TheorieŽnoverzicht

 


Geen zin om zelf het hele forum door te spitten op zoek naar hints en theorieŽn? Geen probleem! Elke week zorgen we ervoor dat je een selectie aan hints en theorieŽn hier terug kunt vinden in een handig overzicht.

Ga naar:

Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4
Aflevering 5
Aflevering 6
Aflevering 7
Aflevering 8
Aflevering 9

Aflevering 1

De titel van de aflevering is De tijd zal het leren. Al een dag na de livestream ontdekte een onderzoekende molloot dat het plaatje van een masker met ogen erachter is samengesteld uit een stockfoto van een masker en een WIDM-foto van Kim-Lian. (x) Verwijst "De tijd zal het leren" naar de vraag of we hier weer te maken hebben met een hint van het kaliber priesterhint (WIDM 13) en kloosterhint (WIDM 16) die in een veel te vroeg stadium de Mol al ontmaskert? Dat Kim-Lian in haar pleidooi "kijk in mijn ogen" zegt en Riks herhaaldelijke "wie verbergt zijn ware gezicht?" doen het ergste vrezen.
We zien en horen Glen bij Rik "aftroeven" zeggen. Herhaalt hij gewoon wat Rik zegt of zien we hier de Mol die de indeling van de groepen maakt? (x)
Bij de opdracht Avondklok moet de tijd worden stilgezet op 11:22 uur. De letter K is de elfde letter van het alfabet. Het is de 22e serie WIDM. K22 -> Kim-Lian (die zich ook Kim noemt) is de 22e Mol? (x)

Een combinatie van de titel en het tijdstip 11:22 vormt een mogelijke hint naar Laetitia (of eventueel naar Arno). In de aflevering komt op tijdstip 11:22 Arno naar Rik gelopen. Rik stelt meteen de vraag: "Een schot voor de boeg: Wie is de Mol?", waarop Arno (na "ik niet") als antwoord geeft: Laetitia. (x)
"De tijd zal het leren" kan ook eenvoudigweg een verwijzing zijn naar GTST-acteur Everon. (x) Daarnaast merkt Lavezzi in zijn programma Mollenstreken (x) op dat Everon een shirt draagt met het getal 33 erop. 11:22 -> 11 + 22 = 33.

Aflevering 2

De tweede aflevering heet Zwijgen. Het spreekwoord luidt "Spreken is zilver, zwijgen is goud." De gouden ballonnen waren het meeste waard als ze door het laatste duo doorgeprikt werden. Kim-Lian en Sahil prikten al een gouden ballon door toen dit nog niks opleverde. Is een van hen de Mol en verwijst de titel daarnaar? Of verwijst het naar een van de "golden boys" Arno en Everon die als laatste duo elk 300 euro verdienden door elk twee gouden ballonnen door te prikken? (x) Daarnaast is Arno "op zoek naar de gouden aanwijzing". (x) Hila gaat in de derde opdracht op zoek naar een goudkleurig jasje. (x)
Wat verder over de gouden ballonnen gedacht kan je via de voetbalprijs "Ballon d'Or" (gouden bal, maar ballon in het Frans is ook ballon in het Nederlands) bij sportverslaggever Fresia terechtkomen. (x)
Of moeten we gewoon letterlijk naar iemand zoeken die deze aflevering iets met zwijgen te maken heeft? Bijvoorbeeld Welmoed die verzwijgt dat ze nůg een joker achtergehouden heeft. (x) Of Arno, Hila en Kim-Lian die we bij de test niets horen zeggen. (x)

Rik zegt dat de dobbelstenen bij de eerste opdracht op ťťn moeten liggen. Welmoed is presentatrice van de talkshow Op1. (x)
Wanneer we de dobbelstenen voor het eerst te zien krijgen is de som van de ogen die boven liggen 92. Hila en Sahil zijn beiden geboren in 1992. (x)

Aflevering 3

De titel van de aflevering is Nietszeggend. Dit zou een verwijzing naar Kim-Lian kunnen zijn die haar zakje op 1500 euro laat vallen pas nadat Welmoed dit al deed. Dit was dus helemaal niet nodig en een nietszeggende actie, wellicht van een Mol die goede sier wil maken.

