Auteur Topic: Molduel: Nathan versus Rob  (gelezen 24926 keer)

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Molduel: Nathan versus Rob
« Gepost op: 5-02-2020, 18:22:09 »
Molduel tussen de huidige hoofdverdachten van dit forum.

Nathan versus Rob

afgeschermd

1.1 wijsheid en gelukNathan hoort de spreuk "het is verstandiger een kaars te branden dan te klagen over de duisternis", kiest voor geluk en vindt een groene vrijstelling. Rob hoort de spreuk "voorkom het moeilijke door het makkelijke te doen", kiest voor wijsheid en vindt een zwarte vrijstelling. Nathan vertelt aan kamergenootje Rob (in extra beeldmateriaal) eerlijk dat hij een vrijstelling heeft en zet deze in. (De vrijstelling wordt ongedaan gemaakt door de zwarte vrijstelling.) Rob liegt tegenover de groep (in een gesprek dat hij aan de eettafel lijkt te initiëren) en Nathan (op de kamer) dat hij een joker heeft en bewaart zijn zwarte vrijstelling.

1.2 beltegoedWe zien Nathan aan het begin van de opdracht meteen fanatiek met Chinezen in de weer. Even later zien we een mooi shot van Rob die naar het getal 20 (twintigste Mol?) wijst en heel graag wil dat daar een foto van gemaakt wordt, wat lukt. Dezelfde foto zien we daarna door Tina gemaakt worden.

Wanneer Jaike de regel "maar één foto maken" noemt, loopt Nathan snel weg. Anita en Leonie overtuigen Jaike (onterecht) dat meerdere foto's maken geen punt is zolang ze maar één foto gebruiken. Nathan weet genoeg Chinezen te verzamelen om zowel een foto van de linkerhelft als van de rechterhelft van 50 euro te maken en levert ze panklaar af bij Buddy. We krijgen deze goede actie die maar weinig oplevert goed in beeld te zien én Nathan mag er trots over vertellen in zijn biecht.

Rob spant zich in om de ontbrekende helft van 250 te vinden maar slaagt hier niet in. We zien Leonie aan Rob uitleggen dat het om 250 rechts gaat. Al eerder zagen we Buddy bij het bord Rob erop uit sturen om deze rechterhelft van 250 en de rechterhelft van 50 te zoeken.

Omdat er tegen de regels in meerdere foto's zijn gemaakt met dezelfde mobieltjes (Rob tijdens de afronding door Rik: "Ja, zie je!") wordt er maar 150 euro verdiend.

Bij het bepalen van wie de penningmeester wordt steekt Rob zijn hand op als persoon die het NIET wil zijn. Nathan houdt zijn hand omlaag. (Johan wint steen/papier/schaar van Tina en wordt penningmeester.)

1.3 parkeertariefNathan en Miljuschka zitten opgesloten in een vrachtwagen met grijpmachines. Terwijl Nathan met zakken speelgeld bezig is grijpt Mil een molknuffel uit de eerste machine. Terwijl Nathan nog met het geld bezig is krijgt Mil een goede ingeving en telt ze het aantal mollen per grijpmachine. Samen tellen ze zo de juiste code bij elkaar die Mil goed in het cijferslot invult waarna ze als eerste duo ontsnappen. Nathan bestuurt de vrachtwagen en ze rijden weg tot Mil Nathan vraagt te stoppen en uitstapt. Ze ziet dat zij de vrachtwagen met het euroteken hebben. Aangekomen bij de vijf genummerde vakken zegt Nathan dat ze vooraan moeten met het euroteken en wijst hij naar vak 1. Mil merkt terecht op dat het bedrag van de andere kant gelezen wordt en dat het geldteken dus naar vak 5 moet. Nathan moet hier een aantal keer over nadenken voordat hij akkoord gaat. Ze zetten het euroteken goed neer.

Rob en Leonie zitten opgesloten in een vrachtwagen met knoppen en planken. Rob komt met het idee dat alle knoppen ingedrukt moeten worden. Rob: "We moeten een verlengstuk maken." Rob komt tot de conclusie dat ze een stoel moeten maken zodat hij met zijn voet bij de laatste knop kan komen. Na een kortstondige aanval van faalangst ("waarom ben ik zo'n anti-man?") zien we Rob trots een spijker in het hout slaan waarna hij de leiding verder over lijkt te laten aan Leonie. (Leonie biecht over Rob: "Twee linkerhanden." "Met die gozer win je echt de oorlog niet mee.") Wanneer het bouwsel klaar is blijkt het veel te laag om de laatste knop in te kunnen drukken. (En met een hoger bouwsel zou een andere knop weer een probleem worden.) Rob en Leonie weten niet te ontsnappen.

Het bedrag dat door de vrachtwagens uiteindelijk gevormd wordt is: €_2_0 = 20 euro, in plaats van de maximaal te verdienen €2100.
« Laatst bewerkt op: 5-03-2020, 19:41:26 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #1 Gepost op: 5-02-2020, 18:22:17 »
tegendraads

2.1 kleurwerkNathan, Leonie en Miljuschka vormen team groen. (Leonie trekt naar Nathan, Mil naar Leonie.) Mil laat Leonie en Nathan met het kastje bezig en ziet dat er kabels aan elkaar gekoppeld moeten worden. Ze stelt voor dat iemand omhoog rent met de kabels om het station te zoeken en te verbinden. Nathan neemt die taak op zich. Leonie vraagt nog of ze het niet van Nathan moet overnemen zodat hij verder kan gaan met het kastje maar Nathan wil dit niet en loopt weg met de kabels. Leonie wordt "hoofd kastje" wat ze in een biecht geen goed idee zegt te vinden. Mil roept Nathan na dat hij moet rennen met de kabels maar die orders volgt hij niet meteen op. Later zien we hem wel een sprint trekken en het aansluitpunt bij de dam vinden. Leonie komt naar Nathan toegerend en vraagt of hij haar met het kastje wil helpen. Nathan biecht: "Dit moment had ik wel ergens verwacht." Nathan loopt de draadjes na, herstelt wat maar krijgt het kastje niet werkend. Mil roept dat er aan de kabels gewerkt moet worden, Nathan roept terug dat het kastje eerst goed moet. Mil merkt op dat er een groen draadje uit is. Uiteindelijk werkt het kastje alsnog niet en is het enige trio het enige team dat niets verdient.

Op initiatief van Claes vormt Rob uiteindelijk een duo met de modeontwerper. (Met Buddy erbij zou het eerst een trio zijn maar Jaike pakt Buddy af.) Claes biecht dat hij als kind van een elektriciën al met elektriciteitskastjes speelde en klaagt tegen Rob dat draadjes loszitten. Rob: "Jij doet ze erin hè." Claes: "Jij moet ze vastschroeven." Claes trekt draad en kniptang uit Robs handen om ook het knippen zelf te doen. We zien Rob zeggen dat het knopje aan moet om het lampje te testen. Rob en Claes slagen erin het lampje te doen branden waardoor ze weten dat het kastje werkt. Ze gaan met de kabels op zoek naar het aansluitstation maar lopen verkeerd. Claes: "Waar moeten we heen dan?" Rob: "De andere kant op. Dat is die dam, Klaas!" (Eerder sprak Rob "Klees" wel correct uit.) Rob en Claes komen Jaike en Buddy tegen. Ze slagen er niet in om op tijd kabels te verbinden. Wel gaat hun kleurenkanon (rood) af, wat 500 euro oplevert.

Als afsluiting van de opdracht zien we nog een shot van een wel werkend groen kleurenkanon.

2.2 afhaalchineesNathan en Rob zijn een team. Hun eerste instructies die de chauffeur natuurlijk niet begrijpt zijn: verlaat het hotel en sla linksaf, rij alsmaar rechtdoor, ga onder de poort door. Na "neem op de rotonde de tweede afslag" grijpt Rob in. Rob: "Dit is heel veel. Rechtdoor en links gaat nog wel. Je moet beginnen te bellen." Nathan: "Maar waarvoor zou je nu bellen?" Rob: "Als hij één keer verkeerd gaat dan komen wij hier nooit meer uit."

Nathan belt en krijgt een Nederlander aan de lijn. Nathan vraagt of hij Chinees spreekt (onduidelijk wie dit voorstelde), legt de situatie uit en vraagt "ga onder de poort door" te vertalen. De verwarring die bij de vrolijke chauffeur ontstaat doet Nathan lachen waarbij hij ook Rob aansteekt. Nathan (serieus): "Dit is toch veel te lang voor deze zin?" Rob: "Ze hebben het gewoon over het weer." Nathan barst in lachen uit, haalt de telefoon weg bij de chauffeur, Rob doet nog een poging serieus door te gaan ("hou 'm erbij!") maar de hilariteit van de situatie neemt het over. Nathan blijft lachen tot de tranen in zijn ogen staan, Rob doet nog een vergeefse poging Nathan te kalmeren. Bij een volgende poging een zin te laten vertalen zijn Rob en Nathan weer gekalmeerd maar de chauffeur nog niet. Nathan: "Effe niet lachen man, dit is (lacht) serieus." Chauffeur even later: "Ik ben doodop door deze twee!"

