Voorkennis

 


De Mol heeft als enige van de groep voorkennis over het spel. Soms laat hij zijn voorkennis blijken, om de opdracht beter te kunnen saboteren. Of soms zegt een Mol per ongeluk te veel. In dit overzicht worden de meest opvallende potentiële voorkennismomenten verzameld.
Ook in de reacties van de kandidaten, bijvoorbeeld het zien van de rode en groene schermen, kun je zien of iemand oprecht verrast is of dit moet spelen. Zie het Molgifjestopic om alle interessante reacties te bekijken.

Kleine disclaimer op voorhand: de mate waarin de Mol voorkennis heeft verschilt per seizoen. Sommige Mollen kiezen ervoor om zo min mogelijk van tevoren te weten zodat ze ook zo min mogelijk kunnen verraden.

Aflevering 1

Bij de opdracht Door een deur weet de Mol bij deze opdracht natuurlijk dat hij als hij niet op zijn eigen aanbod ingaat, hij later alsnog hetzelfde aanbod voor een echte joker van Rik krijgt. Heeft de Mol onschuldig gespeeld door eerst voor het geld te kiezen? (Marije, Rocky en Renée)

Wanneer Spinter in zijn kamer het tafeltje heeft onderzocht, begint hij gelijk met alle meubels te verschuiven. De rest van de kandidaten onderzoekt alle kastjes en schilderijtjes, maar Splinter gaat er direct van uit dat het geld onder het tapijt moet liggen. Wist hij dat hij daar moest zoeken?

En zien we Marije nu richting de onderkant van de deur kijken voordat de Mol de envelop eronder wordt geschoven? Door de montage is het niet duidelijk te zien, maar we zien Marije kort na het kloppen op de deur al een split second naar beneden kijken. Van wat we van de andere kandidaten zien en horen, zat er bij de rest van de kandidaten enige tijd tussen het kloppen en het onder de deur schuiven van de brief. Wist Marije dat ze iets onder de deur kon verwachten?

Bij Vriend of vijand kan het voordelig zijn voor een Mol om nog in het spel te zijn waneer het aanbod van Rik komt, om de beslissing van de groep hierbij te beïnvloeden. Erik en Florentijn hebben het zo risicovol gespeeld dat ze er voor die tijd er al uit lagen.

Bij het Moltainbiken weet de Mol dat alleen de informatie over wie in eerste instantie de Mol wilde zijn relevant is voor het verdienen van geld. De Mol is dan gebaat bij zoveel mogelijk ruis. Marije en Charlotte besluiten de informatie te bundelen, wat ervoor zorgt dat de meeste (grotendeels onzinnige) informatie goed wordt doorgegeven. Aan de andere kant maakt dit natuurlijk ook het onthouden makkelijker van de wel/niet-informatie die geld oplevert.

Florentijn en Remco missen als enigen een bordje met daarop cruciale informatie.

Aflevering 2

De mol zal bij Om de tuin leiden de geheime opdrachten op voorhand hebben geweten. Renée wist echter niet één geheime opdracht te noemen. Had zij geen voorkennis?

Tegelijkertijd wist Florentijn mogelijk dat Charlotte en Rocky geen enkele geheime opdracht hadden uitgevoerd. Kon hij zo de held van de groep spelen door 'voor het geld' te gaan?

Heeft de Mol bij de opdracht Symbolisch bedrag expres verkeerde bordjes doorgegeven? Op beeld zien we enkel Splinter en Marije een verkeerd bord doorgeven, de andere twee fouten worden niet getoond. De Mol kan de bordjes van tevoren uit zijn hoofd hebben geleerd om te weten wanneer er verwarring kan ontstaan. (Als de Mol daar tenminste zin in heeft...)

Aflevering 3

Bij de opdracht Kameraad zal de Mol er alles aan doen om niet tot het antwoord eenentwintig te komen. Daarvoor kan hij verschillende tactieken gebruikt hebben.

We zien Splinter het antwoord op de vraag 'Wie is de Mol?' goed antwoorden nadat Rocky al een fout antwoord heeft gegeven. Tegelijkertijd geeft hij een fout een antwoord op de vraag over het team van de Mol bij de rondleiding, een 50/50-vraag waarbij liegen geen zin heeft. Door dit foute antwoord missen ze de misschien wel cruciale hint over blackjack of eenentwintigen.

Na de eerste hint van de dobbelsteen komt Renée gelijk op de suggestie 'kansspel'. Als ze de Mol is, weet ze dat er nog een kaartspel-hint komt wat het denken op dit (verkeerde) spoor kan versterken. Zij en Charlotte vinden ook niet de belangrijke vingerafdrukken op het kaartspel. Aan de andere kant denken ze al snel in de richting van getallen, waardoor ze uiteindelijk via de verkeerde route toch bij het goede antwoord komen.

Lakshmi komt samen met Florentijn niet in de buurt van de juiste oplossing, ook al hebben ze 4 van de 5 hints. Heeft Lakshmi Florentijn van het juiste antwoord weten weg te houden?

Joshua geeft, door de boer en de aas bij elkaar op te tellen, een voorzetje aan Marije om op 21 uit te komen. Als Mol had hij zijn best kunnen doen om het niet op dit spoor te zoeken. Tegelijkertijd had Marije kunnen afwachten en het niet automatisch op kunnen tellen.

Als de Mol bij de abseilers zat bij de Rode Draad, zal hij hebben geweten welke Tsjechische zin wat wat betekent, zodat hij de kans kon vergroten dat alle vier het geld pakten (en dus geen geld verdienden). Joshua, Splinter en Lakshmi gaven allebei het kokertje met geld aan zichzelf, zonder daarbij (op beeld) te zijn ingelicht welke koker wat inhield.

