Verslag aflevering 6

Een ontmoeting met de Mol

Sprien
Froukje is de kandidaat die het vorige rode scherm heeft gekregen, ze heeft dan ook maar kort mogen genieten van het land Jordanië, het land waar het laatste gedeelte van deze negende serie zich afspeelt. Het vertrek van Froukje heeft de groep niet alleen kleiner gemaakt, ook de verhoudingen tussen elkaar veranderen. Met nog zes kandidaten, vier heren en twee dames, wordt het duidelijk dat het nu echt ieder voor zich is. De kans om af te vallen wordt namelijk steeds groter.
Pieter-Jan deelt ons mee dat de kandidaten in deze aflevering de kans krijgen de Mol in de ogen te kijken. De kandidaten komen bij een kasteel met allemaal grotten. Eén voor één gaan de kandidaten naar binnen. Ze komen schermen tegen met beelden Angela Groothuizen, Karel van de Graaf en Pieter Jan, alle presentatoren die ooit in Wie is de Mol te zien zijn geweest. Op de grond liggen pollaroids die hen de weg wijzen. In een vertrek staan allemaal televisieschermen. Op deze schermen wordt van elke overgebleven kandidaat het intakegesprek vertoond. In het laatste vertrek staat een eenzijdige spiegel. De kandidaat die aan de beurt is, staat aan de doorzichtige kant van de spiegel. Aan de andere kant zit de persoon die door hem of haar in de laatste test als Mol is aangewezen.
Rick is als eerste aan de beurt. Op vraag 20 in de laatste test vulde hij Anniek in. Die zit dan ook op hem te wachten voor de spiegel. Door middel van een stemvervormer weet Anniek niet dat Rick op haar heeft gestemd. Rick wil van Anniek weten waarom zij een 'Hello', een Engels roddelblad, heeft gekocht op het vliegveld. In dit blad stond een reportage om de Jordaanse koningin. Anniek geeft aan dat ze interesse heeft in de Engelse showbizz. Rick vraagt nog even door. Ook wil hij weten of ze de Mol is. Anniek antwoord nee.

Dan gaat Jon naar binnen. Met open mond ziet hij Angela Groothuizen op de muur geprojecteerd in een seizoen wat door haar gepresenteerd is. In het laatste vertrek is het opnieuw Anniek die voor de spiegel zit. Ook Jon heeft dus op haar gestemd in de laatste test. Jon is ontzettend nieuwsgierig hoe het kan dat de Mol een rood scherm krijgt. Jon gaat er niet vanuit dat Anniek een eerlijk antwoord geeft maar let vooral op de reactie aan de andere kant van de spiegel.
Als derde treedt Sebastiaan het kasteel binnen. Hij kijkt goed rond in alle vertrekken en bij de intakegesprekken gaat hij alle televisies af om te luisteren wat de andere kandidaten hebben gezegd. Dan loopt hij door naar het laatste vertrek, waar Rick op hem zit te wachten. Rick weet niet dat hij antwoorden geeft aan Sebastiaan. Hij vraagt Rick of hij op de kamer slaapt met de Mol en of hij misschien zelf de Mol is. 'Nee', is het enige wat Rick te melden heeft.

Als de laatste van de vier mannen, gaat Dennis naar binnen. Rick mag blijven zitten, want Dennis heeft bij zijn laatste test ingevuld dat hij de Mol is. Hij vraagt hem naar zijn acties in het spel en doelt ook op het stelen van het geld uit de tas van Sebastiaan.

Anniek dan. Via het pollariodpad komt ze terecht in de spiegelkamer. Daar zit Jon. Anniek wil weten of hij het zwaar vindt om te liegen. Ook vraagt Anniek of Jon de Mol is. Opvallend genoeg antwoord hij daar 'ja' op.
Vivienne is de laatste van de zes. Ook bij haar zit Jon op de kruk, voor de spiegel. Vivienne vraagt naar zijn inzet bij de opdracht met de sluipschutters. Ook Vivienne vraagt of Jon de Mol is. Nu antwoord hij met 'nee'. Vivienne vertelt ons dat ze blijft denken dan Jon de Mol is.

Het wordt tijd om de pot te spekken en daarvoor reizen de kandidaten naar Amman. In de hotelkamer van Sebastiaan en Dennis gebeurt iets vreemds. Sebastiaan graait in zijn broek en haalt er een opgerolde sok uit. Hij neemt ons in vertrouwen en verteld dat het geld dat eerder verdwenen is, verstopt zit in de sok.

