Theorieënoverzicht

 


Geen zin om zelf het hele forum door te spitten op zoek naar hints en theorieën? Geen probleem! Elke week zorgen we ervoor dat je de beste, leukste en meest vergezochte hints en theorieën hier terug kunt vinden in een handig overzicht. Heb je een theorie gelezen op het forum die nog niet in dit overzicht staat, maar er absoluut thuishoort? Stuur dan een pm naar Starlight of Gupp.

Ga naar:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4
Aflevering 5
Aflevering 6
Aflevering 7
Aflevering 8
Aflevering 9

Aflevering 1

Deze week in de spotlight
Bij een nieuw seizoen hoort een nieuwe leader, en bij een nieuwe leader horen natuurlijk nieuwe hints! Op het forum zijn al twee mogelijke hints gevonden in de leader. Om te beginnen is in de leader van dit seizoen een telefoon te zien met daarop: 18:10. Op 00:18 is Claes te zien, op 00:10 is ‘De Mol’ te zien in de leader. Zou het kunnen dat de leader hiermee al weggeeft wie de mol is? (x)

Maar dat is niet de enige kandidaat die de leader aanwijst als mogelijke mol. In de leader is te zien dat er grote witte letters met ‘Wie is de Mol?’ op een plein staan. Meteen hierna komt Nathan in beeld. Misschien beantwoordt de leader hiermee dé vraag wel al direct. (x)
En verder:
Ook in de voorstelfilmpjes denken mensen al hints te zien. Zo zegt Jaike in haar voorstelfilmpje “het is een art”. Is dit een verwijzing van de mol naar oud-presentatoren vanwege het 20-jarige jubileum? (x) Ook Buddy heeft een opvallende uitspraak met “Het is sick” - zegt hij misschien eigenlijk “het is ik”? (x)
De titel “Afgeschermd” kan zoals altijd naar meerdere kandidaten verwijzen. Zo schermde Miljuschka haar gewonnen vrijstelling af en schermde Jaike de ogen van 2 personen af op de markt. Ook zag je bij Nathan zijn testlaptop vanaf de zijkant waardoor het mollogo werd afgeschermd, en schermden Leonie en Rob het jaartal op hun sleutel af voor de camera. (x, x)
Tijdens de eerste opdracht pakt Miljuschka de sleutel van 2012. Dat seizoen speelde zich af in IJsland en Spanje. De eerste letters vormen samen IS. Oftewel: Miljuschka is…? (x)

Miljuschka draagt een shirt met 1976 erop. Dit was het jaar van de draak in China, net als het jaar 2012 - de sleutel die zij pakte. (x)
In een promo voor aflevering 1 zit een shot van Rob die naar een biljet van 20 wijst. Wijst hij hiermee zichzelf aan als 20e mol? (x)

Tina komt in opdracht 1 als eerste bij Rik aan, en krijgt dan te horen “Kennis Is Macht”, een verwijzing naar mol Kim Pieters uit 2010. Vervolgens pakt Tina ook de sleutel die bij dat jaar hoort. (x)

Aflevering 2

Deze week in de spotlight
De titels van de afleveringen doen veel stof opwaaien. De aflevering van vorige week werd ‘Afgeschermd’ genoemd en deze week was het ‘Tegendraads’. Verschillende theorieën komen langs. Zouden de titels bijvoorbeeld verwijzen naar de afvallers, aangezien Anita en Tina afvielen in de aflevering waarvan de eerste letter van de titel overeenkomt met de eerste letter van hun naam? (x)

Een andere optie is dat de titels verwijzen naar termen uit de voetbalwereld en daarmee juist wijzen op Nathan als de Mol. Een speler kan de bal namelijk afschermen voor de tegenstander met zijn lichaam. Wanneer een speler de bal bij een corner naar buiten laat draaien, kan de aanvaller de bal tegendraads koppen. Tot slot hebben beide titels elf letters, wat naar een voetbalelftal zou kunnen wijzen… (x, x)
En verder:
Natuurlijk zijn er ook alweer verschillende hints gevonden met alleen de afleveringstitel van deze week. Zo lopen Claes en Rob met hun snoer tijdens de eerste opdracht de verkeerde kant op. Doen zij daardoor tegendraads? (x) Of slaat de titel op Buddy, die “tegendraads” de kamerindeling wil wijzigen? (x)
Bij de eerste opdracht gaat groene kanon niet af, er is ‘geen groen’. Bij de executie krijgen Leonie en Nathan hun groene scherm te zien, maar bij Miljuschka is er opnieuw ‘geen groen’. (x)

