Verslag aflevering 8

Ik zie, ik zie, wat ik niet zie

Daisy
De kandidaten balen van het afscheid van Rick. Hij lag goed in de groep, maar werd ook wel verdacht. Maar al snel realiseert de groep zich dat het er nu echt om gaat. De finale is nu immers binnen handbereik.

De eerste opdracht begint. De kandidaten gaan reizen met de trein. Elke kandidaat heeft een eigen wagon. In elke wagon staat een kluis en in ťťn wagon staat een computer. Om de kluis te kunnen openen, moet iedere kandidaat een code ontcijferen. Deze code moet vervolgens worden ingevuld in de computer. Als het antwoord goed is, geeft de computer aan hoe de kluis geopend moet worden. De inhoud van elke geopende kluis komt in de pot.
De kanidaten verdelen zich over de wagons. Dennis zit in de eerste wagon. Hij moet een rekenpuzzel oplossen ťn heeft beschikking tot de computer. Jon zit in wagon twee. Hij moet met verschillende hulpmiddelen achter de code zien te komen, die op de buitenkant van de trein staat geschreven. Anniek stapt wagon 3 in. Zij vindt een envelop met fotoís, waarvan ze er 4 in de juiste volgorde moet leggen. ViviŽnne stapt tenslotte achterin, in een wagon vol met ballonnen. Op ťťn van die ballonnen staat de code geschreven.

De trein vertrekt, het spel begint. Terwijl ViviŽnne gekt wordt van alle ballonnen om haar heen, stalt Anniek de fotoís uit. Jon bedenkt zich hoe hij in hemelsnaam aan het wachtwoord moet komen en Dennis begint aan de rekenpuzzel. Als Anniek de eerste foto herkent, vindt ViviŽnne bij toeval haar code. Om de kluis te openen, moet de code bij Dennis komen. Anniek en Jon moeten dus meehelpen.
De code doorgeven is nog niet zo simpel. De trein maakt een hoop lawaai. Alle kandidaten hangen uit hun wagon om zo duidelijk mogelijk met elkaar te communiceren. Uiteindelijk lukt het ook. Dennis typt Ďabracadabraí in en het is juist. Dennis geeft in vier delen de juiste kluiscombinatie door. Hierdoor doet ViviŽnne er extreem lang over om haar kluis te openen. Het lukt uiteindelijk wel. Ze verdient Ä300,- voor de pot.

Jon is ondertussen ook een aardig eind opgeschoten en Anniek heeft bijna alle fotoís. Alleen Dennis zit vast op de soms. Jon vindt zijn code Ďik zie het nietí en geeft dit door aan Dennis. Maar Dennis begrijpt Jon niet, want die denkt dat Jon niets ziet. Uiteindelijk heeft Dennis Jon door en kan Jon ook zijn kluis openmaken. Jon verdient Ä100,- voor de pot. Anniek denkt ook klaar te zijn. Ze geeft de code door aan Dennis, maar deze blijkt fout. Aangezien ze de fout niet ontdenkt, krijgt ze de kluis niet geopend.
Dan, aan het einde van de treinreis, vindt Dennis eindelijk het antwoord op zijn vraag. Hij probeert de kluis te openen, dit lukt hem uiteindelijk ook, maar buiten de tijd. Hij verdient geen geld. Hierdoor blijft de groep steken op Ä400,-. Pieter-Jan vertelt de groep dat er nog eens Ä400,- in de trein lag, en dat al die ook gepakt waren, het totaalbedrag verdubbeld zou worden. De pot blijft nu echer steken op Ä20.700,-.

