Auteur Topic: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad  (gelezen 26569 keer)

Offline Molest

  • Forumlid
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #80 Gepost op: 19-01-2021, 14:38:56 »
Zo'n afspraak waar wij niets van weten, kan wel eens een aanwijzing zijn dat de Mol bij de kajakkers zit. Bij drie van de vier is het inderdaad gelukt om het geld bij de abseiler te krijgen. Van die drie zijn Marije en Charlotte over. De derde, Florentijn, viel af. De vierde, Renée, lijkt me hier dan onmols, doordat ze het niet voor elkaar kreeg zich aan die afspraak te houden (of die gewoon negeerde).

EDIT: De afspraak zou kunnen zijn: "We hebben geen vrijstellingen gezien, dus die zitten dan zeker bij hun. We houden alle troeven die we te pakken kunnen krijgen zelf".
« Laatst bewerkt op: 19-01-2021, 14:46:22 door Molest »

Offline MartinJ

  • Forumlid
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #81 Gepost op: 19-01-2021, 14:46:20 »
Interessant.
Was de afspraak van de kajakkers in het algemeen: we gaan voor geld?
Of heel specifiek: we geven de abseilers het geld en houden zelf de troeven?
De kajakkers hadden niks te geven maar kregen hun koker van de abseilers dus daar viel niets over te discussieren. De kajakkers konden sowieso niet weten dat zij een koker kregen want dat is hun niet verteld. Maar misschien dat ze hier in de bus op hebben geanticipeerd en dat we maar een deel van die discussie hebben gezien.

Offline Run

  • winnaar WIDM-pool 2017
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #82 Gepost op: 19-01-2021, 15:09:17 »
De kajakkers hadden niks te geven maar kregen hun koker van de abseilers dus daar viel niets over te discussieren. De kajakkers konden sowieso niet weten dat zij een koker kregen want dat is hun niet verteld. Maar misschien dat ze hier in de bus op hebben geanticipeerd en dat we maar een deel van die discussie hebben gezien.
We hebben niet gezien dat de kayakkers iets is verteld maar ze wisten ook dat er 2 kokers gepakt moesten worden dus wisten ze waarschijnlijk ook dat er 1 voor de abseiler en 1 voor henzelf was. Maar misschien wisten ze dat niet en duidt de opmerking van Marije erop dat ze dacht dat de abseilers hadden afgesproken voor het geld te gaan. Het klonk echter alsof ze bedoelde dat de kayakkers dat hadden afgesproken.
Het zou wel vreemd zijn als alleen de abseilers wisten dat er 1 koker voor elke partner was, want het kon ter sprake komen tijdens het abseilen.
« Laatst bewerkt op: 19-01-2021, 15:14:40 door Run »

Offline Molest

  • Forumlid
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #83 Gepost op: 19-01-2021, 15:17:36 »
Renée en Marije wilden in de bus nog voor het geld gaan, voor zover we die discussie meekrijgen. Dat staat haaks op de afspraak waar Marije aan het eind naar lijkt te verwijzen. Dat is wel opvallend.
Florentijn zegt dat de meiden het erover eens waren dat ze voor het geld wilden gaan. Hij wierp tegen dat hij zijn partner niet vertrouwde, en daarop wilde acteren. Dus Florentijn heeft vrijwel zeker een stem gehad om terug te komen op dat idee van Renée en Marije. Charlotte zegt helemaal niets, en de vraag is of die ook bij 'de meiden' zat, of dat ze zich op de vlakte hield.

Offline Marimol

  • Forumlid
  • 10 kilo bananen......bananen zijn gezond.
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #84 Gepost op: 19-01-2021, 15:23:48 »
Na het penningmeestermoment vertelt Rik het volgende:

Citaat
Jullie moeten je opdelen in vier duo's.Met in elk duo...EEN iemand zonder hoogtevrees.En EEN iemand die kan kajakken. Het is belangrijk dat het duo elkaar vertrouwt. Want met deze opdracht kunnen jullie vier vrijstellingen verdienen.

Alle
kandidaten weten dus dat  er vier vrijstellingen te verdienen zijn, de kajakkers hebben echter geen vrijstellingen gezien en weten dus ook niet hoe deze te verdienen zijn.

voice over:
Citaat
Het was een onrustige nacht voor de kajakkers.Want wat doen ze met de informatie die ze gezien hebben op de ondergrondse rivier? Kunnen ze erop vertrouwen dat hun maatje voor hen allebei de juiste buit binnenhaalt? En wanneer komen die vier vrijstellingen in het spel? Want in de grotten zijn ze niet gezien.