Johan en Leonie komen bij opdracht drie om 1 voor 12 de controlroom binnen, op het shirt van Johan staat 23:59. Zou dit puur toeval zijn of wist Johan hiervan? (x)
Een simpele, maar leuk opgemerkte hint is de weerspiegeling van de lichtkrant met ‘Wie is de Mol?’ op het dak van de taxi. De hoofdletters W & M vormen in het spiegelbeeld de initialen van Miljuschka Witzenhausen. (x)

Leonie noemt Claes een keer Klaas en Miljuschka Milouska. Een subtiele hint naar twee oud-mollen? (x)

Aflevering 3

Deze week in de spotlight
Het valt verschillende forummers op dat Rik in zijn presentatieteksten steeds versprekingen lijkt te maken door letters toe te voegen of weg te halen bij verschillende woorden. Zo zegt hij in aflevering 1 ‘Taomisme’ en in aflevering 3 ‘oevercraft’ (zonder H) en ‘alsjof’. Dit zou natuurlijk toeval kunnen zijn, en niet iedereen hoort deze versprekingen - maar als dit klopt lijkt het net of Rik hiermee de naam Miljuschka wil spellen. En was het dan misschien ‘Tegendraads’ dat er in aflevering 2 geen verspreking lijkt te zitten? (x, x, x, x)
En verder:
Als je van de spreuken die Rik in aflevering 1 aan de kandidaten meegaf de 20e letter neemt, krijg je ONIEIWNNDM. Als je deze letters door elkaar husselt, kun je hier WIDM NO NINE van maken. Wie is de mol? No. nine, nummer negen. Dit zou op Miljuschka kunnen slaan die als negende in de leader zit, op Rob die in aflevering 1 als negende bij Rik kwam, of Leonie die als negende kandidaat bekend werd gemaakt.
(x, x)
De titel van de aflevering is ‘Welvarend’. Dit zou kunnen wijzen op Nathan, die de beschikking had over het geld als nieuwe penningmeester en de €1500,- pakt in opdracht 3. Daarnaast was hij bij opdracht 1 de enige van lijn 2 die wél vaart naar de haven… Ook Buddy en Miljuschka varen wel naar de juiste haven op hun lijnen, waarbij alleen Buddy als enige van alle kandidaten de hele tijd aan het varen was. (x, x, x, x)

In opdracht 2 was €2000,- te verdienen in 4 enveloppen. Het lijkt logisch om deze te verdelen met 4x €500,-, maar in de enveloppe van ‘team Boys’ zat €400,- euro. Zou de Mol hier €100,- hebben weggegooid en dus Rob, Johan of Buddy zijn? (x)
Tijdens het praatje van Rik halverwege de aflevering loopt er in de achtergrond iemand langs die wel verdacht veel op Rob lijkt. Het is natuurlijk mogelijk dat de kandidaten op dat moment allemaal langsliepen, maar opvallend is het wel. (x).

Aan het begin van de afleveringen is er reclame voor de app. Hierin is opgemerkt dat er op de plek van het e-mailadres eerst een typfout wordt gemaakt: er wordt 'wieisden' getypt, waarna dit wordt hersteld naar 'wieisdemol'. Een hint dat N, dus Nathan, de mol is? (x)

Aflevering 4

Deze week in de spotlight
Misschien een wat vergezochte, maar wel al een veelbesproken hint: in de parkeeropdracht is duidelijk te zien dat Nathan een tattoo op zijn arm heeft van de Griekse tekens voor 'Achilles'. Tijdens diezelfde opdracht komt een auto voor met het nummerbord AX1L73. Dat lijkt verdacht veel op de eerste letters van Nathan's tattoo. Daarnaast heeft Achilles zich volgens de mythologie een tijd als vrouw verkleed en verstopt tussen een groep vrouwen, en de mol verstopt zich als kandidaat tussen een groep kandidaten. Misschien een mooie aanleiding om een hint te maken van Nathan's tattoo. (x, x)
En verder:
De titel van de aflevering is ‘Misleid’, een anagram van ‘Mil is de’. Is dit een hint naar Miljuschka? Of wijst de afleveringstitel naar Rob, die misleid doordat hij een verkeerde volgorde van straatnamen doorgeeft in opdracht 2? (x, x)

