Wie is de Mol Junior - Aflevering 5 - Verslag

Welkom in de kamer van … de Mol!

Sipke Jan vertelt ons dat er nog 1 kandidaat moet afvallen voor de finale. Wie dat wordt, wordt beslist in de slag om de Sassenpoort en in de kamer van de Mol!

Lara en Jelani moeten Naomi en Amin vanaf de Sassenpoort naar een bepaald punt gidsen. Ze beschikken over walkie-talkies en een maquette van de stad Zwolle. Naomi en Amin komen aan bij een antiekzaakje waar ze van een meneer een anonieme enveloppe krijgen: het bevat een adres, met name “Spoelstraat 10”. Naomi en Amin moeten Lara en Jelani laten weten hoe ze gelopen hebben om dit adres te bereiken: Lara en Jelani moeten namelijk het middelpunt berekenen tussen de Sassenpoort, het antiekzaakje (waar ze de anonieme enveloppe kregen) en “Spoelstraat 10”. Als ze daar tijdig met 4 aankomen, dan verdienen ze 2000 vierduiten voor de groepspot.
De communicatie loopt soms mis. Zo vertellen Naomi en Amin pas achteraf hun afgelegde weg aan Lara en Jelani. Uiteindelijk staan ze alle 4 aan het gemeentehuis, maar dat is niet het punt waar ze moeten zijn: ze zitten er maar liefst 700 meter naast. Er breekt dan ook een discussie los over de mislukte opdracht. Waar ging het mis? Waarom was de communicatie onduidelijk?

Vervolgens is het tijd om de Mol te leren kennen. Ze keren terug naar hun hotel. De kandidaten begonnen het avontuur met 8. Voor het spel begon, moesten ze alle 8 een vragenlijst invullen. Deze vragenlijsten zijn over verschillende kamers in het hotel verspreid. Het is hun missie om de kamer van de Mol te bereiken. Voordat ze starten, moeten ze elk 2 sleutels kiezen (uit een totaal van 8 sleutels). Daarna beginnen ze door het hotel te wandelen. Ze komen Sipke Jan tegen op 3 verschillende plaatsen. Op elke plaats krijgen ze een vraag. Alleen als ze uiteindelijk de 3 vragen goed beantwoord hebben, komen ze terecht in de kamer van de Mol.
De eerste vraag luidt “Hoe omschrijft Joost zijn eigen karakter?” (op de vragenlijst voor het spel). Ze krijgen twee rijtjes met karaktereigenschappen te horen. Als ze denken dat A het goede antwoord is, moeten ze naar de 1e verdieping gaan. Als ze denken dat B het goede antwoord is, moeten ze naar de 2e verdieping gaan. Ze kiezen uiteindelijk voor B.
De tweede vraag dan “Hoeveel vierduiten stonden op de kist van de Euromast?” Ze moeten naar rechts gaan als ze denken dat het 185 vierduiten waren, naar links als ze denken dat het 110 vierduiten waren. Ze kiezen antwoord A en gaan naar rechts.
De laatste vraag “Wat voor bloem stond er op het kleine zilveren lepeltje in het museum?” Als ze denken dat het een roosje was, moeten ze naar rechts; als ze denken dat het een viooltje was, moeten ze naar links. Jelani is zeker dat het geen roosje is want hij heeft dat lepeltje zelf gestolen. De kandidaten gaan dus naar links.
Ze komen uit bij kamer 222. Jelani is de enige die de kamer van de Mol binnen mag: hij heeft de juiste sleutel. Jelani gaat ervan uit dat alle vragen goed beantwoord waren en dat hij bijgevolg informatie te lezen krijgt over de Mol. Als na de bekendmaking van de Mol blijkt dat ze in de juiste kamer zaten, dan verdienen ze 1000 extra vierduiten voor de groepspot.
Tijd voor de test. Zowat iedereen wordt verdacht. Het is een enorm belangrijke test: het gaat immers om een plaats in de finale! Sipke Jan gaat het rijtje af:
Lara      GROEN!
Amin     GROEN!
Naomi    GROEN!
Jelani     ROOD …
Jelani moet net voor de finale vertrekken: hij overleeft de ergste executie niet. Amin, Naomi en Lara maken volgende week onderling uit wie de winnaar wordt en wie de verliezer wordt. En de derde? Dat is niemand minder dan de Mol!