TheorieŽnoverzicht

 


Geen zin om zelf het hele forum door te spitten op zoek naar hints en theorieŽn? Geen probleem! Elke week zorgen we ervoor dat je een selectie aan hints en theorieŽn hier terug kunt vinden in een handig overzicht.

Ga naar:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4
Aflevering 5
Aflevering 6
Aflevering 7
Aflevering 8
Aflevering 9

Aflevering 1

De aflevering heet Verbinding. Als je in opdracht 1 alle locaties van de kisten met elkaar verbindt, kom je uit op de plek waar Nabil en Ranomi in de kist zaten. (x)

De kist van Sarah en Jurre had het groene logo, en groen is de kleur van de mol. (x)

De klok van het stadhuis van Kaapstad staat zowel in de leader als aflevering 1 op exact 12 uur. De 12e letter van het alfabet is de L. Is dit een verwijzing naar het tijdschrift Elle, waar Anke de hoofdredacteur van is? (x)
De uitleg van opdracht 1 werd door Rik verstuurd via WhatsApp om 14:01. De 14e letter van het alfabet is de N, de 1e de A. Zou dit kunnen verwijzen naar Nabil? (x)
Het lied dat in opdracht 2 wordt gezongen bevat een zin die te vertalen is als ďHier sta ik voor jeĒ. Zit de mol misschien bij de zangers en zingt hij hier letterlijk dat hij als mol voor ons staat? (x)

Maar de eerste mogelijke hint was al gevonden bij de bekendmaking van de kandidaten. Daarbij werden de kisten opengemaakt met sleutels met daaraan een sleutelhanger van een geel badeendje. Een ďrubber duckyĒ is een term voor een specifiek type cyberaanval, en kan daarom naar DaniŽl verwijzen als cyberjournalist. Maar het kan natuurlijk ook naar Ranomi verwijzen als zwemster, of zelfs naar Sander die op zijn kandidatenfoto voor een gele achtergrond staat. (x)

Aflevering 2

De titel van de aflevering is Kunstgreep. Betekent dit dat de Mol in de groep met de rekwisieten zat omdat die groep bij het reconstrueren van de foto's letterlijk de "kunst" greep? Dan moeten we de Mol dus zoeken tussen Annick, Jurre, Nabil, Ranomi en Sander. (x)

Wanneer Rik de deelopdracht met de rebus uitlegt liggen er de letters M L achter hem met daarnaast een trap waarin je de letter A zou kunnen lezen. (Eerder werden de letters in beeld gebracht waarbij het woord M O L gevormd werd.) Een mogelijke hint naar Annick of Anke dus. (x)
In zijn programma Mollenstreken legt Lavezzi een verband tussen het waarschuwingsbord in de staalfabriek "PASOP bewegende masjinerie" waar een afbeelding van een krokodil bij staat en de afbeelding van een krokodil op het vest van Anke. Is het saboteur Anke waar we voor op moeten passen? (x)

Aflevering 3

De herhaling van het woord "Pokerface" kan verwijzen naar letterlijk een gezicht tijdens het pokeren namelijk de boer. Annick Boer? (x)
De afleveringstitel was Spelbreker, er gaan verschillende theorieŽn over op wie dit slaat. Dit kan op Jurre slaan die bij de schip opdracht het ijs met zijn handen breekt en niet met het hamertje. Breekt hij letterlijk en figuurlijk het spel? (x) Of is het Anke die als enige geen ijs breekt deze opdracht en daarmee een spelbreker is?

Anke is ook gelinkt aan de eerste opdracht die ze resoluut wil afbreken omdat ze klaar zijn. Is ze hiermee de spelbreker door het spel te beŽindigen? (x)
Bij de tweede opdracht kan de hint weer slaan op Jurre. Hij noemt hier het spel Lingo, een heel ander spel dan dat ze spelen. Hij dikt dit nog aan door Groen te noemen, de kleur van de mol. Is hij hier de spelbreker? (x)

