Verslag aflevering 9

Hawk Eyes

Dag 14 – Jordanië, Wadi Rum

De kandidaten bevinden zich nog altijd in de woestijn. Na het vertrek van Dennis zijn de gevoelens gemengd: enerzijds vinden ze het heel spijtig dat hij weg is, anderzijds zijn ze een concurrent armer. Viviënnes zelfvertrouwen wankelt een beetje omdat ze de finale bereikt heeft door middel van een vrijstelling en niet door haar kennis over de identiteit van de Mol.

Dag 15

De kandidaten bevinden zich onder een stralend blauwe hemel. Nu Dennis de groep verlaten heeft, wordt de pot door Viviënne beheerd. Voor de volgende opdracht is Pieter Jan op zoek naar iemand met haviksogen. Aanvankelijk wil Anniek deze sleutelpositie innemen, maar Jon vertrouwt dit voor geen haar. Er wordt dan besloten dat Jon deze rol op zich gaat nemen. Viviënne en Anniek nemen plaats in een geblindeerde auto. Ze moeten houten borden rammen die verspreid staan over een groot stuk woestijn. Viviënne moet de groene borden rammen, Anniek de rode. Ze verdienen €100 voor elk bord dat ze rammen als het bord de voor hen juiste kleur heeft. Rammen ze een bord met een verkeerde kleur, dan verliezen ze €100. Het is de taak van Jon om Viv en Anniek naar de juiste borden te loodsen. Als de auto’s op het einde van de opdracht frontaal botsen (de zogenaamde “doodskus”), dan verdienen ze €500 extra voor de pot. Eenmaal in de auto vindt Anniek geen sleutel: ze moet de auto starten door middel van draadjes. De dames rijden door de woestijn en volgen de tips en aanwijzingen van Jon. Viviënne raakt een bordje van haar eigen kleur maar ook van Annieks kleur en verdient dus uiteindelijk niets. Anniek raakt geen bordje. De doodskus lijkt te gaan lukken maar mislukt helemaal op het einde: geen €500 extra voor de pot. Jon vindt achteraf dat Viv goed luisterde, over Anniek is hij minder tevreden. Hij vond het moeilijk om de auto’s op de houten borden  af te sturen aangezien hij geen dieptezicht had (hij stond heel ver van de auto’s verwijderd).

’s Avonds vindt meteen de volgende opdracht plaats. PJ vertelt de kandidaten dat het de traditie is om Petra te verlichten. De kandidaten komen terecht op een plaats waar enorm veel kaarsen staan. Op elke kaars staat een woord: dat kan de naam van een kandidaat zijn (bv. Sebastiaan) of van een opdracht (bv. telefooncel). PJ zal de kandidaten vragen stellen. Het antwoord op deze vragen staat op de kaarsen. Het is de bedoeling dat de kandidaten de kaarsen die het goede antwoord bevatten, uitblazen. PJ gaat van start:

1.   Wie stond als eerste op de goede plaats in de fabrieksopdracht? Vera

2.   Wie bevond zich het langst op nummer 32 in het amfitheater? Froukje (dit was de gevangenis)

3.   Na welk spel had er €30.000 in de pot kunnen zitten? Rad

4.   Wie woont er op huisnummer 1? Hans

5.   Wie bestuurde de Ford Fiesta van op afstand? Paula

6.   Wat was de zevende opdracht als het vrijstellingsspel meegerekend wordt? Telefooncel

7.   Wie stapte als vierde in de bagagebus? Rick

8.   Wie bevond zich in de auto met ‘x1’ op het dak? Sebastiaan

9.   Wie had een foto van de blauwe Koning Abdullah-Moskee? Dennis

10.   Wat was de eerste opdracht die Vera gemist heeft? Bagagebus

De kandidaten blazen verwoed kaarsen uit. PJ vertelt hen dat het allerbelangrijkste antwoord nog moet komen. Hij stelt echter geen vraag. De kandidaten kijken naar het kaarsenveld en zien dat de nog brandende kaarsen een getal vormen: 850. Ze zeggen dit en zo verdienen ze €850 voor de groepspot die op €21.550 komt te staan.

Dag 16 – Al Barid

De allerlaatste opdracht is een individuele opdracht: de kandidaten krijgen elk een individuele wandelroute door een woestijnachtig gebied. Op die route komen ze driemaal twee bundels balonnen tegen: een rode bundel en een gekleurde bundel. Als ze de rode bundel kiezen, verdienen ze geld voor de pot, als ze de gekleurde bundel kiezen, krijgen ze een Mol-enveloppe die een vraag van de finaletest bevat. Ze moeten hun keuze maken door een bundel balonnen los te knippen. Omdat de ballonnen vervolgens in de lucht vliegen, zien de kandidaten wat de keuzes van hun medekandidaten zijn. De eerste keer gaan ze alle drie voor de gekleurde bundel. De vraag die ze verkijgen, is: “Wat stond er op het dak van de auto waar de Mol zat tijdens de opdracht van het autokerkhof?” Viviënne kiest één keer voor het geld. Als de Mol rode ballonnen de lucht instuurt, wordt er geen geld voor de groepspot verdiend. Een andere vraag die nog verkregen wordt, is: “Wat was het kamernummer van de Mol in het eerste hotel in Noord-Ierland?”

Viviënne komt als eerste bij PJ aan. Zij heeft twee keer voor de vragen geopteerd en één keer voor het geld. Jon is voluit voor de vragen gegaan en Anniek heeft één vraag en twee keer geld gekozen. Anniek kan de pot met €800 spekken als ze de Mol niet is.

Het is tijd voor de allerbelangrijkste test, de finaletest. De kandidaten krijgen 40 vragen over de identiteit en de rol van de Mol in het hele spel. Viv vindt het lastig om Jon of Anniek volledig uit te sluiten. Anniek gaat volop voor Jon, terwijl Jon volop voor Anniek gaat.

PJ wacht op een kandidaat … Viviënne komt eraan … Volgens PJ heeft ze het spel slim en scherp gespeeld … Ze is dan ook de terechte winnares van deze editie! Viviënne heeft de Mol ontmaskerd en verdient de groepspot! Anniek en Jon komen naar PJ toegelopen … Wie is de Mol? Dat zien we volgende week …