Rob: "Ik zeg we moeten naar Rik toe." Nathan belt weer hulplijnen, laat het adres op zijn hand zien en de chauffeur begrijpt het. Nathan is door het dolle heen. Rob biecht: "Het is maar goed dat we op tijd hebben besloten terug te gaan want dat heeft ook véél te lang geduurd." Ze bereiken Rik als eerste en op tijd. Nathan biecht dat hij dit een wereldprestatie vindt. Ze verdienen er niks mee maar verliezen zo ook geen 200 euro.

Als Rik de balans heeft opgemaakt (iedereen behalve Tina is op tijd bij Rik aangekomen maar zonder enveloppen) en er met de groep geproost wordt, zegt Rob dat dit eigenlijk een overwinning is.
« Laatst bewerkt op: 20-02-2020, 13:10:22 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #2 Gepost op: 5-02-2020, 18:22:25 »
2.3 wereldbeeldNathan (rijdt) en Tina (met porto achterin) vormen een duo. (Zo te zien op initiatief van Tina, die aan het eind van de aflevering af zou vallen.) Ze zien het puzzelstuk Zuid-Amerika liggen en roepen dit door aan Claes en Miljuschka die daar ook zijn en daar hun stuk Australië (goed) neerleggen. Nathan en Tina nemen Zuid-Amerika mee en krijgen door dat het stuk naar de plek moet waar nu Europa ligt, in de buurt van een wit gebouw bij een bushokje op een driesprong. Mil en Claes komen eerder aan bij Europa en Mil geeft direct door aan Tina en Nathan waar ze naartoe moeten. Ze arriveren er, komen er Jaike (alleen) en Rob en Buddy tegen en leggen er Zuid-Amerika (goed) neer. Tina vraagt of er nog meer kaarten opgehaald moeten worden. Johan stuurt ze richting een park. We zien ze hier niet meer arriveren, de tijd is om.

Het door Nathan en Tina neergelegde stuk Zuid-Amerika blijkt uiteindelijk goed te liggen. (Australië is het tweede juist neergelegde stuk.)

Rob (met porto achterin) en Buddy (rijdt) vormen een duo. Rob zegt blij te zijn dat Leonie in de controlroom zit. Rob vraagt of de controlroom ook een kaart heeft naast de camerabeelden en zegt dat zij nu helemaal onderin in het zuiden staan, onder een bos of zo. Deze omschrijving wordt niet begrepen. Eenmaal rijdend ziet Buddy het puzzelstuk Azië en Rob geeft dit door. Leonie geeft door dat ze naar Afrika moeten op een grote parkeerplaats met uitzicht op de brug. Rob en Buddy komen aan op de plek waar Nathan en Tina later Zuid-Amerika neerleggen. Wanneer Nathan en Tina dit doen neemt Rob weer contact op met de controlroom. Rob: "Wij hebben Azië nog steeds hier liggen. Wij willen weten waar we heen moeten, over." Johan geeft door: "Voor je ligt een parkje, daar moet je omheen. En dan kom je aan de overkant van een klein bruggetje. Daar moet je Azië leggen." Jaike bevestigt dat ze die plek gezien heeft en wijst. Rob: "Die kant of die (andere) kant?" Ze gaan weer op pad en Leonie vraagt welk land ze ook alweer waren. Rob: "Vraagt ze dat aan ons? Buddy en Rob hier. Azië! Over!" Johan: "Naar een parkeerplaats met uitzicht op de brug." Ze bereiken de juiste plek maar rijden het puzzelstuk dat ze om moeten ruilen voorbij.

Rob en Buddy hadden Azië inderdaad op de plek van Afrika moeten leggen, het puzzelstuk dat ze voorbij reden.

Omdat er uiteindelijk maar twee van de zes puzzelstukken goed liggen wordt er geen geld verdiend met deze opdracht.

welvarend

3.1 lijn(ver)dienstenBuddy neemt de leiding in het uitdenken van de eindsituatie van het raadsel: wie uiteindelijk in welke boot moet zitten. Buddy tegen de groep: "We hebben maar een aantal kansen voordat we iedereen verspreid hebben over de haltes." Miljuschka: "Ja, negen toch?" Buddy: "Negen, inderdaad." (Juist is: negen per hovercraft en in totaal 27 wissels. Want "elke hovercraft stopt drie keer bij elke halte en vaart daarna naar de haven".) De stappen die ervoor moeten zorgen dat dit eindresultaat bereikt wordt, kunnen niet van tevoren met de hele groep bedacht worden omdat de gegevens verspreid staan over de haltes. (En die oplossing is uit de informatie die voor de kijker beschikbaar is niet te herleiden.) Een van de gegevens is dat Buddy en Rob (uiteindelijk) bij elkaar zitten. Buddy: "Dus Rob en ik zitten zoals op dit bord staat altijd bij elkaar." Rob blijft bij Buddy en denkt dat Buddy de code heeft gekraakt. Rob blijft bij een halte en laat Buddy verder rondjes maken omdat hij het spel beter zou snappen en anderen tips zou kunnen geven.

In de korte montage van beelden van volgende rondes zien we Rob en Buddy zich realiseren dat ze een fout hebben gemaakt. Van Nathans bijdrage aan de opdracht zien of horen we heel weinig. Rob biecht dat de hovercraft waar hij uiteindelijk in zat (lijn 1, had lijn 3 moeten zijn) tot zijn verbazing al naar de haven verdween. Nathan gebaart in lijn 2 dat hij als enige door moet en vaart zo in zijn eentje naar de haven tot ontsteltenis van achterblijvers Leonie en Claes die ook in lijn 2 hadden moeten zitten. Er wordt niets verdiend.

Rob achteraf tegen de groep: "Ik kan mezelf slimmer voordoen maar ik vond het een hele lastige opdracht. Ik ben gewoon Buddy gaan volgen omdat er logica in zat. Want dit klopt, dit is ook wat Buddy heeft meegegeven." Jaike vraagt waarom lijn 2 niet compleet was uiteindelijk. Nathan: "Ik wist helemaal niet meer dat we met die boot zeg maar nu direct naar de finish gingen."Na afloop van de opdracht sluit Rob een stagebondje/slettenbondje met Miljuschka. Rob zegt Johan in de gaten te gaan houden. Mil waarschuwt dat Rob een roze bril op heeft voor Nathan.
« Laatst bewerkt op: 24-02-2020, 13:11:59 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #3 Gepost op: 5-02-2020, 18:22:32 »
3.2 beeldigRik zoekt twee mensen met een scherp oog voor detail en zes mensen met verbeeldingskracht. Rob meldt zich voor verbeeldingskracht. Nathan doet een stapje achteruit. Claes en Miljuschka worden degenen met oog voor detail. Nathan, Jaike en Leonie zijn een team en Rob, Buddy en Johan zijn een team.

Leonie herkent meteen het eerste beeld in een van de beschrijvingen. Nathan biecht: "Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat natuurlijk gelijk bij dat eerste beeld een envelop is met geld erin. Want we hebben nog zoveel beelden te gaan. Pff... Dat is wel een zware call hoor als je deze pakt." Leonie besluit dat de beschrijving klopt maar Nathan en Jaike gaan niet meteen akkoord. Leonie wil verderop beelden bekijken maar Nathan herinnert haar aan de regel dat je niet door (en terug) mag. We zien Nathan de envelop pakken. (Dit blijkt later 500 euro te zijn.) Jaike laat Nathan tegen Johan zeggen dat hij op moet houden over het beeld met het boek. Nathan: "Even stoppen nu met saboteren. Wij hebben die foto al gevonden. Door naar de volgende drie." Nathan wijst verkeerde "slakjes" aan: "Dit zouden ze kunnen zijn". We zien een montage en biecht van Nathan die van de locatie geniet. Als de tijd  bijna om is pakt Nathan een foute envelop behorend bij "reliëf". (Dit blijkt later -50 euro te zijn.) Maar de regel zoals Miljuschka die in een biecht uitlegde was dan ook: "je MOEST vier enveloppen mee terugnemen naar de finish".

Rob stelt voor om bij elkaar te blijven. Rob en Buddy zien dat ze niet bij de juiste "slakjes" staan. Miljuschka (over andere "slakjes"): "Tweede van onder aan de rechterkant, loopt daar een naad doorheen?" Dit is zo, maar het is niet het juiste beeld. Gezamenlijk besluiten ze de envelop te pakken, Rob pakt 'm. (Dit blijkt later -250 euro te zijn.) Bij het juiste "boos kijkende beeld" pakken ze de envelop. Rob speelt hier een rol in. Bij de beschrijving van Johan gebaart hij "dit moet 'm zijn" en zegt hij: "alle drie mee eens?" Rob pakt de envelop. (Dit blijkt later 400 euro te zijn.) NB: Bij het inleveren lijkt de envelop open te zijn geweest. Heeft Rob als Mol kans gezien om geld uit de envelop te halen?

Team Nathan: -50 en 500 = 450 euro.
Team Rob: 400 en -250 = 150 euro.
In totaal wordt er dus 600 euro verdiend.In de bus vraagt Claes of er een nieuwe penningmeester moet komen. Nathan neemt die taak op zich.

