Verslag aflevering 5

De Kruisvaarders achterna

Swifty
De kandidaten van Wie Is ... De Mol vormen een chaotische groep. Er is nog steeds geen natuurlijke leider. Ze gaven in de vorige aflevering geen cent uit aan kampeerspullen, wel vergokten ze veel en lieten ze pot stelen. Paula moest weg in aflevering 4. Eťn ding is zeker vertelt Pieter Jan: na deze aflevering zal niets meer hetzelfde zijn.
De kandidaten balen van het vertrek van Paula. Zij was een rustpunt in de groep, ging niet mee in de chaos. Aan de andere kant was ze ook best verdacht.

De kandidaten vinden envelop met opdracht: Vorm een team van 2 kandidaten aan wie jij je leven toevertrouwt. Daar wordt niet lang over gediscussieerd, het worden Jon en ViviŽnne.
Dunluce Castle. Er liggen drie sluipschutters op de heuvel waar de ruÔne van dit kasteel op de top staat. Jon en ViviŽnne; moeten boven op de toren hun collegaís langs de schutters manoeuvreren. Onderweg naar boven moeten de andere kandidaten zakken geld zien te vinden. Jon en ViviŽnne zien op drie beeldschermen wat de scherpschutters zien.
Met portofoons leiden ze de anderen naar de zakken, en ze waarschuwen als ze in het vizier van de sluipschutters zitten. Net cowboytje spelen volgens Rick.

Dennis vindt een zakje terwijl ze de heuvel op gaan. Sebastiaan is het eerste veilig bij de afgebrokkelde muren. Als Dennis en Anniek naar hem toe rennen wordt Anniek geraakt. Zij ligt uit het spel. Sebas rent heen en weer tussen de muren op zoek naar een zak maar vindt niets.
Rick en Froukje zoeken wat lager op de heuvel, en vinden ook beiden een zak geld. Froukje weet helaas het kasteel niet te halen, op de trap wordt ze afgeschoten. Ook Rick wordt even later geraakt.
Dennis en Sebas staan voor de poort, Sebas heeft de zak niet kunnen vinden. Sebas gaat door de poort en rent naar de veiligheid. Zonder Dennis. Terwijl Sebas geen geld had en eigenlijk afleiding had moeten zijn voor Dennis. Gelukkig weet toch ook Dennis in veiligheid te komen, met 2500 euro. Dennis is daarmee de enige die geld verdient voor de pot.
Na afloop van de proef geeft Pieter Jan de 2500 euro aan potbeheerder Sebastiaan, en hij kondigt aan dat ze hun spullen moeten pakken, ze gaan de Kruisvaarders achterna.

De volgende dag, Amman, JordaniŽ. Froukje had al voorvoeld dat ze daarheen zouden gaan, net als ze had voorvoeld dat Paula zou vertrekken. Dit sterkt haar in het vertrouwen op haar intuÔtie.

De kandidaten staan met Pieter Jan op de markt in Amman. Om hen heen is het een drukte van jewelste. Pieter Jan noemt in het Arabisch zeven boodschappen op die de kandidaten op de markt voor hem moeten kopen. Het gaat om toffaha (appel), nana (munt), laymoun (citroen), farawlah (aardbei), bortuqaal (sinaasappel), mawz (banaan) en batteekh (watermeloen). Sebas schrijft de woorden zo goed mogelijk op, en met Froukje samen vind hij iemand die redelijk Engels spreekt, en de boodschappen voor hen vertaalt. Zo weten ze welke kraampjes ze moeten hebben. Op die manier lukt het ze om vrij snel alle boodschappen te kopen.

Vervolgens komen ze in een cafť waar waterpijpen worden gerookt. Pieter Jan legt uit dat iedere waterpijp een eigen smaak heeft, en ze moeten de 7 smaken die ze op de markt hebben gekocht bij de juiste waterpijpen leggen. Er zijn 10 waterpijpen die ze moeten proeven. Jon inhaleert direct lekker om goed te proeven, en voelt zich stoned worden. Sebas zegt geen goede smaakpupillen te hebben, en vind het dus lastig om goed te proeven.
Een aantal smaken wordt snel gevonden, sinaasappel bijv. Maar watermeloen is moeilijk, er wordt flink gediscussieerd. Rick wil de watermeloen weghalen, maar Anniek en ViviŽnne weten heel zeker dat hij goed ligt. En dat klopt. Aardbei hebben ze niet goed, die ligt bij de perziksmaak, en een banaan en een appel worden allebei bij een ananas-waterpijp gelegd.
Toch zijn er uiteindelijk 6 smaken goed geproefd, en dat levert 1500 euro op.
Pieter Jan wil het geld overhandigen aan de potbeheerder. Dit blijkt ineens Rick te zijn. Het blijkt dat Anniek vond dat de pot weg moest bij Sebas, ze wou hem zelf omdat ze Sebas niet vertrouwde. De groep koos toen echter voor Rick als potbeheerder.

De laatste opdracht wordt gespeeld in de Arena die de Romeinen al eeuwen geleden bouwden in Amman. Er gaat ganzenbord gespeeld worden. De 2 teams van 3 worden blind ingedeeld, Froukje blijft over, zij zit in de gevangenis. Per team wordt er 1 strateeg en 2 pionnen gezocht. Dennis (in een team met Rick en ViviŽnne) en Sebas (in een team met Jon en Anniek) zijn de strategen, zij sturen de anderen over het veld en kiezen wie er welke vraag beantwoordt. Bij een goed antwoord mag de strateeg nog eens gooien. Het team waarvan het eerste de 2e pion over de finish is verliest het geld dat ze bij zich hebben, maar wint 1 vrijstelling. Het team dat als 2e de 2e pion over de finish brengt wint het geld voor de pot, 250 euro per vraag, en dat wat ze onderweg krijgen door op de vakjes met geld te komen.
De vragen gaan over het spel de kandidaten, Noord-Ierland en JordaniŽ. Anniek beantwoort haar vraag fout, maar zegt wel het andere team de juiste antwoorden voor. Daardoor gaat ViviŽnne als een speer op de finish af.
Froukje heeft het warm, zij zit vol in de zon in de gevangenis. Pas als er iemand anders op dat vakje komt, mag zij de plaats van diegene innemen, en moet die ander in de gevangenis achterblijven.
Anniek loopt echt te prutsen, zij wordt snel binnengehaald door Sebas. Rick vertrouwt niet dat Jon hem het juiste antwoord voorzegt bij een vraag over Jons voornamen. Toch beantwoordt Jon het correct.
Dennis weet uiteindelijk zijn team als eerste binnen te halen, zij winnen ťťn vrijstelling. Ze dobbelen erom, en Dennis wint.
Het team van Sebas haalt 1350 euro binnen, omdat ze vijf vragen goed hadden beantwoord en eenmaal 100 euro hadden gekregen.
In totaal zit er nu 8950 euro in de pot.

Tijd voor de test. Dennis hoeft deze niet te maken, hij haalt sowieso de volgende ronde. Na invullen van de test door iedereen wil Sebas als eerste zien of hij door is, hij is er van overtuigd dat hij een groen scherm heeft. En dat klopt. Vervolgens wil Froukje. Zij heeft rood, en moet naar huis. Daar baalt ze goed van, ze had graag nog meer van Jordanie gezien. Ze dacht echt gezien te hebben wie de mol was, maar zat dus mis.