De kajakkers zijn op weg naar Zlin.Hier hebben de kandidaten zonder hoogtevrees overnacht. Straks hebben de duo's weer telefonisch contact met elkaar.

Rik doet de abseilers een aanbod maar vertelt niets over jokers, de abseilers weten niet dat er ook jokers in het spel zijn.

Citaat
We gaan naar de 16e verdieping.Vanaf daar gaan jullie abseilen.Onderweg komen jullie vijf kokers tegen.Je moet daar twee van pakken.Een voor jezelf en een voor je duo-partner. Die heeft gisteravond interessante informatie gekregen. En die gaat je daarover inlichten. Zodat jullie allebei iets waardevols kunnen krijgen.

Maar ik heb een aanbod. Als iedereen die gaat abseilen kiest voor een koker met geld...verdient-ie een vrijstelling. Maar komt dat geld niet in de pot.

Aangezien de abseilers niet voor de vrijstellingen hebben gekozen is het logisch dat Rocky het geld aan Renée gaf want volgens het aanbod van Rik zouden er dan geen vrijstellingen in het spel komen. En haar biecht dat ze niet begreep dat er allemaal geld uit de kokers kwam is ook logisch want ze zouden niet voor het geld gaan.

Omdat de kajakkers de abseilers kokers met geld en 2 jokers laten pakken (met uitzondering van Charlotte die maar 1 joker laat pakken) en iig 2 kajakkers  de 2 jokers willen delen met hun duopartner is het aannemelijk dat de kajakkers dit zo afgesproken hebben. Ze hebben immers na de kajakopdracht een nacht elders doorgebracht. Florentijn laat zijn beslissingen afhangen van de omstandigheden maar pakt ook het geld en de 2 jokers die hij niet deelt omdat hij zijn duopartner niet vertrouwt. In de montage is te zien dat  Splinter en Joshua op de kaartjes van de koker kijken voordat ze er één aan hun partner geven, het lijkt erop dat ze weten wat ze weg moeten geven (het geld)

Na afloop:
Citaat
Je mag de koker aan je duopartner geven, maar nog niet openmaken. Ik heb de abseilers een aanbod gedaan. Ik heb ze gezegd dat als ze allemaal voor de koker met geld zouden gaan..ze een vrijstelling zouden krijgen. En dat er dus geen geld in de pot zou komen.

De verbazing en reacties  en van Marije zijn heel logisch en te verklaren als de kajakkers inderdaad hebben afgesproken voor het geld en 2 jokers te gaan. Marije was ook verbaasd dat Charlotte maar één joker had. In de montage is geknipt maar ik zie ook verbazing bij de andere kandidaten na de onthulling van Rik.

Er waren 2 opties om het geld uit de pot te houden:
1:De abseilers moesten alle vier kiezen voor de vrijstelling.
2:De kajakkers moesten ervoor zorgen dat de abseilers alle vier geld in de koker hadden.

Om te mollen kon je dus het beste  bij de kajakkers zitten hier is de meeste  beïnvloeding mogelijk. Helaas voor de mol hielp Rocky beide mogelijkheden om zeep door 1: niet te kiezen voor de vrijstelling en 2: Het geld aan Renée te geven.

Offline Run

  • winnaar WIDM-pool 2017
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #85 Gepost op: 19-01-2021, 15:37:28 »
Marije is geschrokken ondat geld bij alle abseilers betekende vrijstellingen voor abseilers en geen geld in de pot, terwijl de kayakkers juist hadden afgesproken de abseilers de geldkoker te geven! Stel hier komt naderhand discussie over onder de kayakkers en de mol zit daartussen, dan is het een kwestie van volhouden dat je dat niet wist. Maar lastig is het wel, de productie had duidelijk gehoopt op 4 vrijstellingen.

Waarom de kayakkers hadden afgesproken geldkokers in handen van de abseilers te geven is misschien omdat ze dachten dat dit de grootste kans was dat dit niet tot vrijstellingen zou leiden bij de abseilers. Behalve de mol die wist dat dit juist wel het geval was.

