Voorkennis

 


De Mol heeft als enige van de groep voorkennis over het spel. Soms laat hij zijn voorkennis blijken, om de opdracht beter te kunnen saboteren. Of soms zegt een Mol per ongeluk te veel. In dit overzicht worden de meest opvallende potentiële voorkennismomenten verzameld.
Ook in de reacties van de kandidaten, bijvoorbeeld het zien van de rode en groene schermen, kun je zien of iemand oprecht verrast is of dit moet spelen. Zie het Molgifjestopic om alle interessante reacties te bekijken.

Kleine disclaimer op voorhand: de mate waarin de Mol voorkennis heeft verschilt per seizoen. Sommige Mollen kiezen ervoor om zo min mogelijk van tevoren te weten zodat ze ook zo min mogelijk kunnen verraden.

Aflevering 1

Bij de opdracht Door een deur weet de Mol bij deze opdracht natuurlijk dat hij als hij niet op zijn eigen aanbod ingaat, hij later alsnog hetzelfde aanbod voor een echte joker van Rik krijgt. Heeft de Mol onschuldig gespeeld door eerst voor het geld te kiezen? (Marije, Rocky en Renée)

Wanneer Spinter in zijn kamer het tafeltje heeft onderzocht, begint hij gelijk met alle meubels te verschuiven. De rest van de kandidaten onderzoekt alle kastjes en schilderijtjes, maar Splinter gaat er direct van uit dat het geld onder het tapijt moet liggen. Wist hij dat hij daar moest zoeken?

En zien we Marije nu richting de onderkant van de deur kijken voordat de Mol de envelop eronder wordt geschoven? Door de montage is het niet duidelijk te zien, maar we zien Marije kort na het kloppen op de deur al een split second naar beneden kijken. Van wat we van de andere kandidaten zien en horen, zat er bij de rest van de kandidaten enige tijd tussen het kloppen en het onder de deur schuiven van de brief. Wist Marije dat ze iets onder de deur kon verwachten?

Bij Vriend of vijand kan het voordelig zijn voor een Mol om nog in het spel te zijn waneer het aanbod van Rik komt, om de beslissing van de groep hierbij te beïnvloeden. Erik en Florentijn hebben het zo risicovol gespeeld dat ze er voor die tijd er al uit lagen.

Bij het Moltainbiken weet de Mol dat alleen de informatie over wie in eerste instantie de Mol wilde zijn relevant is voor het verdienen van geld. De Mol is dan gebaat bij zoveel mogelijk ruis. Marije en Charlotte besluiten de informatie te bundelen, wat ervoor zorgt dat de meeste (grotendeels onzinnige) informatie goed wordt doorgegeven. Aan de andere kant maakt dit natuurlijk ook het onthouden makkelijker van de wel/niet-informatie die geld oplevert.

Florentijn en Remco missen als enigen een bordje met daarop cruciale informatie.

Aflevering 2

De mol zal bij Om de tuin leiden de geheime opdrachten op voorhand hebben geweten. Renée wist echter niet één geheime opdracht te noemen. Had zij geen voorkennis?

Tegelijkertijd wist Florentijn mogelijk dat Charlotte en Rocky geen enkele geheime opdracht hadden uitgevoerd. Kon hij zo de held van de groep spelen door 'voor het geld' te gaan?

Heeft de Mol bij de opdracht Symbolisch bedrag expres verkeerde bordjes doorgegeven? Op beeld zien we enkel Splinter en Marije een verkeerd bord doorgeven, de andere twee fouten worden niet getoond. De Mol kan de bordjes van tevoren uit zijn hoofd hebben geleerd om te weten wanneer er verwarring kan ontstaan. (Als de Mol daar tenminste zin in heeft...)

Aflevering 3

Bij de opdracht Kameraad zal de Mol er alles aan doen om niet tot het antwoord eenentwintig te komen. Daarvoor kan hij verschillende tactieken gebruikt hebben.

We zien Splinter het antwoord op de vraag 'Wie is de Mol?' goed antwoorden nadat Rocky al een fout antwoord heeft gegeven. Tegelijkertijd geeft hij een fout een antwoord op de vraag over het team van de Mol bij de rondleiding, een 50/50-vraag waarbij liegen geen zin heeft. Door dit foute antwoord missen ze de misschien wel cruciale hint over blackjack of eenentwintigen.

Na de eerste hint van de dobbelsteen komt Renée gelijk op de suggestie 'kansspel'. Als ze de Mol is, weet ze dat er nog een kaartspel-hint komt wat het denken op dit (verkeerde) spoor kan versterken. Zij en Charlotte vinden ook niet de belangrijke vingerafdrukken op het kaartspel. Aan de andere kant denken ze al snel in de richting van getallen, waardoor ze uiteindelijk via de verkeerde route toch bij het goede antwoord komen.

Lakshmi komt samen met Florentijn niet in de buurt van de juiste oplossing, ook al hebben ze 4 van de 5 hints. Heeft Lakshmi

Joshua geeft, door de boer en de aas bij elkaar op te tellen, een voorzetje aan Marije om op 21 uit te komen. Als Mol had hij zijn best kunnen doen om het niet op dit spoor te zoeken. Tegelijkertijd had Marije kunnen afwachten en het niet automatisch op kunnen tellen.

Als de Mol bij de abseilers zat bij de Rode Draad, zal hij hebben geweten welke Tsjechische zin wat wat betekent, zodat hij de kans kon vergroten dat alle vier het geld pakten (en dus geen geld verdienden). Joshua, Splinter en Lakshmi gaven allebei het kokertje met geld aan zichzelf, zonder daarbij (op beeld) te zijn ingelicht welke koker wat inhield.

Als de Mol bij de kanoërs zat, weet hij van de deal voor de abseilers. Hij zal dan proberen zijn duopartner op de hoogte te brengen van waar het geld ligt, zodat die uiteindelijk voor de vrijstelling kan gaan. Renée is de enige die we dit op beeld zien doen.