Columns widm seizoen 23

Klim in je pen!

Uit ervaring weten we dat er heel wat gediscussieerd wordt over de identiteit van de Mol. Maar daarnaast valt er ook heel wat te zeggen en te schrijven over het wel en wee gedurende de serie. Iedereen heeft wel een mening over het programma, de kandidaten, de onderlinge verhoudingen, de opnames, de organisatie, de presentatoren, enz. Een mooie manier om je mening te geven, is in de vorm van een column. Voel jij er wat voor om zo'n column te schrijven? Haal die innerlijke Aaf in je naar boven en stuur jouw schrijfsel via pm naar Miek1999!. Met een beetje geluk verschijnt jouw column op de site en kunnen je mede-forummers HIER in het topic hun mening geven over jouw column. Wie weet word je wel ontdekt door een uitgever!

Een minilesje Afrikaans

Miek1999
Ek het gedenk dat ek jou kon vergeet.
 
Is iemand de dictee-opdracht uit seizoen 13 al vergeten? Waarschijnlijk niet, want de oppermolloten onder ons kennen ieder frame van elke aflevering nog. En hoewel ik mezelf absoluut geen oppermolloot mag noemen is deze opdracht mij wél goed bijgebleven. Maar vraag me niet om het gedicht uit mijn hoofd verder af te maken hoor, ik heb geen flauw idee ;D

Het zal dus geen verrassing zijn dat ik enorm uitkeek naar de taalquiz aflevering 3. De creativiteit van de kandidaten was genieten en mijn persoonlijke favoriete Afrikaanse woord dat ik tijdens de aflevering heb geleerd was suurstofdieffies (senioren). Deze opdracht was een mooie aanleiding om eens wat dieper in het Afrikaans te duiken en nog wat leuke woorden te delen! Side note: dit zeer diepgravende wetenschappelijke onderzoek bestaat wel simpelweg uit het googlen van ‘leuke Afrikaanse woorden’ ;D. Maar daar kom je al een heel eind mee, toch?

Het begon allemaal toen ik geboren werd…wat, denk je nu, ga je je hele levensverhaal vertellen? Nee, wees niet bang. Maar ik wil graag een petitie starten om het woord 'couveuse' te vervangen door het fantastische Afrikaanse woord bababroeikas. Wie tekent?

Gaan we even door naar mijn basisschooltijd (oeps, nu wordt het toch een autobiografie). De schooldag begon om half negen al, veel te vroeg. Althans, ík ben wel een ochtendmens, maar veel van mijn klasgenoten waren regelmatig befoeterd (slecht gehumeurd). En altijd weer die twee trappen naar boven lopen…maar ach, ik ging natuurlijk gewoon met een hysbak (lift).
En wat moest je daar veel schrijven…en dat gaat nog weleens mis. Foutje gemaakt? Tipp-Ex was mijn redder! (dat gebruikte ik nooit, maar het Afrikaanse woord hiervoor is geweldig dus ik doe even alsof). Je weet wel, dat witte spul. Ik presenteer…flaterwater.

Tja, schrijven…daar kwam in je studententijd toch echt een eind aan. Steeds meer werd er gebruik gemaakt van skootrekenaars (laptops). Een grote struggle die daarbij kwam kijken was de levensduur van de batterij…en als je niet op tijd aanwezig was had je dus mooi geen muurprop (stopcontact) meer om je laptop in op te laden. Dan toch maar een schrift en flaterwater mee voor de zekerheid…

Maar ook aan de schoolweek kwam altijd weer een eind: tijd voor de naweek (het weekend)! Zoveel eindeloze mogelijkheden om je tijd mee in te vullen. Zoals het maken van een blokkiesraaisel (kruiswoordpuzzel), het bakken van een sponskoek (cake), het kijken of lezen van een riller (thriller), of het bespelen van een kitaar (gitaar) of een bekfluitjie (mondharmonica). En als na al die activiteiten geen zin meer had om te koken, dan at je gewoon een keer een wegneemetes (afhaalmaaltijd).

Nog leuker dan de naweek is natuurlijk de vakantie. Waarnaartoe? Afrika natuurlijk: Eksie Perfeksie (je vakantie in Kaapstad is fantastisch)! En een stukje gaan rijden in Afrika? Dat doe je op jebromponie (bromfiets). Onderweg let je natuurlijk goed op of je een verkleurmannetjie (kameleon) tegenkomt, en houd je tijdens de safari goed je ogen open om een kameelperd (giraffe) te kunnen spotten. Belangrijk: vergeet je na-sonbrandmiddel (zonnebrand) niet! Je vakantie sluit je natuurlijk af met een mengeldrankie (cocktail). Moenie worrie nie! (don’t worry, be happy).