Aan het eind van de eerste opdracht hoeft Rik niet meer te zeggen dat er niets verdiend is, want Everon maakt de som al voor hem: 250 - 250 euro = nul euro. Verwijst nietszeggend hiernaar? (x)
Of verwijst het naar een ander opvallend moment van Everon? Namelijk wanneer Rik zegt dat Everon met lege handen vertrekt nadat Thomas zijn zakje op drie jokers heeft laten vallen. We zien Everon gepijnigd kijken en zwijgend wegsjokken. (x)
We zien af en toe de vlag van AlbaniŽ in beeld met daarop een dubbelkoppige adelaar. De betekenis van de naam Arno is "machtige adelaar". Natuurlijk wordt de Mol niet bij het land van bestemming uitgezocht of andersom, maar als Arno inderdaad de Mol is, is het wel leuk om de tweekoppige adelaar veel in beeld te laten komen als verwijzing naar Arno die als Mol twee gezichten heeft. In het begin van aflevering 1 is een hele grote vlag mooi vertraagd wapperend in beeld. Maar de vlag komt bijvoorbeeld ook terug op de middelste planken in het vrijstellingenduel van aflevering 3. (x)
Wanneer Rik bij de executie vraagt of Hila de zwarte vrijstelling heeft bemachtigd horen we haar niets zeggen. De beelden maken duidelijk dat ze de zwarte vrijstelling bemachtigd en ingezet heeft. Ook dit moment is een mogelijke verklaring voor de titel van de aflevering die bijna altijd naar de Mol verwijst. (x)

Aflevering 4

Aflevering 4 heet Stemmen. Er lijkt een verband te zijn met de vorige twee titels: zwijgen en nietszeggend. Maar wat kunnen we ermee in de zoektocht naar de Mol?

Bij "stemmen" denk je al snel aan zangeressen Laetitia en Kim-Lian. (x) Stemmen is ook een werkwoord. Thomas presenteert het kinderprogramma Studio Snugger waarin kinderen mogen stemmen of iets wel of geen kletspraat is. (x)
In de categorie "duidelijker kan niet": in de opdracht met de silo zegt Hila de zin: "Ik ben de Mol".
Ook zegt Hila "Wie is de Mol?" waarna we Sahil "Ik hoor je goed" horen zeggen. Denk de laatste drie woorden weg en Sahil antwoordt "ik" op Hila's vraag.

Een andere zin die in de silo moest worden doorgegeven is "De cirkel is rond". Aan het begin van de serie zien we Kim-Lian als eerste naar Rik toelopen. Rik zegt dan dat het aan haar is om de Mol te ontmaskeren. Aan het eind van de serie doet de Mol zijn masker af. Als dit Kim-Lian is, is de cirkel rond. (x)

Aflevering 5

Aflevering 5 is getiteld Kettingreactie.

In de eerste opdracht staat iedereen in verbinding met elkaar. Maar doordat Everon zichzelf niet van zijn ketting bevrijdt kan hij niet met de anderen in contact komen en voorkomt hij zo de kettingreactie. (x) Het is Fresia die het zakje met aanwijzing (volgens Everon) te ver gooit waardoor Everon zijn sleutel niet kan vinden, dus de mogelijke molactie (en mogelijke verwijzing hiernaar) kan ook op Fresia slaan.
Na de eerste opdracht zien we beelden van de kandidaten die bij hun nieuwe hotel aankomen. In een van de shots zien we kamer 301 waarbij we Hila uit de lift zien stappen en Kim-Lian horen zingen. 301 is met wat fantasie en met de 3 gekanteld te lezen als MOL. Van Hila weten we al dat ze het niet is. Is dit een hint naar Kim-Lian? (x)

Aflevering 6

De titel van de aflevering is Golfbeweging.