Er zijn nu twee opdrachten geweest waarin er gebruikgemaakt werd van haakjes, namelijk bij ‘Lijn(ver)diensten’ en ‘Verkeer(d)’. Zou hier iets mee aan de hand zijn? Zou je er bijvoorbeeld later ‘verdediger’ van kunnen maken, wat op Nathan kan slaan? (x, x)
Bij opdracht 1 lijkt erop dat er tijdens de opdracht een vaas verplaatst is naar het randje van de stellage, zodat deze een grotere kans had om te vallen. Gezien de tijd waarop dit gebeurd moet zijn, kan dit alleen gedaan zijn door Miljuschka, Rob of Nathan… of heeft de productie gewoon de vazen verplaatst terwijl ze de kapotte vazen weghaalden? (x, x, x)

Miljuschka heeft het Chinese sterrenbeeld Os. Er was ook een os/stier te zien was als porseleinen beeld in opdracht 1. Zou dit een verwijzing kunnen zijn naar haar als Mol? (x).

Aflevering 5

Deze week in de spotlight
In de opdracht Beeld en Geluid zat een opdracht waarbij je een tekst moest opnemen met een cassetterecorder en deze knippen en plakken om een nieuwe tekst te creëren. Deze teksten gaan onder andere over hints in Wie is de Mol, dus het is niet zo’n gekke gedachte dat er misschien een hint in verstopt zit. Wanneer je kijkt naar de woorden uit de eerste tekst die niet in de tweede tekst staan en dus overblijven, staat hier onder andere ‘Ik moet altijd lachen’. Zou dit een verwijzing zijn naar de goedlachse, positieve Nathan? Of zien we hier, zoals ook in de tekst staat, aanwijzingen die er niet zijn? (x)
En verder:
De titel van de eerste opdracht is ‘Beeld en Geluid’. Het Mario-spel, waarmee Rob de meeste tijd doorbrengt, is de enige opdracht die beeld én geluid heeft. (x)

Op de telefoon die in beeld is voor de afleveringen om de app te promoten, staat de tijd op 10:41. Als je in elke aflevering op 10:41 kijkt, is Leonie ofwel in beeld ofwel te horen. (x)
De titel van deze aflevering is ‘Aangeraakt’. Slaat dit op Rob of Claes die de letters M, O en L alledrie aanraken in opdracht 2? (x) Of wijst de titel op Nathan, die in opdracht 2 de L van mol aanraakt, als antwoord op de vraag “Wie is de mol?” (x). Maar het kan ook nog op Buddy slaan, die in opdracht 3 zijn naam op een waaier heeft aangeraakt. (x)

Wanneer je de beginletters van de afleveringstitels tot nu toe neemt, heb je W, M, A, T, A. Hier missen nog 5 letters, voordat je er WIDM Nathan van kunt maken. (x)
Verschillende afleverings- en opdrachtentitels lijken naar mode, kleding en stof te verwijzen, zoals Tegendraads, Kleurwerk en Beeldig. Mogelijk is dit een hint naar Claes als mol: hij is tenslotte modeontwerper van beroep. (x)

Miljuschka zegt in opdracht 3: “Daar staat mijn naam”. Maakt ze zichzelf hiermee bekend als Mol of doelt ze op iets anders? (x)

Op één van de waaiers uit opdracht 3 lijkt ‘Hier is een Mol’ te staan. Rob loopt op dat moment achter die waaier langs. (x)

Aflevering 6

Deze week in de spotlight
Door alle forumnamen in opdracht 3 hebben de meeste forummers misschien niet meer opgelet op de opdracht, maar gelukkig is verschillende forummers opgevallen dat er enveloppen zijn verwisseld. Dit lijkt te zijn gedaan door Rob of Nathan. Rob wilde graag als eerste gaan, wanneer je nog ongezien enveloppen kunt ruilen. Hij is vervolgens wel erg lang bezig met rondlopen, zonder dat hij in veel ruimtes lijkt te komen. Ook loopt hij door ruimtes waar hij geen informatie over doorgeeft. (x) Maar ook Nathan heeft in deze opdracht een kans gehad om enveloppen te verwisselen of de verkeerde te pakken. Zo lijkt Nathan in een andere ruimte te lopen dan die Buddy heeft doorgegeven, om de envelop van Rat te pakken. (x)
En verder:

