Auteur Topic: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p  (gelezen 11246 keer)

Offline Didier

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
 • 😁😁
Re: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p
« Reactie #100 Gepost op: 16-02-2022, 21:02:56 »

Met het bestaan van de Everon-schapen bevestigd vind ik het opvallend dat deze automatisch min-geld opleverden, tenzij er heel veel moeite gedaan werd om ze eruit te halen: er waren er een paar verstopt in een grotere kudde.
Waarom? Er was toch gewoon een hok waar de Everon schapen in konden? Dit hok is te zien als Rik de opdracht uitlegt

Offline JanneMol

 • Forumlid
Re: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p
« Reactie #101 Gepost op: 16-02-2022, 21:31:12 »
Klopt, maar in de tijd die ze er voor kregen was het al lastig genoeg om de kuddes op de goede plek te krijgen. Het identificeren van de schapen bleek al moeilijk genoeg, een afwijkend schaap ook nog eens uit de groep halen heb ik ze niet zien doen.

Offline Didier

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
 • 😁😁
Re: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p
« Reactie #102 Gepost op: 17-02-2022, 00:54:24 »
Op die fiets

Offline m0ll0m

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p
« Reactie #103 Gepost op: 17-02-2022, 10:21:02 »
1. Everon-hok    - 15 Kim-schapen ("allemaal Kims")
2. Thomas-hok   - 15 Fresia-schapen ("heel veel Fresia's")
3. Laetitia-hok   - 10 ?-schapen (mogelijk Everons)
=
4. Fresia-hok     - 30 Thomas-schapen ("met een enkele Everon")
5. Kim-hok        - 40-50 Laetitia-schapen (niemand die er iets over zegt)

Als we er vanuit gaan dat dit klopt (en waarom niet) dan zijn er twee kettingen qua hok:
* Everon -> Kim -> Leatitia -> Everon
* Thomas -> Fresia -> Thomas

De beste aanpak is dan: de (Everon) schapen uit het vak van Lea laten ontsnappen (+/- 0), de Lea schapen (uit het Kim-vak) naar het Lea vak dirigeren (+ 750 euro max), de Kim schapen uit het Everon vak naar het Kim vak (+ 225 euro max).

Dan de Fresia schapen een vakje op laten schuiven (naar het Everon vak, dat is leeg), vervolgens de Thomas schapen naar het Thomas vak (opbrengst ligt aan het aantal Everons). En tot slot de Fresia schapen naar het nu lege Fresia vak (ook hier is de opbrengst onduidelijk).

Als de tijd nijpend wordt, dan is de aanpak: alles wat (nog) verkeerd staat uit de vakken drijven.

Dingen die je niet moet doen: niet overleggen van te voren, met kuddes door elkaar lopen, hekjes open laten gaan als je met een kudde op pad gaat.

Dingen die opvallen: het is praktisch onmogelijk om losse schapen uit een kudde te halen. Dus als er echt gemengde kuddes zijn, dan kan je die beter als laatste bewaren omdat je (zoals iemand al tikte) relatief veel goede schapen nodig hebt om het effect van een fout schaap te neutraliseren. Dus daar niet op focussen en eventueel vrijlaten.

Offline Molest

 • Forumlid
Re: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p
« Reactie #104 Gepost op: 18-02-2022, 17:36:41 »
Je kudde natellen hoor je elke dag te doen. Maar dit is voor mij wel de laatste keer! ;D

De aanvankelijke Kim-kudde zou ietsje groter kunnen zijn dan ik eerst meldde: 15-17 schapen. Thomas-kudde idem: 30-35 schapen. De Laetitia-kudde is het moeilijkst te tellen, ik houd het op bijna 50 schapen. Dan kom je in totaal op dik meer dan 100 schapen, maar sommige schapen hebben dus geen label (Everon bevestigt dat: 'Die heeft niks').

Het gaat bijna mis (rechts houden!!) als de Thomas-kudde de Kim-kudde passeert. Er steken 2 schapen over van de Thomas-kudde naar de Kim-kudde. Even later ontsnappen er nog 3 (zie screenshots). De Kim-kudde, die bestond uit Kims en 10 onbekende schapen, lijkt bij aankomst inderdaad iets te zijn gegroeid, tot zo'n 25-30 schapen. Later komen daar nog 6 Fresia-schapen bij. 6 andere Fresia’s zijn spoorloos, die zijn waarschijnlijk in het begin al de andere kant op gerend. En 3 bleven achter in het hok.

Of er bij het passeren ook schapen uit de Kim-kudde naar de Thomas-kudde oversteken is niet te zien. Maar ik tel na het passeermoment nergens méér dan 28-30 schapen in de Thomas-kudde. Die lijkt bij aankomst dus iets geslonken, en heeft waarschijnlijk geen andere 'foute' schapen opgenomen.

