TheorieŽnoverzicht


Geen zin om zelf het hele forum door te spitten op zoek naar hints en theorieŽn? Geen probleem! Elke week zorgen we ervoor dat je de beste, leukste en meest vergezochte hints en theorieŽn hier terug kunt vinden in een handig overzicht.

Ga naar:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3

Aflevering 1

Wordt met de afleveringstitel Renaissance enkel het thema van dit jaar geÔntroduceerd of zit er ook een verwijzing naar de Mol in? Verwijst het naar Ellie's "wedergeboorte van een gewetensvolle politievrouw tot een sneaky Mol"? (x) Of naar Ron die in zijn autootje "ik ben terug" roept (x) en die in de tweede opdracht een Italiaan met de naam Michelangelo weet te vinden? (x) Of naar Nadja die moeite heeft met het spiegelschrift, een schrift waar Leonardo Da Vinci gebruik van maakte? (x) Of misschien naar de wedergeboorte van een Mol die luistert naar de naam Patrick? (x)
Zijn de spiegels in de openingsopdracht misschien ook een verwijzing naar het beroep van de Mol? Nikkie is al visagiste haast vergroeid aan de spiegel. Daarnaast noemt Nikkie in haar introductiefilmpje zichzelf lomp. Spiegel dit woord en de laatste drie letters worden interessant. (x) Bovendien is wanneer je Nikkie's quote verticaal spiegelt het woord 'mol' op de spiegel te lezen. (x)

De uit te printen paspoorten voor het officiŽle molboekje worden op wieisdemol.nl op alfabetische volgorde aangeboden. Alleen Nikkie staat verkeerd, maar wel weer goed als je haar naam door 'Mol' verandert. (x)
De spiegelquote van Ellie uit haar brief aan de Mol luidt: "Misschien zie ik direct in je ogen wie je bent". Typisch bij een opdracht die draait om spiegels waarbij je jezelf in de ogen kijkt. (x) Verder had eerste afvaller Tina een bondje met Ellie. Vertrouwde ze haar soms teveel? (x)

Bij het zien van het lege bakje waar eerst de vrijstelling in zat zegt Tygo "ik wist het..." (x) Precies wat de Mol van WIDM 9 uitriep als verwijzing naar zijn voorkennis die een Mol heeft. Betrekt Tygo zo als hint nůg een oud-Mol bij deze opdracht?
Is Horace's legendarische uitspraak "Trust nobody" op de spiegel een hint dat we de raad deze keer gespiegeld moeten opvatten als in: "Nobody trust Horace"? (x) En wat te denken van de quotes van Patrick en Nikkie, respectievelijk "ik leef mijn droom" en "ik ga de lieveling van de groep worden"? Voor velen zal het een droom zijn om de Mol te mogen zijn en lieveling van de groep worden is eerder een molstrategie dan die van een kandidaat die vaak juist graag verdacht wil worden. (x)
Tot slot een mooie theorie van Blip. Tijdens het rijden met de Fiatjes horen we alleen bij Ron, terwijl hij achteruit rijdt, het nummer Soldi, soldi, soldi van Sophia Loren. Soldi is Italiaans voor geld/poen. De muziek komt uit de film Boccaccio '70, die uit vier afzonderlijke verhalen bestaat. Het nummer hoort bij het verhaal 'La Riffa', wat 'de loterij' betekent. Loren speelt een vrouw die in de financiŽle problemen zit. Om uit haar situatie te komen organiseert ze een loterij waarbij zijzelf de prijs is. Is Ron de hoofdprijs in de WIDM-tombola van dit seizoen? Of haalt hij de finale en wint hij alle soldi, soldi, soldi? (x)

Aflevering 2

De titel van de aflevering is Listig. Vaak kan je wel een link leggen met de titel en iets uit de aflevering, maar dit keer is die link onduidelijk. Als het wel weer een aanwijzing naar de Mol is dan zal de verklaring vast zijn dat deze een lepe molactie heeft uitgevoerd deze aflevering. Peggy die als held naar voren komt bij het sjouwen van de waardeloze stenen maar ondertussen de groep de waardevolle stenen voorbij laat lopen? (x) Horace die geld in de kist lijkt te doen maar misschien ook het mingeld erin heeft gedaan? (En wat heeft Horace gedaan met het geld dat hij in aflevering 1 pakte?)
Ellie stelt aan Jeroen op de brug de vraag: "Wat is de modehoofdstad van ItaliŽ?" Als je van die woorden de eerste letter neemt krijg je: WIDMVI. Ellie is als zesde (VI) te zien in de leader. (x) NB: Net voordat Ellie in de leader in beeld komt is ook het getal 6 te zien. (x)
Aan het begin van de aflevering is net zoals in de eerste aflevering voor het moment dat Rik zijn introductiepraatje doet een regenboog te zien. In zijn programma Mollenstreken (x) oppert molloot Lavezzi dat dit een verwijzing naar Nikkie kan zijn die als visagiste dagelijks met alle kleuren van de regenboog in de weer is. Aangezien het in de tweede aflevering een dubbele regenboog is, kan je een eventuele hint ook in de richting van tweelingen zoeken. Ellie heeft een tweelingzus en Jeroen heeft als sterrenbeeld tweelingen. (x) NB: In de leader is een van de twee Gemini-eilanden te zien. Gemini = tweelingen. (x)
Op het mingeld staan drie rode kruisjes onder elkaar. Dit zou een verwijzing naar Amsterdam kunnen zijn. Ellie, Horace, Ron en Tygo zijn in Amsterdam geboren.

Bij de executie doet Horace zijn handen voor zijn ogen wanneer het rode scherm gevallen is. In het eerste seizoen dat Horace meedeed, deed de Mol dit ook (bij vele executies) als verwijzing naar het slechtziende molletje. (Archief hints -> WIDM 11) Keert er in dit renaissance-seizoen ook een oude hint terug?

Aflevering 3

Aflevering 3 heet Besluit. Ellie besluit de aanval op Jeroen aan tafel door het voor hem op te nemen en te zeggen dat steeds hetzelfde vragen steeds hetzelfde antwoord oplevert. (x) Ook staat Ellie voor het besluit of ze met ťťn, twee of geen mannen een bondje sluit.

In de eerste opdracht zitten de kandidaten vast met kettingen en hangsloten. In eerdere afleveringen zagen we Nikkie al een kettinkje met een hangslotje dragen. Gaf zij zo een hint dat ze als Mol voorkennis over de opdrachten heeft? (x)
       
Aan het begin van de eerste opdracht wordt een slot met daarop "De Sleutelkluis" in beeld gebracht. Dit is een Amsterdamse slotenmaker. Is dit (weer) een hint dat de Mol een (geboren) Amsterdammer is? (x)

Wil Tygo ons met zijn bijzondere houding (x) waarbij hij zijn armen kruist en met beide handen twee vingers opsteekt iets duidelijk maken? Je zou er 2 (twee vingers) X (gekruiste armen) = XX = 20 (Romeinse cijfers) in kunnen zien. En we vieren natuurlijk het 20-jarig WIDM-jubileum. (Maar de jubileum-Mol zou wel de 21e zijn.)
In extra beeldmateriaal (x) is te zien dat Ron erg aangedaan is door het vertrek van zijn maatje Horace. Zit hier misschien ook een deel schuldgevoel van de Mol bij?