De titel van deze aflevering was ‘Voor geen meter’. Dit kan naar Buddy, Nathan of Rob verwijzen, die alle drie verantwoordelijk kunnen zijn geweest voor het foute aantal meters in opdracht 1. De beelden geven geen uitsluitsel door wie het komt, maar Nathan vind de telefoon, Buddy meet het op en Rob staat uiteindelijk een meter van de vindplek af voor de nieuwe meting. (x, x)
Rik zegt dat de mol tevreden is met hoe weinig geld er is verdiend. Eerder horen we Nathan zeggen dat hij tevreden is met hoeveel geld er in de pot zit. Is hij tevreden als mol? (x) Of verwijst deze uitspraak van Rik naar Rob, die een tattoo heeft waar “tevreden” staat en ook nog eens uit Deventer komt, een anagram van tevreden? (x, x)

Rik geeft met zijn vingers aan dat er nog 5 kandidaten over zijn en 1 mol. Verwijst hij hiermee naar Nathan, die als voetballer rugnummer 6 had? (x)
In opdracht 2 zit Leonie in de groep met de groene vlag. (x) In dezelfde opdracht is er ook een dame uit het vak van Miljuschka, die volledig in het groen gekleed is. Zij geeft Miljuschka als eerste een hand en blijft ook bij haar in de buurt. De kleur van de Mol is groen… (x)

Toen het Miljuschka’s beurt was in opdracht 3, klonk: de muziek ‘Nyc Larceny’ van Daniel Pemberton. Precies dezelfde muziek die vorig jaar bij Merel werd afgespeeld, toen zij in het laserspel enveloppen verduisterde. (x)

Aflevering 7

Deze week in de spotlight
Opvallend: Nathan draagt in opdracht 2 een laservest met nummer 3 erop. De anderen dragen allemaal een vest met nummer 4. Zou Nathan een andere aan hebben doordat hij die droeg tijdens zijn Mol-rondes in deze opdracht, maar deze niet omwisselde toen hij als kandidaat speelde? (x) Anderzijds: zou Nathan niet gewoon een andere maat hebben (x), of was hij als laatste aan de beurt en had vest 4 een lege accu, waardoor Nathan een (opgeladen) nummer 3 kreeg? (x) Of zullen het willekeurige vesten zijn, met toevallig één ander nummer? (x)
En verder:
De titel van deze aflevering is ‘Tegenstander’ en lijkt rechtstreeks te slaan op het feit dat de Mol de tegenstander was tijdens de laseropdracht. (x) Daarnaast noemt Rob tijdens deze opdracht de namen van al zijn tegenstanders. (x)

Tijdens opdracht 1 noemt Rob de volgende autocombinatie: Een witte auto met oranje letters, rood. Zegt hij hier Mol R? (x)
In opdracht 1 moest Buddy de juiste antwoorden geven. Hij noemde bij de eerste vraag ‘7 x 3 x 3’. Was het toeval dat hij ging rekenen met de juiste antwoorden van de vragen van Rik of wijst dit op voorkennis? Noemde hij juist de getallen die hij zich had ingeprent om te vermijden? (x,x)

Het lijkt erop dat de Mol in opdracht 2 bij Nathans beurt geen targets raakt. Zou dit iemand van de productie zijn die, zonder te oefenen, even tegenover Nathan moest spelen als Mol? (x)
Eén foto uit opdracht 3 was een knuffel van een grijpmachine. Verwijst dit naar Miljuschka of Nathan, die samen in de Escaperoom met grijpmachines zaten? (x)

Een Testvraag was: ‘Als de Mol één dag iemand anders mocht zijn, wie zou dat dan zijn?’ Michelle Obama lijkt de optie voor Leonie: Michelle Obama Leonie? (x)

Bij de executie mocht Nathan als eerste een kaart kiezen. Was dit omdat hij als mol de afvaller moest redden? (x)

Aflevering 8

Deze week in de Spotlight
Zit er misschien een hint met morsecode in de opdrachttitels? Het viel meerdere mensen op dat er weer eens rare spaties in de opdrachttitels zitten. Hier zaten eerdere jaren geen hints in, maar als je de opdrachttitels zoals deze op de website staan omzet in morsecode, waarbij de titels met spaties tellen als ‘kort’ en die zonder als ‘lang’, kun je hier de letters ADMNATLHEN uithalen. Hussel deze door elkaar, en er staat “Nathan de m.l”. Hier is tegenin te brengen dat er nog maar 2 opdrachten nodig zijn om de O te maken, terwijl er volgende week 3 opdrachten zijn. Ook moet je de morse op willekeurige plekken afbreken om deze letters eruit te kunnen krijgen, en zijn de titels in de afleveringen soms anders dan op de website. (x)
En verder:
Nathan lijkt in opdracht 1 een fietstocht van 2,1 kilometer te maken in de eerste 20 minuten. De laatste 10 minuten fietst hij waarschijnlijk 1,8 kilometer. Hij zou in de eerste 20 minuten bijvoorbeeld gemakkelijk fietsen hebben kunnen verplaatsen… (x)