Slaat dit op de trui van Kim-Lian? (x) Of op de rare bewegingen die Kim-Lian al springend maakt na het zien van haar groene scherm? (x) Of slaat de titel op Fresia die met haar snelheid op de jetski de meeste golfbewegingen veroorzaakt? De mooiste verwijzing lijkt er een naar Laetitia te zijn die in de silo met haar hand een golfbeweging maakte (x), maar dat was een aantal afleveringen terug en dus onwaarschijnlijk als hint.
Op een van de pijlen van de eerste opdracht staat de code 136. Omgezet in letters volgens A = 1, Z = 26 kan je hier ACF van maken. Omgekeerd is dit FCA, de initialen van Fresia CousiŮo Arias. (x)

Aflevering 7

Kim-Lian zegt en gebaart "I see you" naar de laatste "Molly". Ook kijkt ze door een gaatje in het door haar achtergehouden molgeld heen. Dit lijken allebei verwijzingen naar de maskerhint (zie aflevering 1 hierboven) te zijn.

De aflevering heet Coulissen. Omdat Fresia een vrijstelling had, speelde zij de opdrachten voorafgaand aan de test niet mee. Keek zij zogezegd toe vanuit de coulissen? (x) Daarnaast kan je er creatief "cool is ze" van maken, wat natuurlijk voor Fresia geldt en die bij de schaapjesopdracht biechtte dat ze er niet altijd cool uit kunnen zien. (x)
Of verwijst "coulissen" naar het theater waar de kandidaten hun pleidooi moesten houden? Een overeenkomst met deze zevende aflevering zou kunnen zijn dat ook in aflevering 1 (net als bij de schaapjesopdracht) een opdracht een negatief eindresultaat opleverde. Dit zou het geval zijn als Everon de Mol is die in het theater een vrijstelling van Glen kreeg. (x)

Aflevering 8

Kim-Lian is de enige die bij de derde opdracht geen metaaldetector heeft en vooral met graven bezig is, een typische molletjesbezigheid. Tijdens het graven zegt Kim-Lian dat ze flashbacks heeft waarop we haar zien graven tijdens een opdracht in aflevering 5. Of is het een hint en bedoelt ze flashbacks naar een veel recenter moment? Rik zegt namelijk in zijn praatje voorafgaand aan de opdracht het volgende: "En terwijl ze nog hun hoofd breken over de containers ziet de Mol de kans schoon om wat voorbereidend werk te doen voor de volgende opdracht: onderdelen begraven." (x)
De aflevering heet Mollenvanger. Misschien slaat dit op afvaller Thomas die Everon bij de opdracht met de tapijten goed in de gaten hield. Had hij wel degelijk de Mol gevangen maar alleen de test het slechtst gemaakt omdat ook de anderen goede mollenvangers zijn? (x) Daarnaast zit de naam Everon ook "gevangen" in het woord mollenvanger. (x)

Aflevering 9

De aflevering heet Bedriegen. Wanneer Everon de eerste keer geld vindt in de villa zegt hij drie keer achter elkaar "ik heb geld". Probeert de Mol ons te bedriegen door met geld te verdienen een rookgordijn op te werpen? (x)
Wanneer we de kandidaten zich zien klaarmaken voor de laatste test legt Kim-Lian een tarotkaart neer. De maskers op de kaart lijken weer een verwijzing naar de maskerhint te zijn. (x)

Of is de Mol toch Everon? Wanneer je gaat puzzelen met de afleveringstitels kun je "WIDM E SANE" vormen waarbij "Sane" Albanees is voor hooi (de achternaam van Everon is Hooi) en de E voor Everon kan staan. (x)
   
In de supermarkt waarschuwt de omroeper voor een zakkenroller, namelijk de Mol. Op dat moment is Kim-Lian in de supermarkt die bovendien eerder in de serie geld achterhield. Of verwijst het naar Everon die letterlijk een (vuilnis)zak op de kassaband rolt? (x)