Australië

Algemeen

Australië, een boeiend continent, waar een heleboel over valt te vertellen. Zoveel zelfs dat je er heel wat pagina’s mee kunt vullen. We hebben getracht om de meest wetenswaardige zaken een beetje bij elkaar te zetten, zodat jullie weten in welk gebied dit jaar zich de Mol ophoudt.
                       
Australië werd oorspronkelijk "Terra australis incognita" genoemd = het Onbekende Zuidland Het is het kleinste van de bewoonde continenten en is samen met de Zuidpool het enige continent dat in zijn geheel op het zuidelijk halfrond ligt. Met zijn totale landoppervlakte van ruim7,5 miljoen km2 en een kustlijn van meer dan 36.000 km is het ongeveer net zo groot als de USA (zonder Alaska). Van oost naar west is de afstand ca. 4000 kilometer en een trip van  noord naar zuid ca. 3200 km. Australië is op Europa na het laagste van alle continenten. Slechts 6% ligt hoger dan 700 m boven de zeespiegel. Het wordt wel het oudste continent genoemd omdat het Australische landschap gevormd is tijdens de vroegste geschiedenis van de aarde, en de ouderdom van sommige rotsen op 3 miljard jaar is vastgesteld.
Op de kustgebieden na is nagenoeg het grootste deel van het land vlak en dor. The Outback, zoals het daar wordt genoemd omvat 70% van het continent en bestaat uit kilometerslange vlakten met lage heuvelruggen. Het Eyremeer vormt het laagste punt (-12m) en is tevens één van de droogste gebieden op aarde. De rivieren die hier stromen verdwijnen op een gegeven moment in de roodachtige zand- en leembodem. Midden in het continent ligt Ayers Rock of Uluru (Moeder Aarde), een van de grootste monolieten op aarde (3,5 kilometer lang, 348 meter hoog en een omtrek van ca. 10 kilometer).
In het noorden op het Kimberley-plateau bevindt zich Bungle Bungle, een gebied van 8000 km met duizenden 200 meter hoge bijenkorfachtige zandsteenmassa’s waar zich vele grotten in bevinden. Net als Ayers Rock, Mount Olga’s (Kata Tjuta) zijn hier vele plekken, heilige plaatsen voor de aboriginals.
Het Barrier Reef, een 2000 km lange ketting van met elkaar verbonden koraalriffen wat zich langs de NO-kust van Australië uitstrekt is een waar natuurfenomeen. Het is de grootste door levende wezens gebouwde constructie ter wereld en bestrijkt een gebied dat ruim vijf keer zo groot is als Nederland.
 Dit levende en groeiende rif, opgebouwd uit algen en skeletten van minuscule koraalpoliepen, varieert in breedte van 15 kilometer in het noorden tot 300 kilometer in het zuiden, en biedt onderdak aan oa. 1500 soorten vissen, schildpadden, doejongs (zeekoeien), dolfijnen en walvissen en meer dan 400 soorten koraal. Frasier-eiland is één der grootste eilanden van Australië en 's werelds grootste zand-eiland en sinds 1992 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In Shark Bay ligt het 110 kilometer lange Shell Beach. Dit strand is een van de twee stranden ter wereld die bestaan uit niet-gefossiliseerde schelpen. De laag schelpen kan een dikte van wel 10 meter bereiken.

Het gebied van de......Mol!

Wat we natuurlijk allemaal wel willen weten is,....waar opereert dit jaar de Mol!! Welk gebied in Australië is dit jaar zijn terrein. We zullen in de loop van het programma hier daar meer zicht op kunnen geven. Misschien is het wel heel nuttig deze pagina's zorgvuldig te lezen..... ::)