TheorieŽnoverzicht


Geen zin om zelf het hele forum door te spitten op zoek naar hints en theorieŽn? Geen probleem! Elke week zorgen we ervoor dat je de beste, leukste en meest vergezochte hints en theorieŽn hier terug kunt vinden in een handig overzicht.

Ga naar:

Aflevering 1      Aflevering 5     
Aflevering 2      Aflevering 6     
Aflevering 3      Aflevering 7     
Aflevering 4

Aflevering 1

Wordt met de afleveringstitel Renaissance enkel het thema van dit jaar geÔntroduceerd of zit er ook een verwijzing naar de Mol in? Verwijst het naar Ellie's "wedergeboorte van een gewetensvolle politievrouw tot een sneaky Mol"? (x) Of naar Ron die in zijn autootje "ik ben terug" roept (x) en die in de tweede opdracht een Italiaan met de naam Michelangelo weet te vinden? (x) Of naar Nadja die moeite heeft met het spiegelschrift, een schrift waar Leonardo Da Vinci gebruik van maakte? (x) Of misschien naar de wedergeboorte van een Mol die luistert naar de naam Patrick? (x)
Zijn de spiegels in de openingsopdracht misschien ook een verwijzing naar het beroep van de Mol? Nikkie is als visagiste haast vergroeid aan de spiegel. Daarnaast noemt Nikkie in haar introductiefilmpje zichzelf lomp. Spiegel dit woord en de laatste drie letters worden interessant. (x) Bovendien is wanneer je Nikkie's quote verticaal spiegelt het woord 'mol' op de spiegel te lezen. (x)

De uit te printen paspoorten voor het officiŽle molboekje worden op wieisdemol.nl op alfabetische volgorde aangeboden. Alleen Nikkie staat verkeerd, maar wel weer goed als je haar naam door 'Mol' verandert. (x)
De spiegelquote van Ellie uit haar brief aan de Mol luidt: "Misschien zie ik direct in je ogen wie je bent". Typisch bij een opdracht die draait om spiegels waarbij je jezelf in de ogen kijkt. (x) Verder had eerste afvaller Tina een bondje met Ellie. Vertrouwde ze haar soms teveel? (x)

Bij het zien van het lege bakje waar eerst de vrijstelling in zat zegt Tygo "ik wist het..." (x) Precies wat de Mol van WIDM 9 uitriep als verwijzing naar zijn voorkennis die een Mol heeft. Betrekt Tygo zo als hint nůg een oud-Mol bij deze opdracht?
Is Horace's legendarische uitspraak "Trust nobody" op de spiegel een hint dat we de raad deze keer gespiegeld moeten opvatten als in: "Nobody trust Horace"? (x) En wat te denken van de quotes van Patrick en Nikkie, respectievelijk "ik leef mijn droom" en "ik ga de lieveling van de groep worden"? Voor velen zal het een droom zijn om de Mol te mogen zijn en lieveling van de groep worden is eerder een molstrategie dan die van een kandidaat die vaak juist graag verdacht wil worden. (x)

De oud-mollen hebben voor iedereen een advies om de Mol te ontmaskeren. Voor iedereen, behalve voor Jeroen. Heeft hij dit advies niet nodig?
Tot slot een mooie theorie van Blip. Tijdens het rijden met de Fiatjes horen we alleen bij Ron, terwijl hij achteruit rijdt, het nummer Soldi, soldi, soldi van Sophia Loren. Soldi is Italiaans voor geld/poen. De muziek komt uit de film Boccaccio '70, die uit vier afzonderlijke verhalen bestaat. Het nummer hoort bij het verhaal 'La Riffa', wat 'de loterij' betekent. Loren speelt een vrouw die in de financiŽle problemen zit. Om uit haar situatie te komen organiseert ze een loterij waarbij zijzelf de prijs is. Is Ron de hoofdprijs in de WIDM-tombola van dit seizoen? Of haalt hij de finale en wint hij alle soldi, soldi, soldi? (x)