3.3 theepotNathan neemt het initiatief in het vormen van een duo met Buddy. Nathan onthoudt een deel van zijn Chinese tekens als "een acht met een cowboyhoed". Buddy stelt voor om in een winkeltje naar de tekens van de collega-verkopers te vragen. Nathan: "Probeer één keer maar we kunnen niet elk winkeltje binnen stappen." Nathan biecht dat hij vond dat Buddy wat vertraagde. Nathan en Buddy vinden Nathans tekens op de gevel. Ze lijken het gelijktijdig te zien maar Nathan rent voorop. Ze spreken de verkoopster aan en kijken zoekend om zich heen. De mevrouw wijst het juiste kannetje aan. Buddy: "Deze?" Nathan: "Nee, dat is 'm zeker niet toch?" Nathan stelt voor een potje uit de koffer te halen om (de kleur) te vergelijken, Buddy gaat akkoord. Ze rennen naar de koffer waar Johan het geen goed idee zegt te vinden. Ze nemen een potje én Johan én Miljuschka mee naar het winkeltje. Nathan besluit Johan en Mil (die verder klaar zijn) te laten zoeken en samen met Buddy naar het volgende serviesstuk te gaan zoeken. Dit vinden ze. Er wordt niet getoond wie de tekens op de gevel herkent en het lijkt erop dat de verkoopster ze minstens in de juiste richting laat zoeken. (Het slot van de opdracht volgt hieronder.)

Rob en Leonie vormen een duo. Volgens een biecht van Leonie op initiatief van Rob. Leonie: "En ik vond het prima om met Rob op pad te gaan want Rob kan je heel makkelijk op het verkeerde been zetten. Want die trapt echt overal in. Die heb je echt zo ontspoord." Leonie vindt haar Chinese tekens op de gevel. Een jongetje wijst ze haar aan. Leonie tegen Rob: "Ja! Wel! (lacht)" Rob: "Welke zie je?" Leonie: "Dus je moet mensen vragen." Rob: "We moeten netjes blijven." Ze worden in het winkeltje direct naar het kopje geleid. Leonie stelt voor dat zij het naar de koffer brengt. Leonie biecht: "Ik deed het ook een beetje om Rob zenuwachtig te maken, dus dat ik bij hem weg zou gaan." Leonie tegen Rob: "En betrek mensen erbij hè." We zien Rob mensen aanspreken die hem niet begrijpen. Leonie en Rob vinden samen ook Robs tekens op de gevel. We zien Leonie ze herkennen (met beide kaartjes met tekens in haar hand). Ze worden weer makkelijk naar het juiste (identieke) kopje geleid wat Leonie aan het twijfelen brengt. De verkoper maakt duidelijk dat ze het goede hebben en weer weg mogen.
« Laatst bewerkt op: 5-03-2020, 07:53:17 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #4 Gepost op: 5-02-2020, 18:22:41 »
Terug bij de winkel met het kannetje waar ook Leonie en Rob aankomen wijst de verkoopster het weer aan. Johan besluit het mee te nemen. Leonie, Miljuschka en Jaike zijn tegen. Rob bekijkt het kannetje maar zijn mening horen we eerst niet. Leonie: "Miljusch, jij weet de kleur aquamarijn." Rob: "Dat is het niet hè?" Niemand lijkt het eens maar toch laten ze Johan het kannetje kiezen. Nathan en Buddy staan bij het koffertje en moedigen Johan aan om snel door te rennen. In de laatste seconde weet Johan het kannetje in de koffer te zetten. Nathan: "Hij lijkt erop man!" (Terwijl Nathan eerst een andere mening toegedaan was.)Rik stelt de kandidaten voor het dilemma: de verdiende 1500 euro houden of kiezen voor de onbekende waarde van het servies? (2700 euro)

Nathan en Rob tijdens de discussie:

Rob: "Mag ik even wat voorstellen? Wat als dit nou een hele zeldzame is? De duurste die hier in de straat te vinden is?" Leonie en Mil vinden dat het duur aanvoelde. Rob: "Ik heb dat ook." Claes: "Dit is gambling. Dat is de kwestie: moeten we gamblen?" Nathan: "Ja, het is gokken. 1500 pakken." Rob: "Zullen we gewoon handen omhoog?" Mil: "Wie zegt: we houden het geld?" Nathan: "Ik." Wat Rob doet zien we niet. Mil zegt dat ze de gok moeten wagen, Jaike ook. Nathan, Claes, Buddy zijn voor 1500 houden. Volgens Johans biecht is hij dat ook. Omdat er geen meerderheid lijkt te zijn zouden Rob en Leonie voor gokken moeten zijn, wat klopt met dat ze het servies duur vonden aanvoelen. Mil: "We gaan het gokje wagens volgens mij, toch?" Hierop zien we (na een knip) penningmeester Nathan de knoop doorhakken en voor 1500 euro kiezen. Er wordt dus 1500 euro verdiend in plaats van 2700.

Nathan biecht: "Er moest een keuze gemaakt worden dus dan doe ik dat gewoon." In extra beeldmateriaal werpt Johan na de executie op dat het servies veel waard was. Nathan wil er niet meer over praten. Rob: "Ik ben blij dat je een keuze hebt gemaakt. Alleen ik zag hem wel. Het is China hè, gokland."

misleid

4.1 porseleinen kamerIn de discussie wie er eerst en laatst gaat zegt Rob dat hij Buddy als een hele sportieve jongen ziet. Buddy wordt gekozen om als laatste te gaan.

Nadat het eerste duo geweest is legt Claes uit dat 450 het hoogste bedrag is om uit te kiezen. Nathan en Leonie gaan als twee duo. Miljuschka: "En dan moeten jullie de dure pakken." Nathan: "We moeten die van 450 pakken?" Buddy geeft Nathan een high five: "450 hè, dat kan jij." Nathan kan kiezen tussen 450, 250 en 150 en kiest voor 250. Nathan biecht dat hij de 450 liet liggen voor Buddy. Maar Buddy zou als laatste voor 750 spelen. Nathan gaat vlot en zonder vazen om te gooien door het parcours heen en verdient zo 250 euro voor de pot. Op het kruispunt vraagt Leonie: "Heb jij ook de 250?" Nathan: "Ja. Hadden we afgesproken." Achteraf baalt Nathan: "Ik had die 450 moeten pakken." (Ook Leonie legt het parcours foutloos af.)

Rob en Miljuschka gaan als derde duo. Rob: "Mil, all-in." Ze kiezen voor 450. Rob gooit drie vazen om en klaagt daarbij over zijn hoed en tuinbroek. Hij verdient 450 euro - (3x75 euro) = 225 euro voor de pot. (Miljuschka legt het parcours foutloos af.)

Als Buddy klaarstaat om met de moeilijkste stok het parcours in te gaan kijkt de groep toe. Rob (terwijl Buddy het nog niet hoort/er nog niet is): "Moeten we Buddy coachen of ons mond houden?" Nathan: "Mond houden man." Claes: "Ja, dat denk ik ook." Rob (terwijl Buddy er wel is): "Kom op Buddy, succes!" Buddy: "O, jullie zijn er ook echt!" Johan: "Ja, maar verder zijn we stil." Nathan (serieus): "Focus!" Buddy biecht dat de druk ineens tien keer hoger werd. Uiteindelijk gooit Buddy maar drie vazen om. Nathan vliegt hem als eerste om de nek, gevolgd door Rob. Er wordt in totaal (naar boven afgerond) 2330 van de maximaal te verdienen 2850 euro verdiend.Aan de eettafel vraagt Leonie aan penningmeester Nathan hoeveel geld er in de pot zit. Nathan: "Geef me effe de ruimte jongens om dat effe... Ergens in de 6000 of zo." Het is precies 6000 euro. Rob biecht dat hij Claes en Nathan vertrouwt en dat hij hen heeft laten weten dat hij nog een zwarte vrijstelling in zijn bezit heeft.
« Laatst bewerkt op: 24-02-2020, 14:22:21 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #5 Gepost op: 5-02-2020, 18:22:47 »
4.2 verkeer(d)Omdat Nathan de penningmeester is mag hij van Rik de groepsverdeling maken. Rob zegt dat het niet verstandig is om hem te laten rijden als het geen automaat is. Nathan wijst Rob en Johan aan als verkeersregelaars, Miljuschka als chauffeur van de pendelwagen en de rest als gewone chauffeurs.

We zien verkeersregelaar Rob een keer informatie verkeerd doorgeven. (Dit is ook behandeld in MolTalk.) Rob geeft door: "Hong Kong/Filipijnen, Kees Tol Weg, dan komt Noord-Ierland/Jordanië, Susan Visser Straat, P3." Maar op het kaartje dat eerder te zien was staat: Noord-Ierland/Jordanië, Kees Tol Weg, Hong Kong/Filipijnen, Susan Visser Straat, P3.