Dan start de volgende opdracht alweer. De kandidaten vormen tweetallen. Elk duo krijgt drie foto's. Deze foto's zijn genomen op plaatsen in de stad. De kandidaten moeten op zoek naar deze plaatsen. Ze reizen per taxi. Op de plaats waar de fotograaf stond, staat iemand die hen geld geeft. Binnen één uur moeten ze op het eindpunt zijn, op de plaats waar de derde foto heeft gemaakt.
Jon en Anniek houden direct een taxi aan en de andere duo's, Vivienne & Sebastiaan en Dennis & Rick, doen hetzelfde. Die laatste twee duo's vinden al snel de plaats waar de eerste foto is genomen. Bij Jon en Anniek duurt het allemaal wat langer, maar ook zij halen het eerste geld binnen.
Opnieuw moeten ze op zoek naar een taxi om de volgende foto's te vinden. Viev en Sebas zijn goed bezig en na de tweede foto zijn ze ook al snel op het eindpunt waar Pieter-Jan op hen zit te wachten.  Hetzelfde geldt voor Dennis en Rick, die snel daarna finishen. Met nog één minuut op de klok komen Anniek en Jon aangescheurd en moeten rennen om op tijd binnen te komen. Met het slagen van deze opdracht wordt 1500 euro aan de pot toegevoegd.

Tijdens het eten wordt er gekibbeld over de spiegelopdracht. Anniek verspreekt zich en de rest doet erg geheimzinnig. Maar veel tijd om hierbij stil te staan is er niet want de volgende dag breekt alweer aan. En daarmee ook de volgende opdracht.
De groep wordt opgesplitst in een groep van vier en van twee. Het viertal moet één voor één met een strijdwagen en twee paarden drie ronden rijden in een ovaal parcours. Drie keer passeert elke kandidaat de oplossing van een puzzel. Echter, deze oplossing wordt pas zichbaar als het duo aan een balk gaat trekken. De oplossing wordt daardoor omhoog getrokken en de kandidaat die voorbij rijdt in de strijdwagen moet deze in zich opnemen. Na het rijden van de drie ronden is het de taak aan het viertal om de puzzel te maken, zoals ze deze gezien hebben tijdens het rijden. De kandidaten worden achtervolgt door Ben Hur, een figuur in een andere strijdwagen. Als de kandidaat in de strijdwagen wordt ingehaald door die van Ben Hur, is het spel afgelopen.
Anniek is de eerste kandidaat die samen met een lokale “professional” aan de race begint. Ze vindt het doodeng en het lukt haar ook bijna niet om de puzzel in zich op te nemen. Na drie ronden gaat ze proberen de puzzel neer te leggen, terwijl Rick snel in de kar springt om zijn ronden te beginnen.

Het ontzettend moeilijk te zien welk puzzelstuk waar hoort, mede omdat er veel lege puzzelstukken zijn.

Jon is de volgende die Ben Hur probeert voor te blijven. Dit lukt aardig. Echter, Vivienne en Sebastiaan lukt het niet de puzzel omhoog te trekken waardoor de helft maar zichtbaar is voor Jon. En ook bij Dennis is alleen het bovenste gedeelte van de puzzel zichtbaar. Alle kandidaten zijn geweest en dan begint het definitief neerleggen van de puzzel. Maar na veel gepuzzel, letterlijk en figuurlijk, lukt het hen niet om de juiste oplossing te produceren. En om de teleurstelling nog groter te maken, volgt meteen de test en executie.
In de hete middagzon beslist het groene of rode scherm of de kandidaat mag blijven ja of nee. En Anniek is de eerste. Na de enter volgt een groen scherm. Ook Vivienne krijgt groen. De volgende naam die wordt ingevuld is die van Dennis. En ook bij hem kleurt het scherm groen. Met nog drie overgebleven kandidaten gaat de executie verder. Jon is dan aan de beurt. En ook hij mag blijven. Het gaat tussen Rick en Sebastiaan. En het is Rick die het groene scherm krijgt, wat automatisch betekent dat Sebastiaan naar huis moet.

Pieter-Jan ziet zijn Mol vertrekken.. en wij? Wij kijken alweer uit naar aflevering 7.