Aflevering 2

De titel van de aflevering is Listig. Vaak kan je wel een link leggen met de titel en iets uit de aflevering, maar dit keer is die link onduidelijk. Als het wel weer een aanwijzing naar de Mol is dan zal de verklaring vast zijn dat deze een lepe molactie heeft uitgevoerd deze aflevering. Peggy die als held naar voren komt bij het sjouwen van de waardeloze stenen maar ondertussen de groep de waardevolle stenen voorbij laat lopen? (x) Horace die geld in de kist lijkt te doen maar misschien ook het mingeld erin heeft gedaan? (En wat heeft Horace gedaan met het geld dat hij in aflevering 1 pakte?)
Ellie stelt aan Jeroen op de brug de vraag: "Wat is de modehoofdstad van ItaliŽ?" Als je van die woorden de eerste letter neemt krijg je: WIDMVI. Ellie is als zesde (VI) te zien in de leader. (x) NB: Net voordat Ellie in de leader in beeld komt is ook het getal 6 te zien. (x)
Aan het begin van de aflevering is net zoals in de eerste aflevering voor het moment dat Rik zijn introductiepraatje doet een regenboog te zien. In zijn programma Mollenstreken (x) oppert molloot Lavezzi dat dit een verwijzing naar Nikkie kan zijn die als visagiste dagelijks met alle kleuren van de regenboog in de weer is. Aangezien het in de tweede aflevering een dubbele regenboog is, kan je een eventuele hint ook in de richting van tweelingen zoeken. Ellie heeft een tweelingzus en Jeroen heeft als sterrenbeeld tweelingen. (x) NB: In de leader is een van de twee Gemini-eilanden te zien. Gemini = tweelingen. (x)
Op het mingeld staan drie rode kruisjes onder elkaar. Dit zou een verwijzing naar Amsterdam kunnen zijn. Ellie, Horace, Ron en Tygo zijn in Amsterdam geboren.

Bij de executie doet Horace zijn handen voor zijn ogen wanneer het rode scherm gevallen is. In het eerste seizoen dat Horace meedeed, deed de Mol dit ook (bij vele executies) als verwijzing naar het slechtziende molletje. (Archief hints -> WIDM 11) Keert er in dit renaissance-seizoen ook een oude hint terug?

Aflevering 3

Aflevering 3 heet Besluit. Ellie besluit de aanval op Jeroen aan tafel door het voor hem op te nemen en te zeggen dat steeds hetzelfde vragen steeds hetzelfde antwoord oplevert. (x) Ook staat Ellie voor het besluit of ze met ťťn, twee of geen mannen een bondje sluit.

In de eerste opdracht zitten de kandidaten vast met kettingen en hangsloten. In eerdere afleveringen zagen we Nikkie al een kettinkje met een hangslotje dragen. Gaf zij zo een hint dat ze als Mol voorkennis over de opdrachten heeft? (x)
Aan het begin van de eerste opdracht wordt een slot met daarop "De Sleutelkluis" in beeld gebracht. Dit is een Amsterdamse slotenmaker. Is dit (weer) een hint dat de Mol een (geboren) Amsterdammer is? (x)
Wil Tygo ons met zijn bijzondere houding (x) waarbij hij zijn armen kruist en met beide handen twee vingers opsteekt iets duidelijk maken? Je zou er 2 (twee vingers) X (gekruiste armen) = XX = 20 (Romeinse cijfers) in kunnen zien. En we vieren natuurlijk het 20-jarig WIDM-jubileum. (Maar de jubileum-Mol zou wel de 21e zijn.)

Een van de schilden is voor de helft rood en voor de helft blauw. Je zou hier een verwijzing naar Ron Boszhard (rood/blauw) in kunnen zien. Ron is ook degene die dit schild weet te bemachtigen door over de wip te lopen. (x)
In extra beeldmateriaal (x) is te zien dat Ron erg aangedaan is door het vertrek van zijn maatje Horace. Zit hier misschien ook een deel schuldgevoel van de Mol bij?

Aflevering 4

Heeft in de aflevering getiteld Meesterlijk de Mol zichzelf een meester gewaand door een schilderij te mogen maken? Dan moet het Jeroen, Nikkie, Peggy of Tygo zijn. (x)  En verwerkte Tygo 'MOL' in zijn schilderij? (x) Of moeten we heel creatief - en een beetje luguber - de afleveringstitel letterlijk nemen als in "lijk van een meester" en de hint zoeken in Nikkie's uitspraak dat Michelangelo zich zou omdraaien in zijn graf als hij zou weten wat er op zijn geboorteplaats had voorgevallen? (x) Of heeft de Mol gewoon meesterlijk gesaboteerd?
Wanneer Peggy, Jeroen, Nikkie en Tygo hun schilderij beschrijven aan de drie kandidaten in het museum horen we achtereenvolgens de nummers: Summer One van Max Richter, Pina van Thom Hanreich, Dies Irae van Zbigniew Preisner en El Macho's Lair van Heitor Pereira. Neem van elk woord uit de songtitel de eerste letter en je krijgt SOPDIEML. Hussel die letters door elkaar en je krijgt... P IS DE MOL. Patrick of Peggy dus? (x)