Nathan, Buddy en Leonie moeten wachten op instructies van Rob en Johan. Leonie biecht dat het lang duurde en dat ze geen idee had waarom. Wanneer Nathan voor een tweede keer Rob naar het Thomas Cammaert Plein vraagt, antwoordt Rob dat hij deze net heeft uitgelegd. Rob: "Heb je me niet kunnen horen? Over." Nathan: "Nee, die heb ik niet doorgekregen." Rob: "Rob voor de Mol: wil je alsjeblieft met je dikke duim van het knopje afblijven? Over."

Nathan biecht dat hij keurig netjes door de juiste straten heeft gereden en parkeerde. Nathan: "Het was rustig over de porto en dat was wel het moment voor mij om misschien even de groep aan te spreken en te zeggen dat ik heel erg trots op ze was." Nathan door de porto: "Jongens, het begint met een T en het eindigt op ROTS. Ik ben heel trots." Nathan biecht dat het lekker ging en grapt dat hij het leuk vond om veel landen te zien. Eerder zagen we al een biecht van Nathan waarin hij grapte dat hij tussen de straatnamen van oud-mollen ook die van Buddy tegenkwam. Ook Rob biecht dat hij het best wel goed vond gaan. Nathan biecht dat hij auto vier (en Buddy auto drie) parkeerde en vraagt via de porto aan Rob of ze al een vreugdedansje mogen maken. Rob: "Ga je gang." Nathan en Buddy dansen.

Uiteindelijk worden er 9 van de 10 auto's geparkeerd waarvan 7 op de goede plek staan en de juiste wegen hebben bereden. Toch levert dit slechts 320 euro voor de pot op van de maximaal te verdienen 2560 euro. Dit vanwege de telling dat de eerste auto 5 euro oplevert en daarna elke volgende auto steeds het dubbele.In een biecht geeft Nathan een compliment aan de Mol. Nathan: "Maar ik hou je in de gaten!" Aan de eettafel wil Rob meer weten over wie er een sleutel heeft teruggehangen. Miljuschka biecht dat ze de naar informatie vissende Rob uit de tent proberen te lokken door Buddy zich verdacht te laten gedragen waarbij zij extra olie op het vuur gooit.

4.3 vrijstellingsrouteZowel Nathan als Rob kiezen voor de groepsvrijstelling. Nathan hoeft er zelfs niet over na te denken. Nathan biecht: "Ik had allang in mijn gedachten: op het moment dat ik een kistje zie met een groepsvrijstelling dan pak ik die. Als ik voor het team kan kiezen in plaats van mijzelf zal ik altijd voor het team kiezen. En hé, het was een makkie. Het eerste kistje ging open en daar zag ik 'm liggen. Het ligt gewoon in mijn natuur om altijd te kiezen voor een team. Ik heb ook altijd gekozen voor een team. Ik dacht als we als team nu besluiten om allemaal door te gaan dan hebben we allemaal vreugde daarvan."

Uiteindelijk kiezen vier kandidaten voor de groepsvrijstelling en is iedereen door. Leonie en Buddy of Claes pakken 500 euro, Johan pakt een joker. Er wordt 1000 euro verdiend.
« Laatst bewerkt op: 24-02-2020, 13:15:00 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #6 Gepost op: 5-02-2020, 18:22:55 »
aangeraakt

5.1 beeld & geluidNathan begint met de opdracht met de cassettebandjes. Hij moet woorden uit een eerste ingesproken langere tekst gebruiken om een tweede kortere tekst te maken. Hierna zien we Nathan toekijken bij Buddy die met de opdracht met de foto's bezig is die tussen beelden van WIDM 2010 in Japan razendsnel op een laptop voorbijkomen. Buddy: "De eerste foto die voorbijkomt is toch de vingerafdruk?" Nathan: "Eh, doe eens groen. Doe eens patroon... Eh, mensen, noem namen Buddy." De cirkel opent en Nathan en Buddy draaien de rollen om. Nathan: "Wie is deze mevrouw?" Leonie: "Kim Pieterse." Miljuschka gaat naar de opdracht met de cassetebandjes. Mil: "Nathan, wat moet ik bij die van jou doen?" Nathan: "Rechts zie je een tekst. Je moet woorden halen uit 1 en dan moet je een complete tekst maken bij 2." (Hoe dat moet zegt Nathan niet.) Mil: "OK, en hoe ver was je?" Nathan: "Eh, niet ver."

We zien Nathan met de televisies bezig. Vervolgens zien we Nathan bij de dia's en vraagt hij hulp aan Leonie. Nathan is bezig met de projector, buigt voorover en wordt geraakt door een laserstraal. Hij is af. Nathan biecht: "Nou, zoals je mij kent ben ik natuurlijk heel fanatiek bezig met die dia's. Leg ik gewoon uit het spel. Doordat ik een laser aanraak. Je gelooft het toch niet?"

Al met al zien we Nathan geen concrete bijdrage leveren aan een van de deelopdrachten.

Rob begint met het spelen van Super Mario. Rob biecht: "Het was voor mij een makkie. Dit snap ik, dit heb ik gespeeld, ik weet hoe dit werkt." We horen Rob oplezen: "Zorg dat je aan het einde van de opdracht in eh (of 'de') derde level zit. Bij game over kun je opnieuw proberen. Je kunt het spel altijd op pauze zetten." Rob merkt op dat hij uit de cirkel moet en laat Miljuschka erin. Hij blijft bij haar staan en geeft wat instructies. Rob zegt dat hij niet met het in elkaar zetten van het diascherm aan de gang wil. Rob: "Dit wil ik niet doen. Ik heb dit met Leonie gedaan, dat ga ik nooit meer doen." (Rob doelt op de constructie die hij en Leonie in opdracht 1.3 maakten.) Omdat Rob weigert moet Leonie het in elkaar zetten van het diascherm van Johan overnemen. Johan wijst om Leonie instructies te geven en Rob ziet toe hoe Johan geraakt wordt door een laserstraal en af is. (Rob lijkt hem nog tegen te willen houden maar is te laat.) Rob waarschuwt Claes op tijd dat zijn cirkel opent.

Rob neemt Super Mario weer van Miljuschka over. Rob: "Je bent wel ver, Mil!" Rob: "Ik heb Yoshi." Mil is bezig met de cassettebandjes en vraagt aan Rob hoe ze moet opnemen. Rob helpt haar hierbij. Rob loopt naar Buddy toe die om hulp vraagt met de diaprojector. Buddy doet een dia er gespiegeld in. Rob: "Huh?" Buddy probeert een som te maken en zegt dat hij het gevoel heeft dat er een getal (dia) weg is gehaald. Claes moet uit zijn cirkel van de cassette-opdracht en Rob neemt het van hem over. We zien een shot van Rob die een draad knipt bij de opdracht "radio in elkaar zetten". Leonie speelt Mario en vraagt Rob welk level ze waren. Rob zegt dat ze gewoon in die derde moet blijven. Rob: "Het gaat er niet om of je hem haalt. De opdracht is: blijf in de derde level. Je moet gewoon in leven blijven." (NB: Rob heeft het spel dus niet in level 3 op pauze gezet en zegt ook niet tegen Leonie dat ze dit kan doen.) Terwijl Rob dit - omgedraaid op zijn stoel - tegen Leonie zegt, merkt Buddy op dat Rob uit zijn cirkel moet. Hij wisselt op tijd. Rob: "Dank je wel, Buddy."

Rob gaat met de opdracht met de foto's aan de slag en biecht dat hij de anderen steeds over een presentator hoorde maar ziet dat de eerste vraag niet WIE zie je op de eerste foto maar WAT zie je op de eerste foto is. Rob vult windmolen in en dat is goed. Hij roept dat hij de eerste vraag goed heeft, Claes reageert verbaasd. Ook de tweede vraag (Melkmeisje) en derde vraag (rode stoel) beantwoordt Rob goed. "Hoeveel messen zie je op de laatste foto?" zien we Rob niet meer beantwoorden. We horen hem wel iets als "four" zeggen. Het goede antwoord was vier. Net voor de tijd om is zegt ook Leonie dat er een dia mist. Rob is dan met de televisies bezig.

Uiteindelijk levert alleen het spelen van Super Mario 250 euro voor de pot op. Aan deze deelopdracht lijkt Rob een goede bijdrage te hebben geleverd.
« Laatst bewerkt op: 24-02-2020, 13:15:25 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #7 Gepost op: 5-02-2020, 18:23:01 »
5.2 lettergreepDe kandidaten vormen drie teams. Nathan en Johan worden een duo op initiatief van Johan (die aan het eind van de aflevering af zou vallen). Rob kijkt zoekend om zich heen en sluit zich aan bij Claes en Leonie die elkaar al gevonden hadden. Het derde team is Buddy en Miljuschka.