Tenslotte kan het ook nog op meerdere kandidaten slaan die tijdens de derde opdracht jokers kiezen boven geld en dus het spel breken (x)
De afleveringstitels hebben op dit moment allemaal tien letters: Verbinding, Kunstgreep & Spelbreker. Jurre Geluk, Annick Boer & Anke de Jong hebben alle drie namen die bestaan uit tien letters. Maar de tiende letter van het alfabet is de J. Zou dit een hint zijn naar Jurre Geluk? (x)
De testvraag van deze week is hoeveel het duo van de mol heeft opgehaald tijdens de tweede opdracht. Alleen zien wij als kijker niet in beeld hoeveel elk duo heeft verdiend. Kunnen we hierdoor de kandidaten afstrepen waarbij er onduidelijkheid is? (Anke, Nabil, Ranomi, Soy) (x)

Tot slot een mooie eenvoudige mogelijke hint. Annick en Jurre verzinnen "model" als optie voor het woord "glansgans". Dit is een anagram van De Mol. Anke typt het woord in, dus de eventuele hint zou ook op haar kunnen slaan. (x)

Aflevering 4

Een aantal titelverklaringen van de titel Weglopen:
Je ziet bij de uitleg omtrent de koffertjes alleen Jurre op het eind weglopen (bij Rik vandaan). Het allerlaatste shot na de uitleg. (X)

Nabil kiest ervoor om in plaats van naar de uitgang te lopen met 4 pakbonnen, weg te lopen van de uitgang. (X)

Maar ook voor opdrachttitels zijn er mogelijkheden:
DaniŽl bevond zich op eenzame hoogte in het vliegtuigje -> Een(D)zame hoogte (X)
Jurre: 'Tijdens de test zak je zeg maar 10 keer door de grond en voel je je echt vreselijk en echt een ongelofelijke oenemeloen!' Oenemeloen is een anagram van O nee, een Mol! (X) (X)

Op de geldbriefjes staan teksten in verschillende lokale talen. Na het zoeken naar hints zijn we tot de conclusie gekomen dat er finaletestvragen op de briefjes staan. Niet echt een hint naar de mol, maar wel een leuke hint voor de kandidaten zelf! (X)

Terug naar de eerste opdracht waarbij ze uit de kist moesten ontsnappen. Groen is de kleur van de mol. De sleutel tot openen van de groene kist, waren 12 groene stippen.
12 staat voor de letter L > ELLE > Anke (X)

Aflevering 5

De titel van aflevering 5 is 'Portretten'
Op het portret met Anke draagt ze een jas aan met 'underground' erop geborduurd. Het Zuid-Afrikaanse woord voor metro is 'moltrein'. (x)

Of verwijst het naar Soy? Onder elk portret stond 'ik benÖ', en soy is Spaans voor "ik ben". (x)

Wellicht verwijst de titel wel naar Nabil. Zijn portret was het enige waar meerdere mensen op te zien zijn. Portretten (x)

Gastheer DaniŽl legt uit dat Katie verschijnt als je 3 keer haar naam noemt. Rik noemt deze aflevering 3 keer de naam Jurre. (x)
Als de portretten van de kandidaten op de juiste volgorde zijn gezet staan sommige in portretmodus en sommige in landschapsmodus. Als je deze zou vertalen naar morsecode, waarbij portretmodus kort is en landschapsmodus lang, staat er SK: Soy Kroon. (x)

De code 745 op de jurk van Katie zou je ook kunnen lezen als 7DE. "Zevende". Anke is de zevende hoofdredacteur van Elle Nederland. Elle is een fashionmagazine.(X)

Aflevering 6

De titel van de aflevering is Lijdensweg. Nabil zegt Jurre totaal niet te verdenken. Is daarmee de roadtrip voor hem een lijdensweg omdat hij in de auto zit met de Mol die hij niet verdenkt? (x)

Toen er geproost werd op de mol, zei Anke ďthanksĒ. Een brutale hint dat zij de mol is? (x)

In Mollenstreken komt aan bod dat DaniŽl het woord mol maakt met zijn handen. Een mogelijke klassieke hint! (x)
In de testvraag in de app kon niet op Soy gestemd worden deze week. Een fout van de productie, maar komt dat misschien omdat Soy sowieso niet de mol is? (x)

Aflevering 7

De titel van deze aflevering is Inzichtelijk. Er zijn meerdere theorieŽn om deze titel te verklaren...

