Interview Sipke Jan Bousema

 

Wat vond je ervan toen je hoorde dat je WIDM Junior mocht presenteren?

Heel erg gaaf. Ik ben eigenlijk al jaren fan van het programma. Het is een heel eigentijds programma waar mensen actief televisie kunnen kijken. Ik heb er wel eens over nagedacht dat het heel erg leuk zou zijn om een rol te spelen in het programma. Vijf jaar geleden had ik met de toenmalige regisseuse al gesprekken om een Junior-serie te maken. Het idee leefde ook al erg lang binnen de AVRO maar het is een erg kostbaar programma om te maken.Hoe verliep de samenwerking met Anton Jongstra (de eindredacteur, nvdr)?

Heel erg goed. Hij kent de mol van A tot Z en hij is net als ik Fries, dat schept ook een band. Ik heb vroeger afleveringen gezien van de Belgische Mol en die vond ik heel erg goed. Ik heb altijd de ironische, player-achtige rol van presentator willen spelen. Een beetje ondeugende manier van presenteren, bijvoorbeeld bij de speluitleg. Je begint een verhaal te vertellen (de Zwolse Blauwvingers, nvdr) en de kinderen weten nog van niets. Je bepaalt zelf wat er voor de kandidaten gaat gebeuren, maar op zich weet je niet meer dan hen. Het spelen met de kandidaten, zowel ondeugend als ietwat venijnig maar altijd met de glimlach, dát vond ik het leukste aan het presenteren van WIDM. Ik neem graag mensen in de maling en ik vind het fantastisch dat ik dat kwijt kan in WIDM. Je moet de kandidaten ook kunnen opvangen wanneer het misgaat, bijvoorbeeld als de kandidaten vertrekken of als er iets gebeurt dat heftig is.Wat vond je van Zwolle als setting voor WIDM Junior?

Zwolle is als setting ideaal. Het is een niet al te grote stad. Alles is op loopafstand. Er is een hele mooie binnenstad: rivieren, weilanden, … Het is heel divers.Komt er volgend jaar weer een Junior Mol boven de grond?

De AVRO houdt van “Wie is … de Mol?”. De serie is ons heel goed bevallen en het is ook een zeer goede serie dus we zouden wel graag meer afleveringen willen maken. Ik kan je echter nog niet definitief toezeggen dat er een volgende Junior-reeks komt. Ik zou het doen als ik het kon maar dat hangt van heel veel dingen af.Maar de kans bestaat?

De kans bestaat, ja.Wat vond je van de groep kandidaten?

Heel erg leuk. Ik kende de kandidaten niet en heb het spel zelf meegespeeld. Heb je die videobiechten gezien? Die staan op www.wieisdemoljunior.avro.nl. Met mijn eigen camcorder heb ik met Anton [i](Jongstra, nvdr)[/i] mijn eigen biecht gedaan en die kan je zien. Voor en na de opdrachten vind je mijn verhaal.Merkte je dat de sfeer in de groep evolueerde naar meer spanningen en competitiegerichtheid naarmate de groep kleiner werd?

De sfeer was best goed. Het was een aparte samengestelde groep. Ze konden het heel goed met elkaar vinden maar de vraag is wel of ze hele dikke vrienden zouden worden. De jongens konden het heel goed met elkaar vinden. Joost had iets minder met de meiden maar hij was wel vanaf het begin geconcentreerd. Hij werkte ook haarscherp. De Molboekjes werden continu gebruikt om alles bij te houden. Ze waren ook heel gedreven om te winnen, om door te gaan. De sfeer kon ineens omslaan alsof het gezellig was en heel erg leuk, maar ze waren erg alert.Wanneer wist jij wie de Mol was?

Op het allerlaatste moment pas, vlak voordat ik de winnaar bekend ging maken.Was je verrast?

Ja en nee. Daarvoor moet je mijn videobiecht bekijken want als presentator heb ik een heel andere ‘point of view’ dan de kijker. Je kan er dingen uit halen. Het is leuk om een keer het programma te bekijken en op voorhand te weten wie de Mol is. Als ik thuis naar het programma kijk, zit ik naast mijn partner en die speelt ook mee. Hij wordt soms helemaal gek van me want hij wil het weten. Ik hoor hem allerlei dingen zeggen waarvan sommige dingen kloppen en sommige dingen niet en dat is erg leuk. De programmamakers hebben het heel goed gemonteerd [i](zoals altijd ;), nvdr)[/i] maar als je het heel goed speelt, kan je de Mol eruit halen.Is er een verklaring waarom in WIDM Junior voor ‘slechts’ 8 kandidaten geopteerd werd ipv de gebruikelijke 10?

We hebben in dit geval zes afleveringen gemaakt. Als we met 10 kandidaten zouden starten, dan zie je door de bomen het bos niet meer en dat zou tevens betekenen dat er per aflevering meerdere kandidaten zouden moeten afvallen. Dit was nog een grote groep. Je hebt maar 25 minuten per aflevering. Als je alle kandidaten en mollenstreken tot hun recht wil laten komen, red je het niet als je nog meer kandidaten hebt.Stel dat je zelf mee zou moeten spelen, ben je dan liefst kandidaat of de Mol?

Ik zou absoluut de Mol willen zijn, daar ben ik denk ik het beste in. Als kandidaat zou ik gek worden, dat had ik zelfs als presentator al. Als je in het spel staat, is dat nog net iets anders dan wanneer je als kijker meekijkt. Je kunt jezelf als kandidaat ontzettend gek maken. Net daarom is de rol van presentator veel beter op mijn lijf geschreven.Heb je tot slot nog een leuke anecdote voor de kijkers? Iets dat opmerkelijk was maar dat wij niet te zien zullen krijgen?

Euhm, nu moet ik even graven want het is al driekwart jaar geleden. Ja, dit was wel  heel grappig. Toen we WIDM Junior opnamen, was ik ook bezig met opnames voor ‘Opsporing Verzocht’. Toen we opnames gingen maken voor WIDM Junior, kwam er een vrouw door haar tuinhekje en ze zei ‘O, Opsporing Verzocht, is er hier iets aan de hand?’. Ik zei dat we een kinderprogramma aan het opnemen waren maar ik kon natuurlijk niet zeggen wat het was. Toch bleef ze een kwartier staan kijken: ze vertrouwde het niet helemaal. Ik hoop dat ze er inmiddels achter is wat er aan de hand was [i](lacht)[/i].Heb je met Pieter Jan contact gehad voor je aan het presenteren begon?

Ik heb als een van de eerste de montage mogen zien van de reeks die net is uitgezonden. Pieter Jan is een uiterst geschikte presentator voor WIDM. Hij is een actieve fan en houdt er ook van om zijn deelnemers een beetje te sarren. Ik heb gekeken hoe hij de zaken heeft aangepakt en enkele elementen hebben we ook overgedragen naar WIDM Junior. Maar ik heb ook wel mijn eigen kleur aan het programma gegeven. WIDM Junior is voor kinderen en gezinnen en vereist dus een iets andere aanpak dan de volwassen reeks.Wil je zelf nog iets toevoegen?

Ik ben tevreden over de serie. We hebben mogelijk het meest spectaculaire programma voor kinderen kunnen maken. Ik heb op Hyves enorm veel reacties gekregen.Dat lijkt me dus voldoende animo voor een nieuwe reeks?

Ja, maar je moet wel voorzichtig zijn over die nieuwe reeks.Hartelijk bedankt voor het interview Sipke Jan!

Graag gedaan!