We zien Nathan de weg vrijmaken voor Johan die fietst en hem waarschuwen voor een klein hondje. Nathan biecht dat ze een goede tactiek hadden, namelijk geen tactiek. Gewoon de markt op en goed kijken. Nathan kijkt zoekend om zich heen. Nathan: "Gaat goed, Jo, gaat goed." Johan: "Jij kijkt hè." We zien Johan langzaam door een smal stuk fietsen. Johan biecht: "Dus ik dacht we gaan niet te hard. En Nathan dacht dan ga ik wel heen en weer rennen en dan breng ik wel die letters naar jou toe." Nathan en Rob zijn van positie gewisseld. Ze zien geen letters. Ze spreken mensen aan die hen niet begrijpen. Wanneer Johan weer op de fiets zit en Nathan voor hem wat mensen aan de kant begeleidt ("hete soep!") gaan ze zo het rode vraagteken voorbij. (NB: Net hiervoor, rond minuut 27, is op de achtergrond wanneer Johan fietst ook de letter O te zien.) Met Nathan weer op de fiets zien we de twee nog zoeken maar niets vinden.

Rob en Claes begeleiden Leonie die fietst. Rob stelt voor om de rust te bewaren en als er wat is dan helpen ze. De eerste letter die ze gezamenlijk al snel vinden is de M. Rob en Claes tillen de M van Mol op zijn plaats. Hierna vinden ze ook de O en opnieuw tillen Rob en Claes de letter op zijn plaats. Omdat de L door Mil en Buddy verkeerd op de plek van het vraagteken is gezet, verplaatsen Rob en Claes deze letter naar de juiste positie. Wanneer Claes tegen Leonie zegt dat hij de D gevonden heeft is het trio opgesplist. Leonie roept Rob. Rob en Claes plaatsen de D. Leonie zegt dat ze nog maar tien minuten hebben. Wanneer de aftelklok onder de zes minuten gaat zien we ze ook de letter S plaatsen. Tot slot vindt Claes het rode vraagteken. Met slechts twee seconden over plaatsen Rob en Claes ook het vraagteken op zijn plaats. Rob geeft zijn teamgenoten een high five.

Uiteindelijk mist alleen de W en staat er dus _IEISDEMOL? Nathan en Johan: niks gevonden. Rob, Claes en Leonie: M, O, D, S en ? gevonden. Buddy en Mil: L en E gevonden. Rik zegt nu dat op de plekken van de W, de D en de M geld te vinden is. Maar omdat de W niet gevonden is vervalt dat bedrag. Alleen de teams die letters hebben gevonden krijgen 10 minuten om naar het geld te zoeken. Nathan en Johan doen dus niet meer mee. (NB: Buddy en Mil mogen wel meezoeken terwijl de D en M niet door hen gevonden waren.) Claes en Leonie zeggen te weten waar ze moeten zijn maar vinden geen envelop. Alleen Buddy vindt een envelop, volgens hem was dat geluk. Er blijkt 600 euro in te zitten.

Op de hotelkamer zegt Buddy tegen Nathan dat hij Rob voorbij de envelop heeft zien rennen. (Of hij eerlijk is of Rob voor Nathan verdacht wil maken is natuurlijk maar de vraag.)

5.3 lezen & schrijvenDe kandidaten leren hun naam in Chinese tekens te schrijven en ook hoe "is de Mol" er in Chinese tekens uitziet. Rik doet de kandidaten vervolgens een aanbod: of 250 euro in de pot of een wandeling door het park waarbij de naam van de Mol op de waaier van een van de tai-chiënde vrouwen ontdekt zou kunnen worden. (Of duidelijker zoals Rik het tegen Buddy zegt: "op de waaier van een van die vrouwen staat wie de Mol is.")

Rob kiest voor de wandeling in het park. Rob biecht: "Is niet genoeg Rik. Als het 1000 was geweest had ik erover nagedacht." Uiteindelijk concludeert Rob dat hij met de gespotte tekens op de waaiers eigenlijk niks kan. We zien een waaier met "hier is de Mol" met daarbij Rob in beeld. (Zie ook het uitgebreide overzicht van Rat.)

Nathan is de enige die voor 250 euro in de pot kiest. Nathan biecht: "Voordat ik naar Rik stapte heb ik al allemaal scenario's in mijn hoofd gehad. Ik had vrijstellingen in mijn hoofd, ik had geldbedragen in mijn hoofd. Maar wat ik ook zeker dacht - en dat is natuurlijk een utopische gedachte - dat nu in aflevering 5 ik even de Mol ga ontmaskeren. Dat is natuurlijk veel te makkelijk, dat gaat niet gebeuren." Nathan achteraf tegen de groep: "Ik wilde gewoon iets goedmaken na gisteren." De groep reageert vertederd.
« Laatst bewerkt op: 24-02-2020, 13:15:49 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #8 Gepost op: 5-02-2020, 18:23:08 »
voor geen meter

6.1 voice molDe 20 minuten gaan in nadat de kandidaten de eerste telefoon cadeau hebben gekregen. (Afstand: 1 meter.) Op zoek naar de tweede telefoon gaan Nathan, Buddy en Miljuschka naar rechts en Rob en Leonie naar links. Mil hoort de tweede telefoon. Nathan vindt de telefoon. Buddy loopt naar Nathan toe met het meetlint dat Claes bij de eerste telefoon vasthoudt. Buddy: "Het komt precies op 69 uit." Nathan: "Weet je het zeker, hij lag hier (hij wijst een centimeter of 40 verder) hè." Mil: "Weet je zeker dat het niet 70 is?" Buddy en Mil besluiten dat het 70 is. Mil biecht dat ze weet dat een telefoonnummer in China met 170 begint. Dit klopt.

Nathan is de derde telefoon op het spoor. Rob neemt de positie van Buddy bij de tweede telefoon over. Dit lijkt de niet naar 70 meter gecorrigeerde plek te zijn. Buddy rent met het meetlint naar Nathan. De aftelklok gaat onder de tien minuten. Nathan vindt de derde telefoon. Nathan en Buddy lijken samen te bepalen dat de afstand 91 meter is. Buddy roept het door. De 91 meter blijkt uiteindelijk 90 te moeten zijn. Hier gaat het dus mis.

Leonie vindt de vierde telefoon en Buddy loopt naar haar toe. Ze meten 37 meter. Dit klopt. Claes vindt de vijfde telefoon. De klok loopt onder de vijf minuten. Nathan en Rob zijn de zesde (laatste) telefoon op het spoor. Nathan vindt 'm. Buddy meet 65 meter tot de vijfde telefoon. Dit klopt. Nathan (met de zesde telefoon) moedigt aan om op de tijd te letten. Nathan, Rob en Claes meten 18 meter als laatste afstand. Dit klopt. Claes biecht dat het tussen 17 en 18 zat en dat ze 18 besloten.

Het nummer is nu compleet en Claes belt als eerste mislukte poging: 17091376518.
Claes wil het laatste nummer veranderen (en Rob is het eens) en belt als tweede mislukte poging: 1709137617.
Buddy stelt als derde poging voor: (170)9136... - Rob kijkt mee met wat Claes intoetst en grijpt in: "36. Je doet 63." - ...6518. Opnieuw fout.
Als laatste mislukte poging stellen Rob en Leonie voor: 17091376516.

Het juiste telefoonnummer was: 17090376518. 91 had 90 moeten zijn. Er wordt niets verdiend.

Nathan biecht dat hij toch trots is op de ploeg en glundert dat ze zelfs een compliment van Rik kregen. Leonie vraagt bij de nabespreking van de opdracht wie 91 gemeten had. Buddy: "Wij (wijst naar Nathan) want het was het tweede getal." Mil vraagt door en Buddy zegt dat Rob op de oude plek stond en Buddy op de nieuwe. Nathan: "En ik ben alleen maar gaan zoeken, ik ben alleen maar wezen zoeken."

6.2 vak werkEen mooi overzicht gemaakt door Vl4d van alle wissels die de kandidaten in het kwartier speeltijd maken vind je hier.

Nathan:

 • Wisselt zes keer en verandert nergens van waarde. In MolTalk en in de officiële podcast is uitgelegd hoe dit zit: Nathan zou als penningmeester altijd tien euro waard zijn. Als hij uiteindelijk zou cashen zou er van de maximale 2510 euro (met iedereen in het goede vak) tien euro afgaan en 2500 euro verdiend worden.
 • Houdt het tempo erin door "beslis, beslis!" te roepen.
 • Laat zijn groep bijna in botsing komen met die van Buddy.
 • Biecht dat de tijd doortikte en dat hij met 1040 best tevreden zou zijn.
 • Zegt meermaals dat het niet uitmaakt wie gaat cashen en wil de 1040 pakken. "Ik cash wel gewoon." Dit zou 1040 - 10 = 1030 voor de pot hebben opgeleverd. De groep gaat niet akkoord.
« Laatst bewerkt op: 8-03-2020, 10:58:24 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #9 Gepost op: 5-02-2020, 18:23:16 »
Rob:

 • Wacht het langst met wisselen; hij doet dit pas bij wissel 6.
 • Wil de tweede wissel terugdraaien wanneer blijkt dat er van 550 euro naar 60 euro gegaan wordt. Dit wordt niet gedaan.
 • Wisselt met Claes en de waarde stijgt van 550 naar 1040 euro. Dit is omdat Claes goed komt te staan. Rob (staat nog steeds fout) denkt dat het komt omdat hij goed staat in vak 6.
 • Laat zich overrulen door Miljuschka wanneer hij terug wil wisselen na een wissel waarbij het bedrag daalde.
 • Wijst en zegt dat hij ergens 1000 waard was.
 • Laat zijn groep bijna in botsing komen met die van Buddy.
 • Staat in vak 5 en antwoordt Nathan in vak 6 dat dit de 1040-situatie was. (Rob: "Dat was toch dit? Wij wel toch?") Dit klopt niet: in de eerste 1040-situatie stond Rob in vak 6. Bij de tweede in vak 3. (De nieuwe situatie levert ook 1040 op omdat Claes en Mil goed staan.)
 • Stelt voor om te cashen terwijl hij fout staat. Het bedrag zou dan van 1040 naar 1030 euro gaan.
 • Wijst wanneer Nathan wil cashen (waarschijnlijk) naar Mil en zegt "ik denk dat jij het minste waard bent" nadat Mil heeft gevraagd wie gaat cashen. Omdat Mil goed staat zou het bedrag van 1040 naar 540 euro gaan als Mil zou cashen. (NB: Het wordt gesuggereerd dat Rob naar Mil wijst maar of het echt zo is, is onduidelijk.)