Naar Jurre? Hij heeft een gesprek met de mol dat hem inzichten opleverde. Bovendien zei Rik ook nog: "We gaan kijken wat jullie wijzer zijn geworden." Had Jurre hier een gesprek met zichzelf? (x).

Naar Ranomi? Zij maakt namelijk tijdens de strandopdracht de code die anderen in het zand schrijven inzichtelijk, dus in haar hoofd. (x)
Toen het telefoongesprek begon, zei de Mol: "Goeiemorgen, Jur". Deze bijnaam voor Jurre werd vlak erna tijdens het gesprek in het hotel in de mond genomen door Soy. Is dit een hint naar hem als Mol? Of eerder naar Jurre nadat zijn bijnaam Jur te zien was aan de zijkant van zijn molboekje? (x)

Tot nu toe viel in elke aflevering de kandidaat af die als vierde aan de beurt was. Elke keer opnieuw, maar het is op meerdere manieren te linken een verschillende kandidaten.
Een klavertje VIER staat symbool voor geluk, toevallig de achternaam van Jurre. Verwijst dit getal naar hem? (x)
Als we kijken naar de VIERDE kandidaat in de leader, zien we dat dit DaniŽl is. Bovendien is de vierde letter van het alfabet de D! Verder moeten we niet zoeken, toch? (x)
Of verwijst het getal naar Ranomi die VIER keer een olympische medaille won? (x)

Er zijn trouwens meerdere linken naar de Olympische Spelen te vinden dit seizoen, maar ook specifiek in deze aflevering. De kleuren van de vlaggetjes en de stiften waar de kandidaten uit konden kiezen in het doolhof voor de analoge test correspondeerden met de ringen van de Olympische Spelen. Is dit een duidelijke hint naar Ranomi als Mol? (x)
Bij het ontbijt liggen de messen redelijk vreemd op elkaar. Maar als je er beter naar kijkt, kan je overduidelijk zien dat ze wijzen in de richting van Jurre! Een mol is natuurlijk iemand die anderen in de rug steekt. (x) Bovendien was Steken en Prikken in het verleden een programma van Jurre. (x)

Eindigen doen we met NOG een hint naar Jurre! Het bedrag dat verdiend kon worden bij de strandopdracht was namelijk 1935 euro. Wie is er op minuut 19:35 in de aflevering in beeld? Juist, Jurre! Boeken toe?

Aflevering 8

De titel van de aflevering is Brandpunt. Ranomi was de enige die geld heeft gepakt vanuit de kistjes. Deze konden ontvlammen en waren als het ware brandpunten. Of is het misschien wel een verwijzing naar de welbekende Olympische vlam?

Voordat de test begint zegt Rik: "De mol... hoeft nooit naar huis." met een langere onderbreking dan normaal. Op dat moment legt Jurre zijn vrijstelling neer en hoeft dus zeker niet naar huis. (x)
We zien dat Jurre een nijlpaard heeft gefotografeerd en zegt 'perfect' precies op het moment dat we in beeld het nijlpaard onder water zien duiken. Een verwijzing naar een mol die ondergronds gaat? (x)

Daarnaast zien we ook regelmatig kerkgebouwen met kronen op het dak, zo ook in deze aflevering. Een verwijzing naar Soy Kroon? (x)

Aflevering 9

De titel van de aflevering is Molafspraak. Op de vraag van de Mol "of spreek ik met mezelf?" geeft Jurre als antwoord na een korte stilte: "ja". (x)

Op Instagram post het officiŽle account van WIDM een klavertjevier-emoji naast Jurre's quote. Dit maakt een eventuele vier-hint die naar Jurre Geluk wijst wat waarschijnlijker. Het is bij de eliminatie telkens het vierde scherm geweest dat rood was en ook op andere manieren kwam het getal vier terug. (x)

Wanneer je de rij met kistjes met cirkels en vierkanten als een morsecode leest, kan je er JG van maken. De initialen van de Mol? (x)