Verslag aflevering 7

Ice Party

Molcrazy

Pieter Jan vertelt ons dat zijn Mol Ė Sebastiaan Ė weg is. Er blijven nog vijf kandidaten over: twee vrouwen en drie mannen.

Dag 10, Jerash

Anniek vindt het spijtig dat Sebastiaan weg is omdat hij altijd voor een vrolijke noot zorgde. Dennis vindt het minder erg omdat Sebastiaan een concurrent was. Op de bus vertelt Jon dat hij nauwelijks gespreid had tijdens de test en dat hij blij is dat hij er nog in zit.

De eerste opdracht bestaat erin dat de kandidaten in een supermarkt producten kopen afkomstig uit een land dat de euro invoerde. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende producten te kopen (dus niet altijd een fles wijn bv). Het product moet ook echt in dat land gemaakt zijn en Pieter Jan heeft maar ťťn product per land nodig. Een goed product levert 100Ä op, een fout product vermindert de pot met 100Ä. De kandidaten overlopen welke landen in aanmerking komen en weten dat ze van ieder EU-land een product uit een andere productcategorie moeten kiezen.

Dennis gaat op zoek naar drank maar komt al gauw tot de vaststelling dat er niet veel drank in JordaniŽ te vinden is. Volgens Anniek heeft Dennis gezegd dat ze zoveel mogelijk producten moeten verzamelen (dus niet maximum ťťn per land). Alle kandidaten gaan op zoek. De kandidaten moeten binnen het budget van 50Ä (ongeveer 50 dinar) blijven. Dennis wil daarom de dure luiers (10Ä!) weg. Uiteindelijk hebben ze 20 producten uit een EU-land verzameld en zijn ze bovendien binnen het budget gebleven. Op een tafel staan de vlaggetjes van de EU-landen: er wordt daadwerkelijk maar 1 product per land gevraagd (en niet zoveel mogelijk producten). Jon heeft dit herhaaldelijk gezegd. De kandidaten hebben de vlaggen van BelgiŽ en Duitsland verwisseld! Door deze fout hebben ze meteen twee producten fout. Gelukkig hebben ze de producten van ItaliŽ, Griekenland, Nederland, Oostenrijk en Frankrijk wel goed. Ze winnen uiteindelijk 300Ä voor de groepspot.

Dennis en ViviŽnne sluiten een pact. Dennis wil Anniek en Rick tijdens de volgende rondes naar huis spelen, zodat zij met Jon overblijven. Het is duidelijk dat er meer deals gesloten worden. Pieter Jan deelt ons mee dat ijs niet alleen voor verkoeling kan zorgen, maar ook voor last.

Dag 11, Wadi Mujib

In JordaniŽ is zoet water kostbaarder dan goud. De kandidaten moeten door een kloof het land intrekken en een ijsblok meenemen tot aan het einde van de kloof zonder dat het smelt, breekt, Ö Aan het einde van hun tocht zullen ze nog een ijsblok vinden. Als ze erin slagen om de twee ijsblokken te breken binnen de twee minuten, dan wordt het geld verdubbeld.

Tijdens hun tocht wordt de rivier wilder, ze komen kleine watervalletjes tegen, ze moeten klimmen met het ijsblok en ervoor zorgen dat ze het ijs boven het water houden (anders smelt het ijsblok sneller). Achteraf vertelt Jon dat de meiden het ijsblok nauwelijks gedragen hebben en dat ook Rick niet veel gedaan heeft. ViviŽnne vindt dat sommige mensen minder subtiel met het ijsblok omsprongen waardoor er barsten ontstonden. Die barsten zorgen ervoor dat het ijsblok sneller kapot gaat als het smelt. Als het einde in zicht is, zou Anniek versneld hebben. ViviŽnne vindt dit een rare actie want het zorgt ervoor dat de twee minuten om de ijsblokken te vernietigen al ingaan.

De kandidaten komen aan bij een waterval. Achter deze waterval ligt het tweede ijsblok, wat ze vernietigen. Pieter Jan deelt hen mee dat ze op tijd binnen zijn en de twee ijsblokken op tijd vernietigd hebben. Dit levert hen 1000Ä op (500Ä per ijsblok). Een bedrag dat nog eens verdubbeld wordt omdat ze op tijd binnen waren. De pot staat op 18.600Ä. Tijd voor een feestje!

Dag 12

De kandidaten moeten op een feest voor de gasten zorgen. Anniek zal fungeren als gastvrouw, de anderen zullen de gasten bedienen. Er komen 25 gasten en de kandidaten moeten hen niet alleen in de watten leggen, maar hen ook beter leren kennen. De opdracht is niet echt duidelijk: de kandidaten weten alleen dat ze veel te weten moeten komen. Dennis vindt Rick tijdens de opdracht veel te relaxed. Na een tijdje drinken Rick, Jon en Dennis mee shots met de gasten.

Dan plaatst Pieter Jan de gasten tegen de muur. De naamplaatjes worden verwijderd en het is de bedoeling dat de kandidaten de gasten alfabetisch op naam plaatsen. De langste reeks goede namen levert 50Ä per naam op. De kandidaten hebben drie minuten de tijd. ViviŽnne plaatst de gasten in een volgorde. Ze maakt een enkele fout door spelfouten (buitenlandse namen worden al eens speciaal geschreven), maar verder haalt ze 17 goede namen op rij wat 850Ä oplevert voor de pot. De kandidaten hebben nu de mogelijkheid dit bedrag te verdubbelen of te verliezen. Om het bedrag te verdubbelen, moeten ze de gasten in groepjes bij elkaar zetten: wie vormt er een echtpaar, wie zijn familie van elkaar, wie zijn vrienden, Ö Rick, Anniek en Dennis durven dit niet. Jon durft het niet alleen. ViviŽnne wil het doen en ze krijgt samen met Jon opnieuw drie minuten om dit te doen. Ze hebben alles correct en verdienen 1700Ä waardoor de groepspot op 20300Ä staat. De kandidaten kaarten nog na over de gebeurtenissen en mogelijke molacties.

Dag 13, Amman

Tijd voor een executie in het treinstation. Dennis zegt voor Jon te gaan, ViviŽnne twijfelt tussen Rick en Jon, Rick volgt zijn intuÔtie, Jon denkt aan Anniek en Dennis, en Anniek meent voor Jon te gaan. Na het invullen van de test gaan de kandidaten op de stoeltjes tegenover Pieter Jan zitten. Hij vraagt wie als eerste wil, Rick steekt zijn hand op Ö ROOD! Rick moet het spel helaas verlaten. Hij draagt de pot over aan Dennis. Nog 4 kandidaten, 2 mannen en 2 vrouwen, en 1 Mol.