Uiteindelijk zijn Mil, Leonie, Claes en Nathan er voor dat Leonie gaat cashen. (Of Rob ook voor is, is onduidelijk. Rob horen we nog zeggen: "Maar Leo, dan ben jij-"...) Leonie casht en omdat zij fout stond gaat het bedrag dat verdiend wordt van 1040 naar 1030 euro.

6.3 alles kennersRik legt uit dat de kandidaten een voor een het dorp in gaan om in vijf minuten in kaart te brengen waar welke envelop ligt. Alleen de laatste kandidaat mag enveloppen met geld proberen mee te nemen. De verkenners mogen kokers met zand meenemen voor een zandloper die bepaalt hoelang de laatste persoon de tijd heeft om enveloppen mee te nemen. Waar het geld in zit vertelt Rik pas later.

Rob: "Wie is er goed in omschrijven, wie is er goed in zoeken?" Claes zegt dat de laatste ruimtelijk inzicht moet hebben, Miljuschka zegt snelheid. Leonie vraagt wie ze op de sleutelpositie willen zetten. Mil zegt Nathan en Leonie en Claes sluiten zich hierbij aan. Nathan vindt het goed. Rob: "OK, cool. Dan wil ik wel als een van de eersten omschrijven en eh zand halen." Rob gaat als eerste het dorp in.

Forumlid sejdisejdi heeft de hele opdracht en alle routes nauwgezet uitgeplozen, zie hier. Ook Rat heeft een mooie kaart gemaakt, zie hier.

Rob:

 • Komt terug met nog maar vier seconden over.
 • Neemt geen kokers met zand mee. Mil: "Je hebt geen zand gezien?" Rob: "Ik heb wel zand gezien."
 • Loopt in eerste instantie goed en vindt Heinz. Zijn beschrijving klopt met waar de envelop behorende bij Heinz uiteindelijk gepakt wordt en hij benoemt bijna elke envelop op zijn pad.
 • Is op een plek te zien waarvan we hem geen beschrijvingen zien/horen doorgeven. Er wordt ook niets van op de kaart getekend.
Uiteindelijk worden er enveloppen gepakt waar Heinz en Rat zouden moeten hebben gehangen. In een van de enveloppen zit 300 euro, in de andere zit -500 euro.

 • Mogelijke molactie van Rob: het verplaatsen van Heinz of Rat en eventueel andere namen die geld op zouden kunnen leveren en daarna de (nieuwe) locaties goed doorgeven zodat er op een "goede" locatie een verkeerde envelop gepakt is.
« Laatst bewerkt op: 8-03-2020, 10:59:43 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #10 Gepost op: 5-02-2020, 18:23:24 »
Rik vertelt dat Nathan de enveloppen mag ophalen die liggen op de plekken waar eerst de kaartjes waren van: Rat, Heinz, vriendlief, Daisy, Lukie4. Buddy geeft Nathan instructies hoe Heinz en Rat te vinden. Buddy: "En dan is het terugkomen want we weten de rest niet. Of hebben we de andere gezien?" Mil en Claes noemen Daisy. Rob: "Daisy moeten we ook voor gaan. Ik vind het zonde als we..." Leonie had Daisy gezien maar is onzeker waar en biecht dat ze de gok niet durft te nemen.

Nathan:

 • Komt aan bij waar Heinz gehangen zou moeten hebben. Nathan: "That's the one and only, ik haal 'm er nu af."
 • Komt aan bij waar Rat gehangen zou moeten hebben. Nathan: "Ik sta bij het kraantje. Ik heb hier drie brieven voor me." Buddy geeft door dat links van de ingang op ooghoogte een envelop is. Nathan: "Iets lager, ongeveer op bicepshoogte." Buddy: "Ja, dat is voor mij op ooghoogte. Dus die kan je meenemen, dat is als het goed is Rat. Die kun je terugbrengen, dan hebben we in elk geval de twee die we zeker weten."
 • Brengt de enveloppen behorende bij Heinz en Rat op tijd binnen. In een van de enveloppen zit 300 euro, in de andere zit -500 euro.
Rob: "Laat hem nog eentje meenemen."

Nathan komt terug bij de groep en er zit nog zand in de zandloper. Buddy: "Rob wil dat je nog eentje pakt." Nathan: "Nee joh. Moet ik er nog eentje pakken?" Claes is tegen omdat de kans dat je een goede envelop pakt heel klein is. Leonie (die Daisy gezien had) is ook tegen. Rob: "Dan zijn we cool, dan zijn we cool."

 • Mogelijke molactie van Nathan: in beeld de juiste enveloppen behorende bij Heinz en Rat pakken en buiten beeld (een envelop met) mingeld pakken en dit met (een envelop met) plusgeld verwisselen.

Aanwijzingen dat het bij de envelop behorende bij Heinz fout is gegaan vind je hier.

tegenstander

7.1 kleur rijkBuddy stelt voor dat Nathan gaat noteren. Mil stelt voor dat Buddy gaat noteren omdat hij het meest organisatorisch zou zijn. Nathan gaat akkoord. Rob: "Nou ja, dat zou kunnen..." Buddy wordt gekozen.

We zien/horen Nathan vier keer een combinatie van kleuren doorgeven en Rob één keer. Van één van de combinaties die Nathan doorgeeft is duidelijk dat het een juiste is, maar het is geen relevante.

Rob geeft door dat hij bang is dat ze heel veel dezelfde auto's aan het doen zijn en stelt voor daar iets op te verzinnen. Nathan biecht dat ze hoopten dat Buddy van de hele soep aan informatie wel een toverdrank zou maken. Rob vraagt over de porto of Nathan oplet op de auto's die hem voorbij rijden. Nathan: "Doe ik zeker." Rob: "Nathan, je bent een topper." Rob vraagt over de porto aan Buddy hoeveel auto's hij heeft. Buddy antwoordt dat hij er heel veel heeft en verbanden probeert te zoeken. Hij zet zijn porto uit om dit rustig te kunnen doen.

Leonie stelt voor om het aantal auto's te tellen. Rob reageert afhoudend dat dat wat moeilijk is omdat ze rondjes rijden. Aan het eind van de opdracht wordt de sfeer wat lacherig. Miljuschka (die biechtte dat ze geen idee had wat de bedoeling van de opdracht was) geeft door dat een auto een poepkleur heeft. Nathan over de porto: "Dat ligt eraan wat je gegeten hebt hè." Rob tegen Nathan: "Heb je deze doorgegeven?" Nathan (lacht): "Nee." Rob: "Waarom niet?!" Nathan (lacht): "Kan jij toch doen?"

Rik stelt Buddy de volgende drie vragen. Elk goed antwoord levert 500 euro op.

 • Hoeveel rode wagentjes reden er door de fabriek? Buddy pakt zijn aantekeningen erbij en telt dat er zeven kleuren waren en rekent aarzelend "7 x 3 x 3". Rob rekent mee: "21, 63." Rik vraagt om een antwoord en Buddy zegt 63. "Nee, sorry, 27." Fout. Het goede antwoord is zeven.
 • Hoeveel wagens hadden het woord rood achterop? Rob: "Dat moeten we hebben." Buddy zegt zeven. Fout. Het goede antwoord is drie.
 • Hoeveel wagens hadden een woord in het rood achterop? Buddy richting Nathan: "Wat ik heb opgeschreven is zes." Nathan zegt heel zachtjes iets. Rob: "Laten we het gewoon proberen." Buddy zegt zes. Ook dit antwoord is fout. Het goede antwoord is drie.

Er wordt niets verdiend. Miljuschka: "Lekker Bud." Rob neemt het op voor Buddy en zegt dat het zo'n chaos-ding was. Leonie valt hem bij. Rob: "Daarom, dit is niet jouw fout. Jij schrijft op wat je van ons hoort en het is gewoon één chaos geweest."
« Laatst bewerkt op: 8-03-2020, 11:01:11 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #11 Gepost op: 5-02-2020, 18:23:30 »
7.2 mol laserDe Mol schakelt Leonie uit met 2-1 op de teller (-200 euro, +100 euro) en Buddy met 4-1.