« Laatst bewerkt op: 19-01-2021, 15:43:57 door Run »

Offline Molest

  • Forumlid
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #86 Gepost op: 19-01-2021, 15:53:04 »
In de montage is te zien dat  Splinter en Joshua op de kaartjes van de koker kijken voordat ze er één aan hun partner geven, het lijkt erop dat ze weten wat ze weg moeten geven (het geld)
De jokers, bedoel je. En wat wat is, kunnen ze alleen maar weten via hun partner (Charlotte en Florentijn). Dus zo random was het blijkbaar niet. Ik heb de indruk dat hier een plan van aanpak achter zit van de kajakkers. Maar dat wordt in de uitzending dan wel heel obscuur gehouden.

Offline Leendert

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #87 Gepost op: 19-01-2021, 15:59:48 »
Ik zie het allemaal toch anders:
- in de bus spreken de kajakkers af voor het geld te gaan. Ze weten dan nog niet hoe het geld precies verdiend wordt en al helemaal niet dat er twee kokers gaan zijn, waarvan de abseilers er 1 aan de kajakker moet geven.
- Rik doet het aanbod. De abseilers hebben het erover, maar besluiten er niet voor te gaan.
- de abseilers doen hun tocht naar beneden. Het lijkt erop dat geen van de abseilers hun kajakker inlicht over het aanbod van Rik. De kajakkers weten dan nog steeds niet dat de abseilers geld kunnen verdienen door aan het einde van de opdracht geld in handen te hebben.
- de abseilers voeren de instructies van de kajakkers allemaal goed uit. Misschien denken ze niet eens meer aan Riks aanbod. Er is ook een kans dat sommige kajakkers erop aansturen dat de koker met jokers bij de kajakker terecht moet komen. (Dat zou mols zijn.)
- eenmaal beneden vraagt Rik de abseilers 1 koker aan hun kajakker te geven (zonder het aanbod te noemen). Hij geeft daarbij toch echt het initiatief aan de abseilers. We zien niet precies hoe de verdeling tot stand komt, maar mogelijkheid tot overleg tussen abseiler en kajakker lijkt erg beperkt. Ik verwacht dat bij een enkele abseiler wel de gedachte naar boven komt dat ze nog steeds kans op de vrijstelling hebben.
- Joshua, Splinter en Lakshmi houden de koker met geld en geven de andere weg. Mogelijk gebeurt dit bewust (al is dat niet helemaal zeker). Ze hebben weliswaar niet alle informatie, maar kunnen een educated guess doen in welke koker het geld zat. Als 1 van hen de mol is, heeft die wel alle informatie en kan dit juist wel heel bewust zo gedaan zijn.
- Rocky houdt de koker met jokers en geeft de koker met geld weg. Dit lijkt een bewuste keuze geweest om vooral niet de vrijstellingen te pakken en het geld te verzilveren.
- Voordat de kokers opengaan, onthult Rik zijn aanbod. De kokers gaan 1 voor 1 open, de spanning opbouwend tot de laatste koker.
- Marije lijkt verbaasd dat er geen geld in Rocky's koker zit, want ze hadden geld afgesproken. Volgens mij wijst ze terug naar de afspraak in de bus over hoe ze de abseilers zouden aansturen. Ze mist even dat als Rocky een koker met geld had, er totaal geen geld verdiend zou worden en de abseilers een vrijstelling zou krijgen.
- Na afloop geeft Marije 1 van haar jokers weg, omdat de abseilers zo lief en aardig voor de kajakkers waren en niet de vrijstelling hebben gepakt. Ze lijkt nog steeds te missen dat 3 van de 4 abseilers (waaronder haar Lakshmi) juist wel de koker met geld hebben gehouden waardoor ze (weliswaar tegen de afspraak bovenop het gebouw) wel voor de vrijstelling zijn gegaan. Mogelijk hebben de 3 abseilers (of iig Lakshmi) gezegd dat ze het niet helemaal begrepen en dat ze per ongeluk de koker met geld hebben gehouden. (Of dat echt zo is, betwijfel ik. Ik denk dat zeker 1 of 2 van de abseilers bewust de koker met geld besloten achter te houden.)

Als Marije niet de mol is, dan gaat de ontknoping van deze opdracht toch echt iets te snel voor haar en mist ze dat ze bijna het geld mislopen. Dat zou ik niet zo vreemd vinden. Het ging ook allemaal snel.

Als Marije wel de mol is, dan doet ze alsof ze het allemaal even niet begrijpt. Ik denk niet dat ze zichzelf hier verraden heeft.

