Twintig jaar geleden...

Welkom bij Wie is de Mol seizoen 20. Seizoen 20 - wat klinkt dat al oud zeg! Maar het programma voelt nog steeds als nieuw. Toch even een blik terug in de tijd.

Twintig jaar geleden, het jaar 1999. De vorige eeuw mensen! Er is een hoop veranderd sinds die tijd. Twintig jaar geleden had ik bijv. nog een computer met dial up internet. Een hoop gepiep en gekraak was nodig om op het wereld wijde web te komen. Twintig jaar geleden hadden mijn ouders nog een abonnement op een krant (je weet wel, een dik pakket papier dat elke ochtend vroeg door de brievenbus werd gedaan met het laatste nieuws). Het was in die krant, dat mijn moeder las over een nieuw TV programma: Wie is de Mol. Tien mensen op een avontuurlijke reis, met een bedrieger in hun midden. Ik besloot het een kans te geven. Ik was na één aflevering direct verkocht.

Twintig jaar geleden. De eerste seizoenen Wie is de Mol vonden plaats in mijn middelbare schooltijd. Niet veel van mijn klasgenoten keken Wie is de Mol. Toen was het nog gewoon kijken, af en toe iets opschrijven en op basis van gevoel mijn mol bepalen. Ik kon het nergens delen. Het eerste seizoen zat ik vrij snel op het juiste spoor. 'Dat is best makkelijk', dacht ik toen nog. Niet wetende dat ik er vanaf dat moment vele malen flink naast zou zitten. Bijvoorbeeld seizoen 2. Ik las toen op het wereld wijde web (inmiddels met ietsje sneller internet geloof ik) over een hint, dat je iets in een uitzending moest stilzetten en achterstevoren moest afspelen. Toevallig hadden we thuis de bewuste aflevering opgenomen ... op een videoband (ja die bestonden toen nog). Helaas werkte die functie niet op onze videorecorder, en belandde ik op een fout spoor. En absoluut niet voor het laatst.

Twintig jaar geleden. Een schok voor de kandidaten als de gedoodverfde Mol vlak voor de finale afvalt. Veel schokmomenten heb ik de afgelopen 20 jaar meegemaakt. Uiteraard 'We zijn niet in Kiev'. Iedereen in mijn nabije omgeving had door dat ze niet op dezelfde locatie zaten, behalve ik. De doorgewinterde molfan, aldus een paar collega's. Geweldige twist, maar ik had het moeten zien. En uit datzelfde seizoen: de exit van Simone. Nog nooit heb ik zo met zo'n open mond naar een rood scherm gekeken. De Mol ging voor het eerst naar huis! Een moment dat ik nooit zal vergeten. En zo zijn er meer onvergetelijke momenten. Het moment dat Frederique de berg in Argentinië op fietst, wetende over haar ziekte. Het moment dat doodgevroren kandidaten in IJsland hun pot naar 0 zien gaan. En in één van de eerste seizoenen, waar de mol doodleuk de pot wordt toevertrouwd, en gewoon geld in de prullenbak gooit. En zo zijn er nog zat momenten op te noemen.

Twintig jaar geleden. Voor mijn gevoel keek ik als enige Nederlander naar de Wie is de Mol. Bij toeval kwam ik op Wieisdemol.com terecht (door voor de grap eens .com in te toetsen ipv .nl - de officiële site toen al). De website had toen nog een afbeelding van een draai caroussel. Eind 2001 kreeg de site een opfrisbeurt, en werd het 't forum een beetje wat het nu is. Eerst met een klein select groepje vaste molkijkers. Er zou nog één seizoen komen met BN'ers - als een mooi slot. En toen schoten de kijkcijfers de lucht in. Er kwam nog een seizoen ... en nog één. En ook kwamen er steeds meer fans op dit forum. Sommige mensen gingen, en sommige mensen bleven. Met sommigen heb ik inmiddels een goede band opgebouwd. Wat een TV programma al niet teweeg kan brengen.

Twintig jaar geleden. Ik was toen een eigenwijze puber. Dit jaar heb ik een 12,5 jarig jubileum gevierd bij mijn huidige werkgever; en volgend jaar word ik 35. Er is een hoop veranderd in mijn leven, maar er is één constante factor: elk jaar is Wie is de Mol op TV. Hoe ik me ook voel, goed of slecht, dit programma is er. En ik kijk elke aflevering. Want inmiddels ben ik niet meer die enige die het programma kijkt, ik wil kunnen blijven meepraten, genieten van de mooie beelden, de opdrachten en de kandidaten. Een programma dat elk jaar weer door vele hardwerkende mensen met passie en liefde wordt gemaakt; daar blijf ik graag voor thuis. En met mij velen, blijkt de laatste jaren uit de kijkcijfers. En nu is het bijna weer zover!

Op een fijn 20e seizoen Molloten - en vergeet niet: niets is wat het lijkt!