Rob zien we als derde in actie. Hij probeert de Mol te misleiden door zijn hoed ergens neer te leggen. Rob roept de namen van de kandidaten: Mil, Nathan, Buddy, Leo. Rob biecht: "Ik verwacht natuurlijk niet echt antwoord maar misschien helpt het." Ook pakt en gooit Rob een plastic flesje ter afleiding. Rob schakelt de Mol uit terwijl hij 2-1 achter staat. Rob biecht: "One Mole down. Over. *maakt portogeluidje*"

De Mol schakelt Miljuschka uit met 2-1 op de teller.

Nathan zien we als laatste in actie. Nathan biecht: "Mijn tactiek was heel duidelijk, heel helder. Aanvallen is de beste verdediging want als ik word geraakt is het klaar." Zodra Nathan de Mol in het vizier heeft, richt hij zich alleen nog maar op de Mol. Nathan schakelt de Mol uit en wint met 2-0. Hij realiseert zich dat hij meer targets had moeten schieten om meer geld te verdienen alvorens de Mol uit te schakelen. Alleen bij Nathan heeft de Mol geen targets kunnen raken.

Rik zegt dat wat de Mol verdiend heeft verrekend zal worden in aflevering 10. Miljuschka biecht dat wat de Mol verdiend of verspild heeft eraf gaat of erbij komt. "Die telt niet mee." Nathan zegt tegen de groep dat het een duur spelletje was en dat hij toen hij de Mol zag vol voor de Mol is gegaan. Rob zegt dat hij wel wat ingeleverd heeft maar de Mol wel heeft afgeschoten.

7.3 scherp stellenRik vraagt naar de volgende 15 foto's:

 • 4 Chinezen op een terras in een traditionele jurk uit de Han-dynastie met Buddy en Miljuschka
 • 3 Chinezen met een stropdas en Nathan
 • 4 Chinezen met post-its met Rob en Leonie
 • 3 Chinezen met een fototoestel
 • 4 Chinezen met een humburger
 • 3 Chinezen met een geborduurd petje
 • 4 Chinezen met een porceleinen bord met een bloem erop
 • 3 Chinezen door een luik op de tweede verdieping met Leonie en Buddy
 • 4 Chinezen rondom een gitaar met Rob
 • 3 Chinezen met bamboe
 • 4 Chinezen met een grote koperen boeddha bovenaan een trap
 • 3 Chinezen die proosten met rijstwijn en Miljuschka en Nathan
 • 4 Chinezen met een knuffel die ze uit een grijpmachine hebben gehaald
 • 3 Chinezen die met jullie allemaal een softijsje eten
 • 2 Chinezen met een schilderij van Monet
Elke goede foto levert 100 euro op. Ze krijgen 20 minuten de tijd.

Nathan neemt het voortouw in het nemen van een foto met 3 Chinezen met een fototoestel. De vijf kandidaten staan er zelf ook op. Waarschijnlijk is dit een van de uiteindelijk vier goede foto's die 100 euro oplevert.

Nathan weet niet wat post-its zijn. Leonie vindt ze en plakt ze op drie Chinezen. Rob (maakt de foto) en Leonie gaan met de drie beplakte Chinezen op de foto. Nathan blijft (zoals de opdracht was) buiten beeld. De foto is fout want er hadden vier Chinezen op moeten staan.

De drie lopen verder. Leonie: "Jij (Nathan) met stropdassen." Nathan: "Vier mensen met porceleinen borden met een bloem in het midden." (Later zou Nathan drie Chinezen op de foto zetten.) Rob: "Ik had bamboe. Vier mensen met bamboe?" Leonie: "Weet ik niet, dat moet jij onthouden." (Later zou Rob vergeten dat er mensen op de foto moeten.) Rob: "Ik moet een boeddhabeeld, daar moeten vier mensen bij staan." (Later zou Rob twee Chinezen bij het beeld op de foto zetten.)
« Laatst bewerkt op: 8-03-2020, 12:32:30 door Heinz »

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #12 Gepost op: 5-02-2020, 18:27:23 »
De kandidaten verzamelen om nieuwe teams samen te stellen. Buddy vraagt wie de opdracht met het luik moest onthouden. Nathan: "Ja, volgens mij ik..." Mil: "Denk er even over na Nathan. We hebben totaal geen tijdsdruk..." Nathan: "Haal gewoon drie Chinezen en ga in dat luik staan." (Goed.) Mil: "Drie?! Waren het er niet vier?" (Buddy en Leonie slagen er uiteindelijk in de foto te maken en verdienen 100 euro.)

Nathan zegt nogmaals dat er een opdracht met porceleinen borden is. Samen met Mil en Rob vindt hij een winkeltje met de juiste borden. Rob geeft dit via de porto door en Mil komt erachter dat zij sinds de wissel beide porto's heeft. Rob: "Waarom heb je ze allebei?!" Mil: "Ja daar heb ik toch niet over nagedacht?!" Mil zegt sorry. Rob (lachend): "Mil, wat doe je? Waarom doe je dit?"

Nathan stelt voor vier Chinezen te verzamelen voor het winkeltje met borden. Rob en Mil helpen mee met verzamelen en laten Nathan de foto maken. Mil: "Maar dit zijn veel meer dan vier Chinezen toch?" Op de foto die Nathan maakt staat hij samen met Rob en vaag de borden, maar met maar drie Chinezen. (Fout.)

Mil spot een winkel met rijstwijn. Nathan en Mil maken een goede foto met rijstwijn en verdienen hier 100 euro mee.

Rob spot bamboe en Nathan spot de boeddha bovenaan een trap. Mil probeert Chinezen te verzamelen terwijl Rob een foto van alleen bamboe maakt. Nathan tegen Mil: "Er schijnen geen mensen bij te hoeven." Mil: "Natuurlijk moeten er wel mensen bij!" Rob maakt een foto van vier bamboestokken zonder mensen. Fout. Ook de foto die Rob van de boeddha gemaakt heeft blijkt fout: er staan maar twee Chinezen op.

Met iets meer dan twee minuten op de aftelklok wil Nathan voor de groepsfoto met het softijs gaan. Rob geeft het door via de porto. Op initiatief van Nathan rennen ze naar de afgesproken plek. Maar de foto wordt niet meer gemaakt.

De kandidaten leveren vier goede foto's in en verdienen 400 euro. Waarschijnlijk gaat het om de volgende foto's:

 • 3 Chinezen met een fototoestel (op initiatief van Nathan)
 • 4 Chinezen op een terras in een traditionele jurk uit de Han-dynastie met Buddy en Miljuschka
 • 3 Chinezen die proosten met rijstwijn en Miljuschka en Nathan
 • 3 Chinezen door een luik op de tweede verdieping met Leonie en Buddy (goed onthouden door Nathan)
Goede foto's waar Nathan een rol bij speelde: 3. Goede foto's waar Rob een rol bij speelde: 0.
Foute foto's waar Nathan een rol bij speelde: 2. Foute foto's waar Rob een rol bij speelde: 4.

speciale executieRik: "Het zou jammer zijn om vandaag naar huis gestuurd te worden. Toch, Nathan?" (Nathan: "Zeker.") Uit de officiële podcast blijkt dat deze speciale executie net als dit zinnetje een verwijzing is naar dezelfde speciale executie in aflevering 4 van WIDM 2013. (Toen vroeg Art: "Toch, Zarayda?")

Nathan moet als eerste een kaart trekken. Hij trekt de groene kaart en kiest Miljuschka uit als degene die haar scherm niet hoeft te zien. Nathan biecht: "Ik heb ervoor gekozen heel bewust om het spel heel vertrouwelijk te spelen. Dus ik heb eigenlijk mijn kloppende hart in handen gelegd ook van Rob. Maar er zijn wel momenten geweest dat hij me niet als vol heeft aangezien. En hij keuzes heeft gemaakt in ons bondje die zijn speltactiek hebben bevorderd. En niet de mijne."

Rob moet als derde een kaart trekken. Hij trekt de groene kaart en kiest Leonie uit als degene die haar scherm niet hoeft te zien. Rob biecht: "Ik heb eigenlijk Leonie vanaf het begin al verdacht gevonden. Ja, grote kans dat zij de Mol is. Als haar bond of haar opening tot bond met mij oprecht is dan heb ik ruimte om haar wat beter te leren kennen."

Leonie trekt de groene kaart en laat deze aan Rob zien. Leonie biecht: "Als iemand mij een groene kaart geeft (...) ben ik echt niet zo'n trut dat ik dan niet Rob die kaart teruggeef."

Buddy trekt als laatste de rode kaart en moet deze wel aan Nathan laten zien. Nathan krijgt zijn scherm te zien, krijgt groen en is net als iedereen door.

ZIE ZES BERICHTEN HIERONDER VOOR HET VERVOLG
« Laatst bewerkt op: 8-03-2020, 12:44:12 door Heinz »

Offline Blip

 • Forumlid
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #13 Gepost op: 5-02-2020, 18:50:31 »
Wauw, Heinz... ::bravo:: Wat een werk heb je hierin gestopt. Hulde!