Wat heeft de mol verder mogelijk kunnen doen? Alles wat ervoor zorgt dat de koker met geld bij de abseiler terecht komt is verdacht. Daar valt onder (1) in willen gaan op Riks aanbod bij de discussie boven, (2) als kajakker erop aansturen dat de koker met joker(s) bij de kajakker terecht komt en (3) als abseiler de koker met geld voor jezelf houden.
« Laatst bewerkt op: 19-01-2021, 16:02:07 door Leendert »

Offline annebeestje

  • Forumlid
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #88 Gepost op: 19-01-2021, 16:23:52 »
Vreemd dat de vrijstelling niet te verdienen was voor de kajakkers.
Dat betekent dat als je hoogtevrees hebt, je bij voorbaat al geen kans maakt op de vrijstelling. Scheef toch?
Het blijft widm, dus alles behalve eerlijk, maar is het eerder voorgekomen dat de kans op een vrijstelling zo scheef verdeeld was?

Offline Mollem

  • Forumlid
  • love and understanding
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #89 Gepost op: 19-01-2021, 16:32:22 »
Door de uitgebreide analyses hier lijkt het me inmiddels wel duidelijk hoe de opdracht is verlopen. Ik blijf erbij dat stukken informatie de uitzending niet heeft gehaald.

Even nog een hypothese erin gooien.
Dat de abseilers een aanbod kregen heeft ze misschien aan het denken gezet of de groep kajakkers ook niet hetzelfde aanbod zou hebben gehad: 'als jullie alle vier de koker met geld in bezit krijgen, verdienen jullie een vrijstelling maar is er geen geld in de pot'. Het is best raar - oneerlijk - dat alleen de abseilers zicht hebben op de vrijstelling waar de kajakkers het nakijken hebben met hooguit twee jokers. Dat nadeel doet mij ook vermoeden dat de mol bij de kajakkers zit. Verder moet ik zeggen dat de abseilers, zie Splinter, echt wel met stalen zenuwen, de opdracht goed hebben uitgevoerd, ik kan me abseil/kokeropdrachten -ik zal Robèrt nooit vergeten daarom- herinneren die behoorlijk mis gingen, waar flink gemold werd (verkeerde koker mee, geen koker mee, enz.).

Het meest mollerige is bij Florentijn, Joshua en Lakshmi, die tòch voor de vrijstelling probeerden te gaan, of tòch hun partner niet vertrouwden / een vrijstelling niet gunde (in de veronderstelling dat de kajakkers hetzelfde aanbod hadden gehad).

En anders is deze opdracht collectief verkeerd begrepen.

Offline Theovv

  • Forumlid
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #90 Gepost op: 19-01-2021, 16:35:26 »
Nu er geen vertrouwenscrisis is ontstaan, wordt het voor de kandidaten duidelijker waar de mol moet zitten. Niet bij de abseilers want die gingen voor geld in de pot en niet voor de vrijstellingen. Bij de kanoers waren personen die aangestuurd hebben op geld voor de abseilers, wat betekent nul euro in de pot weten ze nu. Dus daar zit de mol. Wie o wie heeft aangestuurd op geld voor de abseilers?
Florentijn is er uit, dus blijven over Charlotte, Marije en Renee. In de bus is het Renee die daarover begint.
Juist wel bij de 3 abseilers, die gingen voor de vrijstelling en 0 euro in de pot


Om te mollen kon je dus het beste  bij de kajakkers zitten hier is de meeste  beïnvloeding mogelijk. Helaas voor de mol hielp Rocky beide mogelijkheden om zeep door 1: niet te kiezen voor de vrijstelling en 2: Het geld aan Renée te geven.
Oneens, de abseilers komen met de kokers naar beneden en bepalen fysiek wie welke koker krijgt en kunnen ook nog eens onderweg gekeken hebben wat in welke koker zit (de mol kent de betekenis van de zinnen). Daarnaast gok je er als mol op dat het wel lukt om het groepje te overtuigen voor de vrijstelling te gaan. maar Rocky gooide (boven in de lift al) route in het eten.

Marije is geschrokken ondat geld bij alle abseilers betekende vrijstellingen voor abseilers en geen geld in de pot, terwijl de kayakkers juist hadden afgesproken de abseilers de geldkoker te geven! Stel hier komt naderhand discussie over onder de kayakkers en de mol zit daartussen, dan is het een kwestie van volhouden dat je dat niet wist. Maar lastig is het wel, de productie had duidelijk gehoopt op 4 vrijstellingen.