Paar conclusies:
De Thomas-kudde heeft dus bij aankomst ongeveer dezelfde samenstelling als in het begin, heeft alleen wat schapen verloren. Bestaat dan uit ongeveer 28-30 schapen. Of er nog iets gebeurt tijdens de verplaatsing van het Everon- naar het Thomashok is niet te zien.
De Laetitia-kudde is op het gemakkie naar het eigen hok gewandeld en kwam voor zover na te gaan niets tegen, dus aan de samenstelling is niets veranderd. Eindigt met een kleine 50 schapen. Die worden allemaal vrijgelaten door Everon en Thomas.
De Kim-kudde is een zootje geworden, een mengeling van zo’n 15 Kim-schapen, 10 onbekende schapen, 6 Fresia-schapen en 2-5 Thomas-schapen minus mogelijk wat afvallers. Eindigt met zo’n 30 schapen.

Je kunt eigenlijk alleen stellen dat het meeste mingeld in het Kim-hok zat. Maar niet duidelijk is welke schapen nog zijn afgevallen van de Kim-kudde (Kims of niet-Kims), en hoeveel er zonder label in de kuddes stonden. Rik zegt 29 goede en 19 foute schapen, dat zijn er maar 48. Terwijl de Kim-kudde en Thomas-kudde (bij aankomst) bij elkaar zo'n 60 schapen telden. Daar zitten dus ongelabelden tussen, en/of er zijn nog schapen afgevallen van de Thomas-kudde.
Stel dat alle (15-17) Kims in het Kim-hok stonden, dan staan er daar maximaal zo'n 13-15 schapen fout. En staan er in het Thomas-hok naast 12-14 goede ook nog 4-6 foute schapen. Maar stel dat nìet alle Kims in het Kim-hok stonden, dan is het aantal goede schapen in het Thomas-hok groter en het aantal fouten daar kleiner.

================================================
- Kim: ‘Zal ik voor, jij achter?’ – Dat bleek de verkeerde aanpak, want Kim liep vooruit maar de Kim-schapen renden de andere kant op. Hier ging het meteen mis, want ze mengden zich.
- Fresia vervolgens: ‘We nemen deze gewoon allemaal mee’ – ::)
- Wie van deze dames liet de hekjes eigenlijk open?
- Fresia aan het eind: ‘Dit zijn Kims en Fresia’s maar er staan daar nog Fresia’s, dus dit zijn meer Kims dan Fresia’s’. – Dit klopt niet. Er stonden ook onbekende schapen tussen (waarschijnlijk Everons) en een paar overgestoken Thomas-schapen. Geen meerderheid voor de Kims.
- Het vrijlaten van de Laetitia-kudde blijft verdacht, omdat voor zover te zien is er geen menging geweest met schapen van andere kuddes.
« Laatst bewerkt op: 18-02-2022, 17:38:40 door Molest »

Offline Mollem

 • Forumlid
 • love and understanding
Re: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p
« Reactie #105 Gepost op: 18-02-2022, 21:08:01 »
Sjonge, wat een werk. Hulde hoor. Met zoveel schapen tellen was ik allang in slaap gevallen  ::rofl::

Offline foxhunter

 • Forumlid
 • Andiamo
Re: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p
« Reactie #106 Gepost op: 18-02-2022, 22:13:41 »
Die Fresia schapen lopen alle kanten op, want een mol is geen kuddedier, dus schapen van de mol zijn door een militair getraind om alle kanten op te lopen, behalve naar het Fresia hok.

Fresia schapen zijn nou eenmaal koppig.   ::jaja::

Offline Tunneltelevisie

 • Forumlid
 • Aan het einde van de tunnel... zien we de mol!
Re: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p
« Reactie #107 Gepost op: 18-02-2022, 23:52:50 »
Wauw, hulde voor het schapen tellen!  ::bravo::
Tunnels, tunnels en nog eens tunnels. ;-)

Offline Monkeymol

 • Forumlid
 • Geslacht: Vrouw
Re: [Aflevering 7] Opdracht 1 - Vakmanscha(a)p
« Reactie #108 Gepost op: 23-02-2022, 19:17:41 »
De opvallende kleding van Kim-Lian in deze opdracht helpt volgens mij ook wel bij de volgende opdracht op de boot (mocht ze de mol zijn). Als je voor anderen zo opvallend gekleed bent geweest, ben je misschien eenvoudiger onherkenbaar/te missen als je op de boot langs de andere kandidaten moet varen en er dan heel anders uitziet.