In opdracht 3 heeft Rob een koker met €20,- en zegt dan “20, 20, 20...” Een verwijzing naar hem als twintigste Mol? (x)
In het Chinees klinken het woord voor ‘vijf’ en het woord voor ‘ik’ bijna hetzelfde. Buddy komt vaak voor in combinatie met het getal 5. Zo is hij als 5e kandidaat bekend gemaakt, bestaat ‘Buddy is de mol’ in het Chinees uit 5 tekens, en steekt hij meerdere keren zijn hand met 5 vingers op. Wil hij hiermee zeggen: “vijf/ik ben de mol”? (x)

Tijdens de eerste opdracht, stopt Buddy op een plek waar ‘smol’ met een pijl op de stoeprand in zijn richting te zien is. (x) Of staat er, in combinatie met de voorgaande hint, misschien wel 5 mol? (x)
De afleveringstitel is ‘Doorgeven’. Nathan is degene die al zijn vragen tijdens opdracht 2 heeft doorgegeven. (x)Daarnaast heeft Rob een nummer dat “Geef het door” heet. (x)

Nog een hint over aflevering 7: tijdens het lasergamen is bij Nathan het nummer ‘Demonstration’ te horen. Is dat een hint dat we bij hem een demonstratie zien, omdat de mol geen tegenstander heeft? Ook is het beroep van de hoofdpersoon uit de film waar dit nummer de soundtrack van is geheim agent. De muziek die bij de andere kandidaten te horen is, komt allemaal uit een film waarbij de hoofdpersoon een schutter is. (x)

Aflevering 9

Deze week in de Spotlight
Zijn de tattoos van Rob misschien verwerkt in de opdrachten als hint? Zo heeft hij een tattoo van een ufo, die doet denken aan de lasercirkels in de opdracht Beeld en Geluid uit aflevering 5. Ook heeft hij een tattoo van een theekop met “I love T” erop, die zou kunnen verwijzen naar de opdracht Theepot in aflevering 4, en een vraagteken achter zijn oor die kan verwijzen naar het vraagteken uit de opdracht Lettergreep in aflevering 5. Daarnaast is ook zijn ‘tevreden’ tattoo al besproken toen Rik zei dat de mol tevreden was, en heeft hij nog veel meer van zulke tattoos. Toeval, of een creatieve hint? (x)
En verder:
Deze aflevering heet ‘Sturen’. Verwijst dit naar Buddy die als mol iedereen naar Rob stuurt door hem in opdracht 1 zogenaamd te testen? (x)

Je ziet Rob zowel langs een brug met 2 bogen als onder een poort met 2 bogen doorlopen. In beide bogen kan je een M zien. (x).

In een biecht voor opdracht 1 maakt Nathan twee keer een X met zijn handen. Een X in Romeinse cijfers staat voor 10, en 2 keer 10 is 20. Zegt Nathan hiermee dat hij de 20e mol is? (x)
In opdracht 3 vraagt Miljuschka aan de mol om een tip te geven waar ze moet zijn. De mol reageert dan met “Miljuschka”. Is dit een hint aan de kijker dat we bij Miljuschka moeten zijn en zij dus de mol is? (x)

Bij opdracht 3 zie je camerashots van boven van Miljuschka, Buddy en Rob, maar niet van Nathan. Komt dit omdat Nathan de mol is, en de mol dus niet naar Nathan kijkt? (x)

De Mol mocht in opdracht 3 bepalen waar het geld werd verstopt. Een verwijzing naar degene die de pot in beheer heeft en daarmee dus de geldbriefjes om te verdelen: Nathan? (x)
Bij het eindpraatje van Rik over elke kandidaat, stelt hij bij ieder van hen de vraag of ze misschien de mol zijn. Behalve bij Nathan: daar stelt hij als een feit dat hij niet coachte als een sportman, maar als de mol. (x)

Rik geeft bij zijn eindpraatje over Buddy hem nogmaals de zin mee die begint met: ‘Met verdraaide woorden...’ Slaat dit op de stem van de Mol die verdraaid zou zijn in opdracht 3? (x)