Waarom de kayakkers hadden afgesproken geldkokers in handen van de abseilers te geven is misschien omdat ze dachten dat dit de grootste kans was dat dit niet tot vrijstellingen zou leiden bij de abseilers. Behalve de mol die wist dat dit juist wel het geval was.
De kayakkers redeneren gewoon uit eigen belang. Ze hebben geen idee waar die vrijstellingen blijven, maar er zijn er maar 4, dus ze willen iig zelf de joker in handen, en dus het geld bij de ander. Zij weten niet (behalve de mol) dat dat geld kost en juist de vrijstellingen aan de andere groep geeft.

Offline Molest

  • Forumlid
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #91 Gepost op: 19-01-2021, 16:55:44 »
De kayakkers redeneren gewoon uit eigen belang. Ze hebben geen idee waar die vrijstellingen blijven, maar er zijn er maar 4, dus ze willen iig zelf de joker in handen, en dus het geld bij de ander. Zij weten niet (behalve de mol) dat dat geld kost en juist de vrijstellingen aan de andere groep geeft.
Mee eens over dat eigenbelang. En als de Mol in dat groepje zit, kon hij handig op dat eigenbelang inspelen.

Ik ga uit van nog een overlegmoment tussen de kajakkers, nl. toen het hen duidelijk was dat er twee kokers per abseiler in het spel zouden komen of al waren. Probleem is dat de speluitleg voor de kajakkers volgens Renée summier was: ze moesten aan een tafeltje gaan zitten, afwachten tot hun partner contact met hen zou opnemen. Die moesten ergens iets in de hoogte gaan doen, maar ze wist nog niet wat. Dus veel tijd om te overleggen was er niet meer. De vraag blijft wanneer de kajakkers met elkaar de afspraak waar Marije het over heeft, dan hebben gemaakt.
« Laatst bewerkt op: 19-01-2021, 17:13:04 door Molest »

Offline Run

  • winnaar WIDM-pool 2017
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #92 Gepost op: 19-01-2021, 17:24:14 »
Mee eens over dat eigenbelang. En als de Mol in dat groepje zit, kon hij handig op dat eigenbelang inspelen.

Ik ga uit van nog een overlegmoment tussen de kajakkers, nl. toen het hen duidelijk was dat er twee kokers per abseiler in het spel zouden komen of al waren. Probleem is dat de speluitleg voor de kajakkers volgens Renée summier was: ze moesten aan een tafeltje gaan zitten, afwachten tot hun partner contact met hen zou opnemen. Die moesten ergens iets in de hoogte gaan doen, maar ze wist nog niet wat. Dus veel tijd om te overleggen was er niet meer. De vraag blijft wanneer de kajakkers met elkaar de afspraak waar Marije het over heeft, dan hebben gemaakt.
Nu doet Renee wel overdreven vaag, in de kano 'dacht ze' dat ze de teksten moest onthouden. In de kano moet toch wel duidelijk zijn wat de opdracht is.

En het kan nog steeds zo zijn dat de opmerking van Marije 'dat was de afspraak' gaat over dat ze dacht dat de abseilers de afspraak hadden gemaakt om geld te bemachtigen, om zo vrijstellingen te bemachtigen. Aan het eind was ze heel opgelucht dat dat niet zo was namelijk.
Toch lijkt me dat het op een afspraak tussen de kajakkers slaat, want ze zei het nogal stellig.
« Laatst bewerkt op: 19-01-2021, 17:29:28 door Run »

Offline Moldo

  • Forumlid
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #93 Gepost op: 19-01-2021, 17:26:46 »
Even logisch redeneren, my dear Watson.

Vanuit het perspectief van de mol kan deze opdracht alleen slagen als er kokers met geld worden gepakt.
Kokers met geld kunnen alleen met zekerheid worden gepakt als de Tsjechische teksten goed worden doorgegeven.
De Tsjechische teksten kunnen alleen met zekerheid goed worden doorgegeven als een van de kayakkers voorkennis heeft van deze teksten en de andere kayakkers zonodig na afloop van het kayakken nog even bijspijkert.
De enige deelnemer die voorkennis kan hebben is de mol.