Anniek neemt, als nieuwe penningmeester na het vertrek van Rick, het geld in ontvangst. De vraag blijft echter waarom ze haar kluis niet geopend heeft gekregen. Ze gaan met zín allen nog een keer over de opdracht heen. Dan blijkt dat Anniek teveel fotoís heeft gebruikt. Hierdoor was de code fout.
Tussendoor krijgen de kandidaten de tijd om elkaar uit te horen. Erg veel schieten de kandidaten er niet mee op. Niemand wil zijn mond voorbij praten. Wel komt het pakt tussen ViviŽnne en Dennis opnieuw duidelijk naar voren. De twee willen samen naar de finale, maar ViviŽnne vertrekt Dennis ook een beetje. Dennis gelooft er echter niets van.
De volgende ochtend gaan de kandidaten naar Petra, ťťn van de zeven wereldwonderen. De kandidaten kunnen er wederom geld verdienen. Dagelijks komen er vele toeristen naar Petra. Aan de kandidaten de taak net als die toeristen die ene foto te maken met zín 4-tjes ... alleen dan zonder andere toeristen erop. Als dat lukt, verdienen ze Ä1000,- voor de pot. Ze hebben 15 minuten de tijd.

De kandidaten zoeken een mooi plekje uit voor de foto. Omdat ze open binnenplaats staan, galmt het er aardig. Jon besluit de toeristen toe te schreeuwen en uit te leggen wat de bedoeling is. De rest van de kandidaten dirigeert de toeristen naar de kant. Niet iedereen heeft zin, maar lijkt uiteindelijk wel mee te werken. Iedereen staat aan de kant. Dan blijkt dat ViviŽnne de camera niet heeft aangezet. Terwijl Dennis de camera aanzet, bedankt Anniek iedereen voor hun hulp. De toeristen denken nu dat het spel is afgelopen. Gelukkig weet de groep dit snel te corrigeren voordat de foto wordt gemaakt.
De volgende dag wordt de foto bekeken. Hij is erg goed gelukt, maar er staat echter nog wel een aantal toeristen op. De opdracht is mislukt. Toch is het een mooie dag geweest.

Voor de laatste opdracht splitsen de kandidaten zich in duoís. Jon en Dennis vormen een team en ook de dames werken samen. In de laatste opdracht voor de finale is geen geld te verdienen, maar wel een vrijstelling. Niet gek, zo vlak voor de finale. Elk team moet bij Pieter-Jan komen en een getal onder de 100 noemen. De heren kiezen 88 en de dames 70. Dan wordt duidelijk wat de opdracht is. De kandidaten staan bij het kasteel van Al-Shobak. De kandidaten gaan straks een ronding maken. Een groep gaat buitenom en het andere team via een ondergronds gangenstelsel. Halverwege kruisen de teams elkaar. Elk team moet met een touw de afstand meten die er in totaal afgelegd wordt. De lengte van het touw is eerder bepaald, namelijk door het noemen van een getal eerder. Het duo wat het dichst bij de totale afstand zit, wint de vrijstelling. Het verliezende team bepaald wie uiteindelijk de vrijstelling krijgt.
Omdat Jon niet van kleine ruimtes houdt, nemen hij en Dennis eerst de ondergrondse route. De dames gaan buitenlangs. Het meten met een lang touw is nog niet zo makkelijk. Maar het gaat aardig. Als de kandidaten de opdracht hebben volbracht, blijkt dat hun schattingen niet zo ver uiteen liggen. Jon en Dennis denken dat de route 996 meter is, terwijl de dame 997 meter hebben opgechreven. Het juiste antwoord is: 1023 meter. De vrijstellig gaat naar Anniek en ViviŽnne!

De heren gaan in beraad. Dennis gunt ViviŽnne de vrijstelling, terwijl Jon wil dat Anniek hem krijgt. Uiteindelijk weet Dennis Jon over te halen en gaat de vrijstelling naar ViviŽnne. Ze is de eerste finalist van Wie Is De Mol 2009!
Na het invullen van de test is het weer tijd voor de executie. Jon wil al eerste en krijgt een groen scherm. Hij zit in de finale! Aangezien ViviŽnne vanwege haar vrijstelling al zeker is van een finaleplek gaat het nu tussen Anniek en Dennis. Anniek gaat eerst, en ook haar scherm kleurt groen. Dennis ligt eruit. Hij laat de groep verbouwereerd achter. Maar dan dringt het toch wel tot ze door. Zij zitten de finale!