En ja, ik denk dat een van beide de mol is. Ik neig het meest naar Rob, hoewel ik vind dat ze elkaar weinig ontlopen. Een van de kleine dingen die me op dit moment voor Rob doen kiezen heeft te maken met hun rol in de hovercraftopdracht. Nathan was daarin nauwelijks in beeld, wat ik vreemd vind voor een mol. Rob daarentegen had een veel opvallendere rol. Hij legde alle verantwoordelijkheid bij Buddy en toen die even de kluts kwijt was, maakte Rob meteen van de gelegenheid gebruik door te opperen dat Buddy beter kon gaan. Rob bleef zelf wel achter want ach, Buddy snapte het zoveel beter en kon de rest dan mooi tips geven.

Achteraf verschool hij zich achter zijn eigen onwetendheid en achter Buddy. Hij vond de opdracht zo ontzettend lastig en had Buddy daarom maar gevolgd. Impliciet gaf hij Buddy hier de schuld van het mislukken van de opdracht.

Rob aanwezig, Nathan opvallend afwezig in deze opdracht.
« Laatst bewerkt op: 5-02-2020, 18:54:53 door Blip »

Offline molE13

 • Forumlid
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #14 Gepost op: 5-02-2020, 19:00:06 »
Top!

Buddy, Claes en Johan zijn het voor mij niet. In volgorde Claes, Johan en Buddy zijn dat in mijn ogen de komende afvallers.

Als de minst opvallende de mol is, dan is het Mil. De aanwijzingen naar haar zijn van die vage hints als sterrenbeelden e.d.

Bij Nathan en Rob gaat het om acties. De vraag is echter: is er sprake van werkelijkheid of montagetrucs? Doen zij dingen echt fout of worden ze verdacht gemaakt. Al dan niet door henzelf in de vorm van nepmollen.

Offline Contraspion

 • Forumlid
 • To betray, you must first belong. Kim Philby
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #15 Gepost op: 5-02-2020, 19:42:55 »
Mooi molduel! Maar ik schiet er geen sikkepit mee op: allebei erg verdacht....  ::regenboog::

Offline FS

 • Forumlid
 • Geslacht: Vrouw
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #16 Gepost op: 5-02-2020, 19:48:33 »
Zit de Mol ertussen?

Wie? 8)

Wat een werk  ::bravo::

Mooi overzicht en ja.. denk dat de mol hier tussen zit  ::jaja::

Offline Saskiaax95

 • Forumlid
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #17 Gepost op: 5-02-2020, 19:51:11 »
Mooi molduel inderdaad Heinz!  ;D Leuk om te lezen, zeker met die plaatjes erbij en het is erg volledig ook.  ::tandpastasmiley::

Ik heb nog 2 kleine aanvullingen:
- Bij Kleurwerk wijst Rob Claes erop dat het knopje niet aanstaat.
- Nathan heeft bij Verkeer(d) niet 4 auto's geparkeerd (in totaal heeft hij er 2 geparkeerd), maar de laatste auto die hij parkeert is de vierde auto die bij P2 geparkeerd was.

Online Heinz

 • Moderator WIDM
 • Forum Moderator
 • *****
 • Proost, Heinz!
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #18 Gepost op: 5-02-2020, 20:02:24 »
VERVOLG OP HIERBOVEN:

doorgeven

8.1 kettingreactiesRik vraagt om drie kandidaten die willen fietsen en twee kandidaten die de weg willen wijzen. Nathan biedt zich als eerste aan om te fietsen. Hoe de discussie verder gaat zien we niet. Na een biecht van Nathan zien we dat Buddy en Leonie zich bij Nathan als fietsers aansluiten. Rob en Miljuschka wijzen hen de weg.

Rob begint met Nathan te bellen, Miljuschka met Leonie. Leonie zegt dat een lange afstand voor haar kan. Later vraagt Mil zich af waarom Rob Nathan de kortste afstand heeft laten fietsen. Mil tegen Rob: "Hoezo heb je hem hierheen gestuurd? Want hij is toch de sporter, hij moet toch het meest ver?" Rob: "Je wilt toch eerst eh sowieso de eerste hebben? Waarom zou je 'm hélemaal deze kant opsturen?" Mil: "Omdat we moeten toch deze sowieso hebben? Ze mogen toch niet allemaal naar hetzelfde punt?" Rob: "Ik wil gewoon zekerheid. Dan hadden we het moeten overleggen. Toch?" Mil: "Ja, dat probeerde ik." Nog later zien we Rob en Mil ook onenigheid hebben over wie verantwoordelijk is voor de communicatie met Buddy. Mil: "Maar Buddy valt wel onder jou toch?" Rob: "Nou ja, ik heb alleen Nathan aan de lijn hè." Mil: "O, maar ik dacht dat jij er twee zou doen en ik één. Alleen Leo." Rob: "OK, maar je hebt toch net Buddy gesproken?" (...) Mil: "Ja, maar jij toch ook?"

Rob en Nathan communiceren goed met elkaar. Rob leidt Nathan naar de oranje fiets waar Nathan zijn blauwe fiets mee omwisselt. Rob overlegt met Mil en leidt Nathan naar de witte fiets door goede aanwijzingen over o.a. een hotel te geven. Onderweg wordt Nathan - net als Buddy en Leonie - staandegehouden door de politie. Ook Buddy komt in de buurt van de witte fiets, maar Mil stuurt hem ervan weg omdat Nathan de witte fiets zal nemen. Nathan bereikt de witte fiets en vraagt aan Rob of hij terug moet naar de rivier of niet. Rob: "Het is een risico, ik zou je binnen willen rijden. Dan hebben we 'm gegarandeerd." De aftelklok loopt onder de tien minuten en we zien Nathan zijn uiterste best doen om hard te fietsen. Nathan weet het water bij het eindpunt te vinden maar pas dankzij Robs instructie om naar de piramides te rijden weet hij waar het precieze eindpunt is.

Met minder dan 30 seconden op de klok arriveert alleen Nathan na twee keer van fiets gewisseld te zijn bij Rob en Mil. Er wordt 250 euro verdiend van de maximaal te behalen 1650.

8.2 je draai vindenDeze opdracht draait niet om geld, maar om een vrijstelling.

Nathan pakt het papiertje met een 1 erop en mag als eerste kiezen of hij zijn antwoord houdt of de tafel draait. Rob biecht dat hij het eerste antwoord wel wist (Lao Tse) maar besloot te kijken hoe het spel precies werkt. Hij schrijft "Rik" als antwoord op. Nathan schrijft wel het goede antwoord op maar biecht dat hij twijfelt en draait de tafel door.

Op vraag 2 (antwoord: de stad van de zwanen) antwoordt Rob "de gouden adelaar". Nathan antwoordt "de paradijsvogel".

Nathan biecht als penningmeester te weten dat het biljet met vlaggen erop dat van 500 euro is. Hij schrijft 100 euro op en dit foute antwoord belandt bij Leonie, zoals Nathan dacht dat zou gebeuren omdat Leonie de tafel tot aan het antwoord van de penningmeester door zou draaien. Rob schrijft 250 euro op. (NB: Voorafgaand aan de opdracht zagen we dat Nathan de pot door anderen liet natellen.)

Vraag 4 is wat het maximaal te winnen bedrag bij de opdracht "verkeer(d)" was. Rob biecht: "Hoeveel hadden jullie kunnen verdienen? Dus ik schreef op: veel meer..." Nathan schrijft 1600 euro op. (Goed was: 2560 euro.)

Hierna volgt een montage van vragen en antwoorden waarbij onduidelijk is wie welk antwoord gaf. We horen nog het grappige antwoord "Duckstad" voorbijkomen. Mogelijk is ook dit antwoord van Rob die we geen enkele keer een goed antwoord zien opschrijven.

Na vraag 10 is het gelijkspel tussen Nathan en Miljuschka en wordt er een extra vraag gesteld. Ook hierna is het gelijkspel. Vraag 12 geeft de doorslag. In welke van de volgende enveloppen lag geen geld: Compuart, Molcrazy, Lukie4? Alleen Mil geeft het goede antwoord en draait de tafel niet door. Ze wint de vrijstelling.

ZIE HET DERDE BERICHT OP DE VOLGENDE PAGINA VOOR HET VERVOLG
« Laatst bewerkt op: 8-03-2020, 12:45:32 door Heinz »

Offline Saskiaax95

 • Forumlid
Re: Molduel: Nathan versus Rob
« Reactie #19 Gepost op: 5-02-2020, 20:16:49 »
Het positieve/grappige/onschuldige rondom Nathan wordt trouwens nóg meer en vaker benadrukt dan ik al dacht. En dat is dan weer heel verdacht.

Ja, eens. Al worden over Rob ook wel dingen gezegd als 'hij is bang om af te vallen' en 'hem houd je zo voor de gek' door de andere kandidaten in biechten, maar ik heb wel het idee dat Rob zichzelf in zijn eigen biechten veel minder framed dan Nathan (daarmee bedoel ik dan dat hij daarin zijn kandidaatse eigenschappen minder benadrukt, in tegenstelling tot meneer 'ik ben een echte teamspeler').  :P