Het schilderij dat niet gevonden wordt bevindt zich in zaal 5-6. Is het toeval dat Ron net deze aflevering 56 wordt of is 5-6 uitgekozen als hint? (x)
Tijdens de koffertjesopdracht zegt Ron: "Nee Peggy, hij is overgegeven aan de man die loopt vlak voor Patrick, over". We zien dan de man met het koffertje voor oud-mol Patrick lopen. Is dit een hint dat Ron als Mol weet dat oud-mol Patrick er inderdaad loopt? (x)

Over de koffertjesopdracht biecht Peggy: "We hebben niet verder gekeken dan ons neus lang was. Stom." Is dit de leugenachtige biecht van de Mol die naar zijn Italiaanse collega-leugenaar Pinokkio verwijst die in de opdracht "groeten uit Florence" zou opduiken? ::pinokkio:: (x)
Minder vergezocht is de link tussen Ron en Pinokkio, want Ron wilde graag met de beroemde neus van het figuur op de foto. (x)

Aflevering 5

De titel van de aflevering is Wegwerken. We zien alle kandidaten een opdracht uitvoeren ("werken") op de weg, maar wegwerken kan je ook opvatten als verbannen. Napoleon werd naar het eiland Elba verbannen. Slaat de titel zo op Nikkie of Tygo die naar Elba werden gevlogen? Of slaat het op Ron en Patrick die een poging doen een bondje te sluiten? Patrick vertrouwt het niet. Probeert Ron hem inderdaad verkeerde informatie te geven en slaat de titel op Ron die Patrick zo wil wegwerken? Of andersom op Patrick die Ron verkeerde informatie teruggeeft?
Of verwijst de afleveringstitel naar Tygo die groot de tekst "KILLER INSTINCT" op zijn vest heeft staan en de vorige aflevering nog zei al zijn vriendjes er een voor een uit te tikken? (x)
Op het puzzelstuk (opdracht 1) dat de allereerste opdracht van dit seizoen representeert staat op het spiegeltje "Ik ben de Mol" geschreven. En de Piombino-hint (opdracht 3) hangt aan de achteruitkijkspiegel. Is de spiegel een belangrijke hint en verwijst deze dan naar Nikkie? (x)

Als je het kompas van opdracht 3 zo draait dat het Noorden boven staat, zie je daaronder de letters OZNW omgekeerd staan waardoor het MNZO wordt, waar je weer MN20 in zou kunnen lezen. Mol Nikkie 20? (Kanttekening: Het is 20 jaar WIDM, maar we zoeken de 21e Mol.)(x)

Aflevering 6

De afleveringstitel Damocles roept associaties op met de uitdrukking "het zwaard van Damocles (hangt boven je hoofd)": een dreigend en onafwendbaar gevaar terwijl je in weelde leeft. Dit past uitstekend bij de aflevering waarin vele buidels met klinkende molmunten verdiend werden terwijl een dubbele executie aanstaande was. Maar betekent het ook dat we de Mol bij de vier geldverdieners die niet aan de executie wisten te ontsnappen moeten zoeken of is er nog een tweede betekenis die een hint vormt?
Op de (groeps)foto waar Nikkie alleen met Tygo op staat, lijkt Nikkie met haar hand in haar jaszak de bekende pose van Napoleon te imiteren. In combinatie met de aanwijzing "Is Napoleon de sleutel tot het verhaal?" zou je hier een aanwijzing naar de Mol - de sleutelfiguur van het programma - in kunnen zien. (x)

Of is het nog eenvoudiger en wijst Napoleon op de afbeelding hiernaast de Mol aan? Als de silhouetten Nikkie en Tygo moeten voorstellen dan wijst Napoleon naar Nikkie, de grootste van het stel. (x)

Aflevering 7

De aflevering is getiteld Dťja Vu. Mogelijk verwijst dit naar de net-niet-ontknoping die we al eerder op deze manier gezien hebben, namelijk in 2014. "Jij bent niet de winnaar" werd toen gezegd tegen Susan. Dit keer tegen Jeroen. Is Jeroen de Susan van nu, oftewel de Mol? (x)

Het handschrift van de Mol vertoont overeenkomsten met het handschrift van Jeroen. Zie hier: (x) Nikkie kon nooit weten dat Jeroen de finale zou halen, dus dat zij Jeroens handschrift aan het begin van de serie zou hebben nagedaan is uitgesloten. Zie Nikkie's handschrift hier: (x)
Mogelijk verwijst de titel van de laatste opdracht "Mijn geluid" nog naar het beroep van de Mol. Jeroen is namelijk radio-dj en voice-over.