Follow the Money

 


Follow the Money is al jaren een beproefde methode om de Mol te vinden. De belangrijkste taak van de Mol is om geld uit de pot te halen (en het liefst tegelijkertijd niet te veel opvallen). Door te kijken wie structureel te weinig geld in het laatje brengt, zal de Mol vanzelf boven komen drijven als (een van) de slechtste verdiener(s).

Op deze pagina worden geldschema's bijgehouden over geld dat wél en niet verdiend is door de kandidaten.

Overzicht: in de pot

In dit overzicht wordt schematisch weergegeven wie er hoeveel geld in de pot brengt.


(klik op het schema voor een vergroting)

Uitleg bij de verdeling van de bedragen:
 • Door een deur: Niemand verdient geld.
 • Vriend of vijand: De vier die nog in het spel zaten aan het einde hebben elk hun bedrag verdiend. De 100 euro die Joshua aan Marije heeft gegeven is onder hen twee verdeeld.
 • Moltainbiken: Voor ieder bordje ter waarde van 100 euro is 50 euro gerekend voor het opmerken van het bordje, dus 25 euro voor elk lid van het duo. Enkel Florentijn en Remco misten hier een bordje. De andere helft is telkens verdeeld onder alle duo's die het bordje verderop op de route moesten onthouden. Latere teams hebben meer bordjes moeten onthouden, en krijgen daarvoor dus ook een hoger bedrag.
 • Om de tuin leiden: Iedereen die in het geld verdienende team zat krijgt één vijfde van 700 euro.
 • De dans ontspringen: Enkel Lakshmi en Rocky bleven in het spel. Omdat Rocky als verzamelaar meer invloed had op het verzilveren van het geld, heeft zij een grote bedrag toegewezen gekregen.
 • Symbolisch bedrag: Hoewel we één fout gemaakt zien worden door Marije, Splinter en Erik, weten we van de andere twee fouten niet wie ze hebben gemaakt. Vandaar dat de 700 euro evenredig verdeeld is over alle kandidaten.

Overzicht: uit de pot

In dit overzicht wordt schematisch weergegeven wie er hoeveel geld uit de pot weet te houden.


(klik op het schema om voor een vergroting)

Uitleg bij de verdeling van de bedragen:
 • Door een deur: Niemand verdient geld.
 • Vriend of vijand: Gemiddeld gezien was er 150 euro per kandidaat te verdienen, dus alles daaronder wordt gerekend als 'verlies'. Zie ook het andere schema.
 • Moltainbiken: Florentijn en Remco misten een bordje en maakten daardoor als enigen een fout.
 • Om de tuin leiden: De fout van Joshua is in zijn eentje verantwoordelijk voor het niet binnenhalen van geld. Hij krijgt daarom de volle gemiste 1000 euro op zijn conto. Bij het team van Lakshmi is de gemiste 300 euro onder de 5 kandidaten gerekend.
 • De dans ontspringen: Wederom hebben (afgeschoten) verzamelaars een groter aandeel in het (niet) verdienen van geld dan verkenners. Marije noemt één aanwijzing waar geld te verdienen is en krijgt daarom minder gemist geld toebedeeld dan de rest. Lakshmi noemt er twee en blijft in leven en heeft daarom net als Rocky geen gemist geld toebeeld gekregen. Waarom precies deze verhoudingen en niet iets anders? Omdat het wel lekker afrondde.
 • Symbolisch bedrag: Net als in het andere schema is gekozen om het gemiste bedrag over alle 9 kandidaten te verdelen.