Conclusie: de mol moet een van de kayakkers zijn om de grootste kans te hebben dat alle teksten van de kokers met geld goed worden doorgegeven aan alle vier de abseilers, zodat de kans het grootst is dat  alle vier de kokers met geld worden gepakt en hopelijk worden vastgehouden.


Van de vier kayakkers is Florentijn niet de mol.
De mol is Marije of Charlotte of Renée.

Offline Molest

  • Forumlid
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #94 Gepost op: 19-01-2021, 17:30:18 »
Nu doet Renee wel overdreven vaag, in de kano 'dacht ze' dat ze de teksten moest onthouden. In de kano moet toch wel duidelijk zijn wat de opdracht is.
Goed punt. Voor Marije was het bij het kajakken in elk geval overduidelijk, dus aan de instructie zal het niet gelegen hebben. In de projectie zou informatie zitten die ze moesten onthouden, en die informatie moest je aan je teamgenoot doorspelen. Gek dat Renée er dan zo vaag over doet.

Offline Marimol

  • Forumlid
  • 10 kilo bananen......bananen zijn gezond.
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #95 Gepost op: 19-01-2021, 17:33:16 »
Oneens, de abseilers komen met de kokers naar beneden en bepalen fysiek wie welke koker krijgt en kunnen ook nog eens onderweg gekeken hebben wat in welke koker zit (de mol kent de betekenis van de zinnen). Daarnaast gok je er als mol op dat het wel lukt om het groepje te overtuigen voor de vrijstelling te gaan. maar Rocky gooide (boven in de lift al) route in het eten.

De abseilers moeten een koker pakken in overleg met de kajakkers, zij weten dat er vijf hangen en dat ze er 2 moeten meenemen maar kennen de betekenis van de teksten niet. In de koker kijken wat er in zit is speculatief en lijkt me buiten de spelregels te vallen. Het spel ging om vertrouwen en niet stiekem kijken... De mol kent de betekenis van de zinnen maar als die bij de abseilers zit kan de mol eenmaal afdalende de anderen niet meer beïnvloeden.

Die beïnvloeding was er wel bij de kajakkers. Alle kajakkers kenden namelijk de betekenis van de zinnen en zij gaven allen ( niet  geheel toevallig) dezelfde informatie aan de afdalers. Bovendien gaven alle kajakkers de opdracht om de koker met het geld en de jokers te pakken en hadden  drie abseilers geld in de koker.  We horen en zien in de communicatie dat er beïnvloeding plaats vindt door aan te geven dat de inhoud van de koker gedeeld wordt en Rik had al verteld dat de kajakkers informatie hadden dat ze allebei iets waardevols zouden kunnen krijgen. Hoeveel meer beïnvloeding wil je hebben?


Offline Run

  • winnaar WIDM-pool 2017
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #96 Gepost op: 19-01-2021, 17:33:36 »
Goed punt. Voor Marije was het bij het kajakken in elk geval overduidelijk, dus aan de instructie zal het niet gelegen hebben. In de projectie zou informatie zitten die ze moesten onthouden, en die informatie moest je aan je teamgenoot doorspelen. Gek dat Renée er dan zo vaag over doet.
En er is niemand bij dus ik denk dat ze voor de kijker wil overkomen als iemand die er een beetje achteraan hobbelt, het niet zo goed snapt e.d.

Offline Marimol

  • Forumlid
  • 10 kilo bananen......bananen zijn gezond.
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #97 Gepost op: 19-01-2021, 17:35:12 »
Even logisch redeneren, my dear Watson.

Vanuit het perspectief van de mol kan deze opdracht alleen slagen als er kokers met geld worden gepakt.
Kokers met geld kunnen alleen met zekerheid worden gepakt als de Tsjechische teksten goed worden doorgegeven.
De Tsjechische teksten kunnen alleen met zekerheid goed worden doorgegeven als een van de kayakkers voorkennis heeft van deze teksten en de andere kayakkers zonodig na afloop van het kayakken nog even bijspijkert.
De enige deelnemer die voorkennis kan hebben is de mol.

Conclusie: de mol moet een van de kayakkers zijn om de grootste kans te hebben dat alle teksten van de kokers met geld goed worden doorgegeven aan alle vier de abseilers, zodat de kans het grootst is dat  alle vier de kokers met geld worden gepakt en hopelijk worden vastgehouden.


Van de vier kayakkers is Florentijn niet de mol.
De mol is Marije of Charlotte of Renée.