Als de Mol bij de kanoërs zat, weet hij van de deal voor de abseilers. Hij zal dan proberen zijn duopartner op de hoogte te brengen van waar het geld ligt, zodat die uiteindelijk voor de vrijstelling kan gaan. Renée is de enige die we dit op beeld zien doen.

Aflevering 4

In aflevering 4 gaat bijna alles goed. Wist de Mol dat er in aflevering 5 een veiling zou zitten, en heeft hij daarom rustiger aan gedaan?

Bij Fotogenie(k) zal de Mol, als ze foto's moet raden, voorkennis hebben over welk naam bij welk bord hoort. We horen Charlotte en Marije echter bijna alleen maar goede suggesties doen.

De Mol weet bij In vuur en vlam waarschijnlijk dat de juiste kokers door de groep worden gepakt. Wanneer Charlotte twijfel zaait over of ze het niet verkeerd hebben gedaan, wil Marije daarin meegaan en een (foute) koker bij de rest doen. Joshua houdt dit tegen en wordt daarin gesteund door Splinter. Rocky lijkt ook niet te willen veranderen, maar dit is niet duidelijk.

Aflevering 5

Bij de opdracht Wie, wat... waar? weet de Mol mogelijk wat hij moet raden en kan daardoor proberen om dit niet te zien. Maar hoeft de Mol deze opdracht wel te saboteren, als hij weet dat de volgende opdracht een veiling is waarmee de pot gehalveerd kan worden?

Bij Zekerheid bieden kan de Mol ingelicht worden over de biedingen van de anderen. Dit werkt natuurlijk het beste als de Mol pas als laatste bij Rik hoeft te komen. Dit moet op basis van de lichtinval wel Renée zijn geweest. (Zie o.a. hier.)

Als de Mol 5000 euro heeft geboden, dan kan dit zijn omdat daarmee een mooi groepje van drie ontstond voor de volgende opdracht - en met twee medebieders val je ook minder op. Aan de andere kant: waarom zou je als Mol jezelf in de kijker spelen, als er toch al twee of drie anderen 500 euro hebben geboden?

Waar wil de Mol zit bij Ontspoord? De groep met voorkennis heeft de grootste kansen om snel de oplossing te vinden, en dus de aftelklok het snelste stop te zetten. Daar kan dus waarschijnlijk het best gesaboteerd worden. Of heeft de Mol voor de eerlijkheid en spanning van het spel zijn voorkennis ingezet om het andere team vooruit te helpen?

Aflevering 6

Bij de opdracht Brievenbus wist de Mol natuurlijk al welke halte wat zou betekenen en welk dilemma op zou leveren. Wilde Splinter daarom graag als derde, waar 250 euro (niet) verdiend kon worden?

Rocky en Charlotte (en aanvankelijk ook Splinter) liegen over wat ze bij hun eerste haltes lezen. Als Mol weten ze dat Marije bij halte 5 uiteindelijk te weten komt dat ze liegen.

Splinter verdiend 250 euro door te blijven staan bij halte 8. Maar doordat er nu één persoon minder aankomt bij de eindhalte, wordt daar ook 250 euro minder verdiend. Speelt hij zo quitte? (NB: Hij had ook kunnen kiezen voor 350 euro uit de pot en terug in de bus stappen, wat netto minder geld zou opleveren.)

Bij Onder druk zetten pakt twee keer een briefje van 250 euro. Het was voor de 'twist' bij de executie noodzakelijk dat er minstens 500 euro werd gepakt. Maar zou Renée als ze de Mol is niet door haar oortje zijn ingelicht dat Rocky ook al 250 euro had gepakt?

Aflevering 7

Bij Steen goed lijken er codes of kledingstukken niet goed doorgegeven te zijn - of expres verwisseld door de Mol. Maar als het komt door een fout van de kandidaten, zal de Mol hier van hebben geprofiteerd en fanatiek hebben mee gehesen. Bovendien kunnen we moeilijk zien of iedereen wel de juiste kledingstukken omhoog hijst.

De Mol weet welke woorden er wel en niet in het veld te vinden zijn bij Zinvol. Des te verdachter is het dat Charlotte (samen met Splinter) vraagt om woorden als 'met', die helemaal niet in het veld blijken te liggen.

Doordat kandidaten playbackten kon er bij sommige liedjes geen geld meer worden verdiend. Deed de Mol bij die liedjes extra zijn best? Bij het raden, maar misschien ook bij het uitbeelden -met behulp van boodschappen door de koptelefoon?

Aflevering 8

Bij de opdracht Rij gedrag ontstaat er op een gegeven moment verwarring over of vrouwen met rood haar ook 'Ladies in red' zijn. Charlotte wil in ieder geval al deze vrouwen alvast meenemen. Later blijkt uit een volgende hint dat deze inderdaad op dezelfde rij mogen plaatsnemen. Had Charlotte geen voorkennis? Rocky en Renée houden zich afzijdig in deze discussie en pakken in beeld geen roodharige dames.

Werd de Mol bij Ra(a)dgeving ingeseind over wat ze gedraaid had? In dat geval is het extra verdacht dat Charlotte zo enthousiast de -2000 euro pakt. Op dezelfde manier is het verdacht dat Renée de +2000 euro laat liggen.

Aflevering 9

Wanneer de Charlotte en Rocky bij Intrappen het voorstel krijgen om hun step in te leveren voor 50 euro, weten ze niet hoe snel ze dat aanbod af moeten slaan. Maar als Rocky de Mol is, wist ze ook dat een paar honderd meter verderop alweer mountainbikes zouden tegenkomen.