnen vijf minuten gebeuren.
Als de tijd om is, hebben ze 2300 euro verdient voor de pot.

En meteen gaan we weer door. Na een ritje met de bus start de volgende opdracht alweer. Pieter Jan verzoekt vier mensen om met hem mee te gaan. Dit worden Dennis, Sebastiaan, Froukje en Hans.
De opdracht speelt zich af in de kantoren van de Titanic, het beruchte schip.
In het gebouw zijn enveloppen verstopt met geld. Ook is er een envelop met een vrijstelling. Met z’n vieren mogen ze naar binnen, maar ze moeten wel afzonderlijk zoeken, alleen dan behoudt de vrijstelling z'n waarde. De opdracht stopt als de vrijstelling gevonden is.
De vier kandidaten gaan op zoek naar de vrijstelling en ondertussen wordt er ook nog wat geld gevonden. Sebastiaan is degene die de vrijstelling vindt. En daarmee stopt ook de opdracht. Maar… wie heeft de vrijstelling. Sebastiaan liegt glashard dat hij geen vrijstelling heeft. De rest ontkent ook, logisch.

De groep is weer compleet, en het tweede deel van deze opdracht start. De andere kandidaten zijn nu aan de beurt: Rick, Jon, Anniek, Viviënne en Paula. Ook zij gaan naar het kantorencomplex. Dit keer is het echter donker. In 90 minuten moeten ze op zoek naar geld, én een vrijstelling. Echter, elke kandidaat gaat apart naar binnen en heeft via portofoon contact met de anderen die in de bus zitten.

Jon gaat als eerste en hij zoekt zich suf. En niet voor niets, want hij vind veel enveloppen, de één beter gevuld dan de ander. De vrijstelling heeft hij, zo zegt hij zelf, niet gevonden.
Viviënne is aan de beurt. Na een korte instructie van Jon zoekt ze haar weg in de donkere kamers. Ook Vief vindt een aantal enveloppen. Geld vindt ze wel… maar over de vrijstelling rept ze geen woord.
Ook Anniek gaat via de draaideur het gebouw binnen. Ze vindt echter niets, alle enveloppen die ze vindt… zijn leeg! Ook de vrijstelling is nog niet boven water. Misschien gaat Rick deze vinden. Hij vindt nog wel wat geld…maar een vrijstelling? Niemand die het weet.
Paula is de laatste. Ook geen vrijstelling voor haar, zo lijkt het.

De volgende dag zitten de kandidaten gezamenlijk aan het ontbijt. Dan blijkt dat alle biljetten door de helft zijn geknipt, en dat twee halfjes samen één vormen. Het uiteindelijke bedrag dat met deze opdracht is verdiend, bedraagt EUR 1350. Dan komt Pieter Jan nog even terug op de vrijstellingen. Hij geeft aan dat alle twee de vrijstellingen gevonden zijn. Als de twee kandidaten die ze hebben ze allebei bij de test inleveren, gaat er niemand naar huis. Wordt er echter maar één vrijstelling ingeleverd, gaat de persoon die de vrijstelling heeft plus een kandidaat naar keuze, niet naar huis.

Diezelfde dag wordt de derde opdracht gespeeld. De opdracht staat in het teken van het reuzenrad in Belfast. De kandidaten worden in duo's in de cabines geplaatst. Dennis blijft beneden bij PJ. Op een bord staan vier vragen. Het juiste antwoord op elke vraag, is de juiste combinatie van twee kandidaten in één cabine. Het reuzenrad mag tien keer stoppen. Tien keer mag er dus van cabine gewisseld worden. Bij elke stop blijft er één kandidaat beneden. Elke goede combinatie levert 500 euro op.
De vragen zijn: Welke twee kandidaten hebben samen huisnummer 10?, Welke twee kandidaten zijn samen 353 cm lang?, Welke twee kandidaten hebben netnummer 070?, Welke twee kandidaten hebben samen twee tattoos?
Als eerste laat Dennis cabine 11 naar beneden komen. Daarin zitten Hans en Paula. Die laatste moet uitstappen. Dennis stapt in bij Hans. Paula, die nu moet kiezen, laat nummer twee naar beneden komen. Paula woont namelijk in Den Haag, net als Viviënne, die samen met Rick zit.. Weer een match. Rick stapt uit en haalt cabine 32 naar beneden. Het duo Jon en Froukje dalen af en Jon stapt uit. Rick stapt bij Froukje in. Dan doen Jon en Anniek een wissel. Jon komt in de cabine bij Sebastiaan. Door het chaotische spel weet Anniek het allemaal even niet meer, en ze haalt Rick en Froukje weer uit elkaar.

Rick staat weer beneden maar stapt een paar minuten later alweer in bij Hans. Het reuzenrad mag nog vier keer stoppen. En daar staat Dennis weer. En daar komt Anniek weer naar beneden. Dennis neemt plaats naast Froukje en weer staat Anniek, met de handen in het haar, voor het bord met vragen. Ze weet het niet, heeft geen overzicht en haalt Rick er dus weer uit. Die haalt Sebastiaan uit de attractie en stapt daarna bij Jon in. Sebastiaan denkt er goed aan te doen om Viviënne en Paula naar beneden te halen. Vief en Paula hadden bij elkaar moeten zitten. Toch nog 1000 euro verdiend. Na deze opdracht komt de pot op EUR 2650.

En daarmee is het tijd voor de test. Elke kandidaat beantwoordt 20 vragen over de identiteit van de Mol. En de supervrijstelling zit nog in het spel. Worden ze allebei ingeleverd.. is er deze aflevering geen afvaller? De eerste vrijstelling is in handen van Sebastiaan… maar wie o wie heeft die andere?
Meteen na de test volgt de executie. De eerste naam die ingetypt wordt, is van Froukje. Groen. Dan Sebastiaan. Hij weet dat hij groen krijgt, maar speelt dat hij heel verbaasd is. De volgende is Anniek. Rood. Schrik bij Anniek… maar… als er twee vrijstellingen zijn ingeleverd.. mag ze blijven. En dat is het geval, sterker nog… Anniek had zelf de vrijstelling. En daarmee gaan we met dezelfde negen kandidaten  naar de derde aflevering!