 ::ok::

Offline Run

  • winnaar WIDM-pool 2017
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #98 Gepost op: 19-01-2021, 17:46:15 »
De abseilers moeten een koker pakken in overleg met de kajakkers, zij weten dat er vijf hangen en dat ze er 2 moeten meenemen maar kennen de betekenis van de teksten niet. In de koker kijken wat er in zit is speculatief en lijkt me buiten de spelregels te vallen. Het spel ging om vertrouwen en niet stiekem kijken... De mol kent de betekenis van de zinnen maar als die bij de abseilers zit kan de mol eenmaal afdalende de anderen niet meer beïnvloeden.

Die beïnvloeding was er wel bij de kajakkers. Alle kajakkers kenden namelijk de betekenis van de zinnen en zij gaven allen ( niet  geheel toevallig) dezelfde informatie aan de afdalers. Bovendien gaven alle kajakkers de opdracht om de koker met het geld en de jokers te pakken en hadden  drie abseilers geld in de koker.  We horen en zien in de communicatie dat er beïnvloeding plaats vindt door aan te geven dat de inhoud van de koker gedeeld wordt en Rik had al verteld dat de kajakkers informatie hadden dat ze allebei iets waardevols zouden kunnen krijgen. Hoeveel meer beïnvloeding wil je hebben?
Inderdaad, de kajakkers gaven exact hetzelfde door alleen gaf Charlotte 1 joker door ipv 2.
Lijkt afgesproken zaak.

De vraag is alleen of de abseilers zelf de keuze hadden welke koker ze aan de partner zouden geven. Als dat zo is, zouden ze misschien eerder voor de jokers zijn gaan, wetende dat de vrijstelling er niet in zat.
Dat die keuze er niet was, blijkt uit het feit dat ze niet wisten wat er in de meeste kokers zat. Alleen Rocky had dat van alle kokers doorgekregen en daarbij zei Renee bij de twee jokers: 'het is aan jou'. Bijzonder, want bij de andere kokers werd steeds gezegd: 'die moet je pakken' en 'die moet je niet pakken.'
De abseilers keken wel wat voor code ze weggaven dus dat hebben ze wel doorgekregen. Ze leken ook allemaal niet te weten wat er in hun eigen koker zat, alleen Rocky was niet verbaasd dat ze de jokers had gepakt.

De abseilers hebben vlak voor het abseilen besloten niet voor de vrijstellingen te gaan. Als dat de mol is doorgegeven, kan die aangestuurd hebben op:
- in elk geval het geld laten pakken
- niet zeggen wat er in de kokers zit
- opdracht geven om de koker met de jokers - alleen de code vertellen - laten overhandigen.

De vraag is waarom Renee dat niet ook gedaan heeft. Dan had Rocky niets geweten en ook het geld gehad.

De reden kan zijn, dat Renee als mol heeft doorgekregen dat Rocky haar volledig vertrouwde - raar maar waar in dit spel - en dat Renee gokte dat Rocky alle aanwijzingen zou overnemen.
Dan kan het verder zo gegaan zijn: Rocky hoort dat ze het geld moet houden en de jokers moet overhandigen. Zij denkt: lieve Renee, jij weet niet dat dit tot vrijstellingen bij ons leidt! Dan word je enorm teleurgesteld. dat wil ik niet en daarom volg ik die aanwijzing niet op en pak ik de jokers.
« Laatst bewerkt op: 19-01-2021, 18:21:41 door Run »

Offline Leendert

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: [Aflevering 3] - Opdracht 3: De rode draad
« Reactie #99 Gepost op: 19-01-2021, 20:10:04 »
[quote author=Moldo link=topic=70386.msg2367760#
Conclusie: de mol moet een van de kayakkers zijn om de grootste kans te hebben dat alle teksten van de kokers met geld goed worden doorgegeven aan alle vier de abseilers, zodat de kans het grootst is dat  alle vier de kokers met geld worden gepakt en hopelijk worden vastgehouden.
[/quote]

De mol kan kayaker of abseiler zijn. Er waren in beide posities saboteermogelijkheden. Daarnaast gaat de mol niet zijn hele imago in de groep overhoop om in een rol te komen die marginale betere sabotagekansen heeft. Alleen bij het duo Splinter/Charlotte was het misschien niet gelijk duidelijk wie welke rol zou doen (en Joshua/Florentijn natuurlijk).